Klica: Broj posjetilaca u NP Durmitor povećan za skoro pet puta

Nacionalni park Durmitor je zaštićeno prirodno područje izuzetnih prirodnih vrijednosti, omiljena turistička destinacija i izazov za posjetioce i zimi i ljeti.
Objavljeno: 12. 02. 2019 - 14:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Nacionalni park privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta tokom, možemo slobodno reći, čitave godine i pruža idealne uslove za rekreaciju, sport i boravak u prirodi. Naš dugoročni cilj je da, osim zaštite i valorizacije prirodnih vrijednosti, u kontinuitetu unaprjeđujemo postojeću turističku ponudu i osmislimo atraktivnu i održivu ponudu koja će tokom čitav godine imati brojne turiste“, informisao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Trend posjete Parka je u porastu iz godine u godinu. Prošle godine NP Durmitor posjetilo je ukupno 220.207 turista, što je za 19 posto više u odnosu na 2017. godinu. Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i 2018. godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan za skoro pet puta. To ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESKO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unaprijeđujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja, saopštili su.

np-durmitor-crno-jezero

Tokom 2019. godine godine planirane su brojne programske aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja, unaprjeđivanja turističke ponude i promocije Nacionalnog parka koje ćemo, vjerujemo, uspješno realizovati, kako samostalno, tako i u saradnji sa drugim subjektima. Od značajnijih manifestacija kojima tradicionalno promovišemo vrijednosti i ljepote Parka, možemo izdvojiti Osmomartovsku izložbu ručnih radova i predmeta sa Durmitorskog područja, „Dane planinskog cvijeća” u saradnji sa opštinom Žabljak sredinom jula, kao i obilježavanje „Dana NP Durmitor“, u septembru, u cilju promocije „opendoor“ aktivnosti kao što su kajakarenje, pješačenje i biciklizam. U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NTO CG i lokalnim turističkim organizacijama, nastavićemo sa učestvovanjem u realizaciji projekta „Panoramski put - Durmitorski prsten“ kojim je predviđeno postavljanje odmorišnog mobilijara i realizacija drugih aktivnosti u cilju promocije durmitorskog područja. Takođe ćemo u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore realizovati aktivnosti u cilju unaprjeđivanja postojećih i formiranja novih vidikovaca, osmatračnica, odmorišta i formiranja novih planinarskih staza.

„Nacionalni park Durmitor - kao jednu od najatraktivnijih destinacija sjevera Crne Gore, osim turista, imali su priliku da u proteklom periodu posjete i međunarodni novinari, blogeri i turoperatori sa značajnih tržišta (Njemačka, Austrija, Francuska, Poljska, Japan, Kina), tako da ćemo i tokom ove godine, u saradnji sa NTO Crne Gore, nastaviti sa promocijom najatraktivnije turističke ponude, ne samo ovog, već svih pet nacionalnih parkova“, zaključio je Klica.

Komentari: 0

Novi komentar