Predlog ministra zdravlja

Srbija: Produžava se raspust zbog gripa?

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar predložiće na sjednici Vlade da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedjelju dana.
Objavljeno: 14. 02. 2019 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procjenjuju da će u narednom periodu biti još više oboljelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše djece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa oboljelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

"Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti, dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljno respitratora, dovoljno lijeka tamiflu", pojasnio je ministar.

Lončar tvrdi da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Prema podacima Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je 29 osoba preminulo od gripa, a prijavljeno je 104.687 slučaja oboljelih u posljednjih šest nedjelja.

Kako se navodi, najviše oboljelih je među djecom uzrasta do četiri godine, a epidemiološka situacija je u skladu s kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

"Zaključno sa šestom izvještajnom nedjeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 oboljelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus", saopštio je "Batut".

U toku šeste izvještajne nedjelje zabilježeno je 19.718 slučaja oboljelih od gripa.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope.

Epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Niša.

Komentari: 0

Novi komentar