Kompanija WTE za danas najavila aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura

Carević vjeruje u dogovor, u Vladi skeptični

Njemačka firma WTE koja je izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, najavila je da će danas, ukoliko opština Budvane uplati ratu od 6,5 miliona eura, aktivirati državnu garanciju koja iznosi 29,3 miliona eura. Lokalna uprava je odgovorila da će izvršiti uplatu, ako se za taj iznos smanji državna garancija.
Objavljeno: 14. 02. 2019 - 07:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Vladi su, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, skeptični da će do dogovora doći.

- Prema prvim reakcijama Njemaca na prijedlog da se umanji iznos garancije, velika je vjerovatnoća da do dogovora neće doći – saopšteno je Pobjedi.

0501markocarevicGARANCIJA

Međutim, predsjednik opštine Budva Marko Carević smatra da će WTE prihvatiti njihov prijedlog, te da do aktiviranja garancije neće doći. On objašnjava da su smanjenje garancije za iznos rate predložili jer bi u slučaju da ,,jednom bude aktivirana, opština platila nekoliko miliona više od stvarne vrijednosti projekta“.

- Ukoliko platimo ovu, kao što smo platili prethodnu ratu u maju prošle godine, i ne umanjimo garanciju, njenim aktiviranjem i novcem koji smo do sada dali, ispalo bi da za postrojenje treba da platimo 46 miliona eura, umjesto 36 miliona koliko iznosi stvarni dug, koji je utvrdila konsultantska firma ,,Dr Duhovnik“ iz Slovenije – objašnjava Carević koji je na funkciji predsjednika opštine od januara.

On kaže da je to nedopustivo, jer bi u tom slučaju plaćali nestvarne dugove na štetu građana Budve. Prvi čovjek Budve ističe da scenario aktiviranja garancije ne odgovara opštini.

- Ukoliko do aktiviranja garancije dođe, država će platiti 29,3 miliona eura, a opština bi podigla kredit da vrati taj iznos. U ovom trenutku mi to ne možemo sami, jedino uz pomoć Vlade koja nam pruža svu podršku. Kredit bi bio na deset godina, kako se ne bi dovela u pitanje likvidnost opštine. Mi bismo potom nastavili da se putem suda izborimo za sebe i dokažemo koliko je strvarno uloženo u to postrojenje – ističe Carević.

Ipak, kako dodaje, optimista je i očekuje da Njemci prihvate ponudu.

- Mislim da nije ni nama, a ni njima u intresu da aktiviraju državnu garanciju. Prinuđeni smo da trpimo posljedice koraka koje oni budu preduzeli, ali bitno je da smo kooperativni, i da želimo da riješimo problem- naglašava Carević.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar