Prištinski politički analitičar ocijenio

Malići: Takse "padaju" narednih dana

Prištinski politički analitičar Škeljzen Malići ocijenio je da kosovski premijer Ramuš Haradinaj nema podršku koalicionih partnera za dalje insistiranje na taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, navodeći da bi zbog ovog pitanja moglo doći i do smjene na čelu kosovske vlade.
Objavljeno: 14. 02. 2019 - 16:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Malići je naveo i da Haradinaj nema podršku većine za insistiranje na taksama, ocjenjujući da kosovski premijer političku računicu za svoj stav, najvjerovatnije zasniva na ličnim interesima.

"Za takav stav potrebna mu je podrška ostalih političkih činilaca, bilo unutar vlade ili uz pomoć glasova opozicije. To je pravilo demokratije koje održava ili ruši vlade", rekao je Malići prištinskom dnevniku Ekspres.

"Vjerujem da će većina odlučiti da Haradinaj ostane na mjestu premijera", rekao je Malići.

Prištinski analitičar je ocijenio i da su američke sankcije, do sada, "pogodile" samo Haradinaja, ali da bi insistiranje na daljem održavanju odluke o taksama moglo ugroziti bezrezervnu podršku koju je još od devedesetih Amerika pružala Kosovu.

"Haradinaj nije dobio američku vizu. Zatim je otkazana posjeta američkog generala i najavljeno ukidanje pomoći novoformiranoj kosovskoj vojsci... Ako premijer ostane uporan, nove sankcije neće pogoditi samo Haradinaja", rekao je Malići.

On je, takođe, rekao da očekuje da će takse biti ukinute "narednih dana, ili najkasnije sljedeće sedmice".

Kosovski analitičar je, međutim, predložio da takse na robu iz BiH ostanu na snazi, objašnjavajući da je trgovina  BiH  sa Kosovom "mnogo oštrija" od  Srbije.

"Sa Sarajevom treba da pregovaramo o reciprocitetu, a ne o ukidanju taksi", rekao je Malići.

Komentari: 0

Novi komentar