Narušena bezbjednost u ZIKS-u

Obračun klanova se preselio u Spuž, može li doći do težih posljedica?

Obračuni kriminalnih klanova su se sa ulica preselili u Spuž, nakon što su se iza rešetaka našli neki od visokopozicioniranih članova dva zavađena klana – škaljaraskog i kavačkog.
Objavljeno: 14. 02. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević kaže za Portal Analitika da, iako je bezbjednost u spuškom zatvoru na veoma visokom nivou, njihovi medjusobni obračuni mogu dovesti do težih posljedica.

 „Oni koji važe za visokopozicionare članove suprostavljenih klanova nemaju fizičku mogućnost da naude jedni drugima, ali ima onih koji u tim strukturama nemaju značajniju ulogu, pa je sve teško iskanalisati. Ipak, mala je vjerovatnoća da će doći do težih posljedica, to jeste lišavanja života, jer su mjere rigorozne. Dokaz da se vrlo ozbiljno radi posao u zatvoru je taj da vrlo rijetko imamo  smrtne ishode, organizovana bjekstva ili pobune većeg obima. Ipak, nekih manjih obračuna i tuča će uvijek biti“, objašnjava Rakočević.

Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji važi za vođu kavačkog klana je u spuškom zatvoru od osmog februara, dok je dan ranije uhapšen visokopozicionirani član suprostavljenog klana, Milić Minja Šaković.

24policija-001

Šaković i Kašćelan pod dvadesetoročasovnim nadzorom: Bezbjednost u Istražnom zatvoru Spuža je nakon njihovog dolaska podignuta na najviši nivo. Šaković i Kašćelan  su izolovani i pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom. I pored toga, navodno je došlo do incidenata.

Mediji su prenijeli da je tako grupa pritvorenika koja se dovodi u vezu sa škaljarskim klanom prije par dana tokom šetnje prišla Kašćelanu i bez ikakvog povoda ga napala. Do incidenta je došlo tokom šetnje zatvorenika, koji su Kašćelana najprije dozivali da izađe na prozor ćelije, a onda pokušali da ga pogode jajima i dezodoransima.

Zatvorski stražari odmah su reagovali, a zbog napada je disciplinski postupak sproveden protiv Darka Vickovića, člana "nikšićke grupe", koji se sumnja da je učestvovao u incidentu i Vladimira Ulame, koji je iza rešetaka zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nemanje Medina.

Drugi incident se desio juče, kada  su se sukobili pritvorenik Dragoljub Ćetković (33)  i Srđan Jurišević (35) tokom šetnje u zatvorskom krugu. Iako su mediji prenijeli da su se oni fizički sukobili, iz Uprave zatvora saopštili su da tuče nije bilo, već da je došlo do verbalnog konflikta.

Ćetković je nedavno prebačen iz bjelopoljskog zatvora, a policijski izvori ističu da je blizak škaljarskom klanu, dok je Jurišević član suprotstavljene grupe, kavačana. Navodno, obojica su bili telohranitelji vođama dva klana.

Odlučeno je da se raspored šetnji ovim pritvorenicima promijeni, kako bi se u budućem periodu onemogućio i vizuelni kontakt.

U spuškom zatvoru nalazi se i Radojica Zeković, blizak prijatelj jednog od istaknutih članova kavačkog klana, Igora Božovića, i vjenčani kum Vladimira Roganovića, koji je nedavno likvidiran na ulici u Beču.

Najteža sankcija izolacija: Rakočević ističe da  do sukoba dolazi zbog velikog broja pripadnika kriminogenih struktura na tako malom prostoru.

1rakocevic

“To su ljudi koji ne znaju da kanališu agresiju, koja imaju manjak socijalnog kapitala, ne znaju da nenasilno rješavaju sporove, te se dugo i mukotrpno radi na njihovoj resocijalizaciji i reintegraciji“, objašnjava Rakočević.

Profesor Rakočević ukazuje da oni kao improvizovano „oružje“mogu koristiti i pribor za jelo.

„Nikada se ne zna šta mogu iskoristiti kao oružje, da li viljušku na primjer dok idu na doručak ili ručak. Jedini način da se spriječi nekontrolisana agresija su različite mjere, lakše ili teže. Najteža sankcija je naravno usamljenje, izolacija u posebnim prostorijama, gdje lice koje je nepopravljivog ponašanja nema šansu da naudi drugim licima i da ispolji tu agresiju koju ima u sebi“, kaže on.

Premalo obezbjeđenja u zatvoru: Učestali obračuni u ZIKS-u su i zbog premalo službenika obezbjeđenja u zatvoru, navodi novinarka Pobjede koja prati crnu hroniku, Ana Raičković.

 “Oni rade i po 12 sati na osmatračkim mjestima, bez zamjene, što utiče na njihovu koncentraciju.Osim toga za pojedine službenike se sumnja da unose nedozvoljena sredstva - telefone, drogu i dozvoljavaju da dolazi do kontakta između članova kavačkog i škaljarskog klana”, kaže ona.

Ona dodaje i da su pojedini zatvorenici aktivni na društvenim mrežama, te da je u 2018. godini zaplijenjeno oko 500 telefona.

“Na osnovu nedavnih dešavanja, među kojima je i unošenje paketa sa telefonima u najobezbjeđeniji dio zatvora -  F paviljon i tuče zatvorenika sa metalnim šipkama, jasno je da bezbjednost nije na zavidnom nivou. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da su o “upadu” zatvorenici obavijestili sluzbenike ZIKS-a. Dodatno otežavajuća okolnost za bezbjednost zatvora je činjenica da je zemljište oko zatvora privatna svojina i da svako može da priđe ogradi. Ovi događaji upozoravaju da ukoliko se nešto ne promijeni, vrlo lako može doći do težih posljedica,  jer je u paketu  umjesto telefona moglo biti oružje”, ističe ona.

31kascelanvukoticblicprivatnarhiva

Sukob dva klana odnio oko 30 života: Rat dva klana počeo je 2014, nakon što je u Valensiji nestalo 300 kilograma kokaina iz jednog stana. Njihov sukob je do sada odnio oko 30 života.

Slobodan Kašćelan uhapšen je 12. decembra prošle godine u Pragu, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora. Prema optužnici specijalnog tužilaštva iz Podgorice, on se sumnjiči da je sa Igorom Božovićem organizovao kriminalnu grupu 2010. kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge i pranjem novca.

Označeni navodni vođa suparničkog "škaljarskog klana" Jovica Jovan Vukotić, koji se trenutno nalazi iza rešetaka beogradskog Centralnog zatvora bi uskoro trebao da se nađe u spuškom zatvoru, jer je Crna Gora raspisala nacionalnu potjernicu za njim. Potjernica je raspisana i za Igorom Dedovićem, koji se trenutno nalazi u bjekstvu.

Komentari: 4

Stavite ih

14. 02. 2019 - 00:43

U kakav rudnik da kopaju po 10 sati dnevno. Neće im na'm padat da o zlu misle
Marko

14. 02. 2019 - 01:53

Nije mi jasno iz naslova kakve su to "teže posledice " od ovih što je snašlo CG od njih,plus 30 mrtvih iz njijovih obračuna. Kamo sreće da se svi poubijaju međusobno,da počinemo.
Rašo

14. 02. 2019 - 07:15

Bolje u Spuž neka to rasčiste, nego na ulicu , pa da strada nevini narod.
Roki

14. 02. 2019 - 08:20

Dajte im neku halu i naoruzajte ih,zatvorite vrata i cekajte da se poubijaju,dobro njima a jos bolje dtzavi i normalnim gradanima!
Novi komentar