Preslušavanjem razgovora iz ozvučene policijske prostorije nastavljeno suđenje optuženom za ubistvo Dragana Bećirovića

Bulatović rekao Šaranoviću da svali na Danka

Preslušavanjem razgovora koji su tajno snimljeni u policijskim prostorijama juče je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Marku Šaranoviću, optuženom za ubistvo Dragana Bećirovića 2011. u Budvi.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na optuženičkoj klupi je i Milan Bulatović, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela. Preslušani su razgovori Šaranovića i Bulatovića koji su 2015. godine bili privedeni na saslušanje u policiju.

OBRAZLOŽENJA

Moglo se čuti kako neko u jednom razgovoru kaže ,,ako ima dokaza tužilac podiže optužnicu“, ,,u slučaju da se nešto desi... nema što da se desi“. Optuženi Šaranović je pojašnjavajući razgovore kazao da je sa Bulatovićem bio u prostoriji sat i da ga nakon toga izvodi inspektor Furtula.

- Ovdje nije bilo pomena da bilo ko od nas zna nešto o ubistvu. Narednih 20 minuta koliko sam bio u prostoriji sa Furtulom, imali smo neki opušteni razgovor i tada mi je rekao da angažujem advokata. Rekao mi je i da mi se otac ne javlja jer ,,tamo padaju bombe i granate“, misleći da se to dešava kod mene kući. Ovo mi je kazao da bi me zaplašio jer sam bio priveden zbog ubistva i da mi je porodica u opasnosti - kazao je Šaranović. Kako je ispričao, tada mu je inspektor Furtula rekao da „ako ne bude imao problema sa zakonom, imaće sa porodicom“.

- Ja sam ga ovdje pitao sa kojom porodicom i on mi je tada rekao sa porodicom Bećirović – dodao je optuženi Šaranović. Pojašnjavajući dio iz audio zapisa ,,30 dana pritvora“, optuženi Šaranović je kazao da je to Bulatović rekao kada se vratio kod njega u prostoriju.

- Ovdje se jasno vidi da je Bulatović bio pod pristiskom, obmanom i režijom. To se vidi u prvoj rečenici kada je rekao ,,meni je ovaj dao 30 dana, ja ovo ne mogu da izdržim - dodao je Šaranović. Optuženi Bulatović juče nije želio da komentariše ovu izjavu Šaranovića.

- Ne želim da se izjašnjavam, meni je advokat rekao da je policijska praksa da pritiskaju osobu koja je najmanje kriva – naveo je Bulatović.

O POZNANSTVU

Na ovu izjavu reagovao je Šaranović dodajući da je ,,Bulatović upravo priznao da je na njega vršen pritisak od strane policije“. Šaranović je objašanjavajući što znači kada mu Bulatović kaže ,,svali na Danka“, optuženi je kazao da tu osobu ne poznaje.

- Odgovorno tvrdim da ne poznajem nijednog Danka. Ako bude da poznajem neku osobu pod tim imenom, kaznite me 40 godina – prigovorio je Šaranović. Apelacioni sud ranije je ukinuo rješenje suda koji je iz spisa predmeta izuzeo tajno snimljene razgovore optuženog Milana Bulatovića. Na tu odluku, Bulatovićev advokat Marko Radović uložio je žalbu Ustavnom sudu koji je odlučio da je Bulatoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje i vratio rješenje na ponovno odlučivanje. Međutim, Apelacioni sud je ponovo donio istovjetnu odluku.

Prethodno, sud je u spise predmeta uvrstio i transkripte audio-zapisa koje je vještak iz oblasti digitalne forenzike Balša Savić sa 13 fajlova odradio po ličnom nahođenju, iako to tužiteljka Suzana Milić nije tražila naredbom. Prvostepenom presudom koju je u podgoričkom Višem sudu donio sudija Predrag Tabaš, Šaranović je osuđen na 14 godina zatvora. Istom presudom, optuženi Milan Bulatović je oslobođen od optužbe za neprijavljivanje krivičnog djela i učinoca. Suđenje se nastavlja 7. marta.

 

Komentari: 0

Novi komentar