''Da ne zaboravim, srećan ti rođendan Kume''

Knežević: Đukanović firmu na Kipru osnovao da preko nje bude partner u Meljinama

“Kum crnogorske kleptokratije, koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore, sinoć se opet survao u ponor svojih nedjela. Pokušavajući da djeluje samouvjereno cijeloj Crnoj Gori se predstavio kao ortodoksni lažov. Novina je samo da mu ponestaje koncentracije. Of šor firmu na Kipru Vagor investment limited, za koju je prvo negirao da je ima pa je suočen sa papirima priznao da je njegova, osnovao je sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice Meljine i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata - navodi u reagovanju, predsjednik Atlas grupe, odbjegli bankar Duško Knežević.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 11:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Da bi sakrio tragove, kao formalni zastupnik firme upisana je druga osoba, a naš dogovor je bio da on i moje kompanije dijele zajednički udio 50:50, te da strateški partner bude Abu Dabi Capital Group sa svojim procentom vlasništva. Pozivam lažova koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore da kaže ko mu je osnovao firmu na Kipru i ko su mu svjedoci da je njegova. U partnerstvo sa Abu Dabi Capital Group sam ušao na njegov zahtjev jer su Arapi bili vlasnici Crownel Hospital u Londonu i namjeravali su da ulažu u zdravstveni turizam. Onda je 2008. došla ekonomska kriza, Arapi su prodali bolnicu u Londonu i izašli iz partnerstva u Meljinama, čemu je kumovalo i višegodišnje odugovlačenje sa donošenjem odluka na nivou lokalne samouprave, neophodnih za početak investicija. Arapi su kasnije to prebili investicijom u Atlas capital centru i naplatili izlazak iz Meljina ukupno oko 21 milion eura, sa kamatama'', kazao je Knežević.

Kako dodaje, do prvog od njegovih i Đukanovićevih sukoba je došlo kada je, kako govori, Đukanović istjerao iz Crne Gore Džejmsa Vilsona, koji je bio direktor projekta Porto Novi. 

''Vilson je htio da sa svojim partnerima kupi kompleks Meljine, u koji se već bio uselio kao zakupac Titove vile. Đukanović nije bio zadovoljan visinom ponuđene cijene pa je preko Azerbejdžanaca natjerao g. Vilsona da podnese ostavku i uspio da ga otjera iz Crne Gore. Đukanović mi je nametnuo Budimira Šegrta kao direktora bolnice Meljine, kome sam po njegovom nalogu platio školovanje u Londonu. Preko Šegrta je kontrolisao sve, a Šegrt je preko Glosarija i Montefarma zaduživao bolnicu i izvlačio pare, trošeći paralelno sa korporativne kartice ogromne sume. Njega je doveo u Meljine poslije propasti fabrike ljekova Laleta Sekulića. U Sekulićevom Habitfarmu je Đukanović, zajedno sa Vukašinom Marašem, takođe bio partner'', ističe Knežević.

On smatra da je Đukanović sinoć namjerno tražio da mu se postavi pitanje vezano za Meljine kako bi stvorio utisak da nema ništa sa tim.

''Prostor u Atlas capital centru od 5000 kvadrata i 100 garažanih mjesta, koji on pominje, je prostor koji je pripao Atlas grupi poslije poravnanja sa Arapima, nakon njihovog izlaska iz projekta Meljine. On je upisan na Atlas banku i Đukanović, koji pokušava da natjera neke svoje biznismene da uđu u dokapitalizaciju Atlas banke, hoće da ga tako uzme i ostvari  san koji je najavljivao preko svog tabloida Informer prije nekoliko godina. Sada gura jednu lokalnu banku, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović preko njihovog piona na mjestu izvršnog direktora, da napravi fiktivnu dokapitalizaciju Atlas banke, spoje banke i ponište kapital akcionara Atlas banke. Zanimljivo je da glava hobotnice, koja za cilj ima da prva familija preuzme sve što vrijedi u Crnoj Gori, bolje poznaje portfelj Atlas Grupe, njene nekretnine, aktivu i poslove nego svoje firme kojih kao ne može da se sjeti i bolje nego portfelj Prve banke i prve familije. Zaboravio je kada je za spašavanje Prve banke jedan milion vrtio bezbroj puta, a ja mu iznosio rizičnu aktivu na Kipar kako bi očistio plasmane banke i prikazao bolje stanje kod regulatora. To dobro znaju Oleg Obradović i Milan Perović, koji su bili tada na čelu Prve banke'', govori Knežević.

Kako dalje navodi, Đukanoviću je cilj da otme imovinu Atlas Banke.

''Zato je i do detalja upoznat sa firmom Kaspia, koju je pomenuo desetak puta u toku emisije, kao i nepostojeću garanciju i namješteni sudski spor. U slučaju spora po ugovoru trebalo je da bude nadležna arbitraža u Londonu, ali je hobotnica preko Privrednog suda i Blaža Jovanića donijela odluku na štetu Atlas banke i ekspresno prebacila 15,2 miliona na Prvu banku. Vlasnici firme Kaspia su ministar u Vladi Azerbejdžana Kamaladin Hajdarov i njegovi sinovi. Ta kompanija se pominje u istrazi ubistva novinarke na Malti, a sa Hajdarovim je Đukanović pokušao da napravi biznis u Azerbejdžanu. U dokumentima Vikiliksa označeni su kao glavni šverceri cigara ialkohola prema Iranu.

Neka kaže na koji način je otvoren račun Kaspie u Prvoj banci i gdje je dalje transferisao pare pošto je to način da se otkriju njihove kriminalne veze. Pošto je arbitraža u Londonu pokrenuta, imaće priliku da se pojavi kao svjedok i elaborira njegove veze sa Kaspiom i Hajdarovim, te prebacivanje 15,2 miliona u Prvu banku.

Što se tiče kredita kod Pireus banke u Londonu, sinoć ponovo laže da ga je dobio na svoj ugled. To govori pokušavajući da se izvuče jer je upetljao Duška Bana i Željka Mihailovićava u nešto u šta nije trebao. Sada bi da ih zaštiti od sudskog procesa u Londonu koji slijedi. Zalog akcija Prve banke sam ja zamislio kada je izbila afera, da bi zgledalo kao da je kolateral dat u Crnoj Gori'', ističe Knežević.

Predsjendik Atlas grupe,za kojim je raspisana potjernica navodi da je legalno kupio nekretnine u Crnoj Gori, što je na njegovo iznenađenje priznao Đukanović.

''Ako je toliko pošten, zašto se nije direktno zadužio kod Bana i Mihailovića bez mog posredovanja? Ako je toliko pošten neka kaže kome je prodao akcije na berzi i neka otvori kastodi račun za obije transakcije.

Iznenađujuće, u nekim trenucima je govorio istinu pa je priznao da sam legalno kupio sve nekretnine u Crnoj Gori i da sam kapital donio sa strane. Ja nisam kao on koji kuka da je 20 godina morao da dokazuje nevinost u Italiji. Oslobođen je za šverc cigara jer je predmet zastario, ali je zaboravio da kaže da mu proces za mafijaško udruživanje još nije završen jer to krivično djelo nikad ne zastarijeva.

Da ne zaboravim, srećan ti rođendan Kume. Očekuje se da čovjek, što je stariji, laže manje. Ti radiš suprotno. Želim ti za ovaj i svaki sljedeći rođendan da manje lažeš, prvo sebe, pa onda ovaj narod. Istina oslobađa. Razmisli da se ugledaš na Gruevskog, oslobodiš crnogorski narod i sebi obezbijediš tuđi pasoš i mjesto za izgnanstvo", zaključio je Knežević.

Komentari: 18

Zetska Pljaka

15. 02. 2019 - 11:43

Ima li ovaj tajkun imalo obraza da se oglasava nakon sto ga je Milo onako razmontirao sinoc i one njegove izaslanike
A, što mu reče Zećo

15. 02. 2019 - 14:00

"Kum crnogorske kleptokratije, koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore, sinoć se opet survao u ponor svojih nedjela. Pokušavajući da djeluje samouvjereno cijeloj Crnoj Gori se predstavio kao ortodoksni lažov."
намјера али ништа од тога

15. 02. 2019 - 12:06

шта је год имао намјеру, а за намјере се не суди, но за дјела. Значи ништа се није десило осим што је основана фирма која није радила и не ради. ау какав прекршај! Бу, бу тресла се гора маните нас ћорава посла но ти душко врћи паре и дођи дома кад си невин и чист.
Śole

15. 02. 2019 - 12:08

Proces u Italiji nije zastario, već u dispozitivu piše da se tužba obustavlja jer ne postoje elementi krivičnog djela. Ako govoriš neistinu o nečemu što je provjerljivo, ko treba da ti vjeruje u stvari koje iznosiš i za koje nemaš nikakvo potkrijepljenje? I ne pričaj gluposti o postupku u Londonu jer ne postoji nikakva nadliježnost londonskog suda. On može da raspravlja samo o zahtjevu za tvoje izručenje. I prestani da zamajavaš pričama, jer je jasno što je namjera iznošenjem svačega u javnost bez ijedne potvrde, bilo dokumentom, bilo kretanjem novca. Što znači Djukanović je namneravao da Meljine ... i očito imaš rulju za publiku, pa joj se i obraćaš kao rulji. I ništa o fiktivnom dugu po kartici?
ја сам имао намјеру

15. 02. 2019 - 12:09

Ја сам имао намјеру да оженим једну плавушу, и пришао сам јој и разговарали али од тога не би ништа, Намјера и за то се неоговара. Свак је од нас отишао својим путем она се удала за другога а ја остадох само на намјери. Гријех мој и на моју душу а она роди троје ђеце и срећно живи, а ја само намјеру имадох и да би до Душка био бих грешник без дјела, али намјера...
Pametno je uradila

15. 02. 2019 - 14:02

čim tebe nije uzela.
Djordje

15. 02. 2019 - 12:31

Samo davaj materijala Dusko,vrijeme je da slijepi i potkupljeni narod progleda. Da vidimo sto ce Analitika pisat o gospodaru za koju godinu.
Śole

15. 02. 2019 - 14:48

Smiješ li da se kladiš?
Pendrek

15. 02. 2019 - 12:55

Hahaha, koju imovinu kad si sve pokrao? Neznam kome ce tvoja opljackana banka, a ti Knezevicu hoces da se umjesto tebi sudi Djukanovicu. Dje su pare koje si pokrao, kod Mila? A to za Medljine i tvoje price okaci macku o rep bez dokaza. Kakav god da je Milo tebe ne mijenja kakav si. Jadan si Knezevicu i tvi i tvoji medijski jataci.
Milijana Đ

15. 02. 2019 - 13:17

Gadluka ovoga od ovakve čestitke ne viđeh, ovo je za medicinsku šifru
Milutin

15. 02. 2019 - 13:18

Ptestani vec jednom lagati tako i tako ti vise niko ne vjeruje.
Nikolas Kosta

15. 02. 2019 - 13:21

Hoće li se na kraju Duško Knežević odlučiti kada je u stvari došlo do raskida po njegovom je prvo bila kuća na Gorici, sad je nešto drugo
JESTE

15. 02. 2019 - 13:44

Mislim da bi najpoštenije bilo da ti i svi oni sa slika koje si kačio ( i drugovi i ovi koji tvrde da niste drugovi jer ste Vi isti) svečano otvorite Mojkovački kompleks (zatvor) i da tamo budete od 10 do 15 godina a da usput ostanete bez sve imovine. Tad bi mogli reći da je pravda zadovoljenja. I jedva čekam da se usvoji Zakon o porijeklu imovine.
MARA

15. 02. 2019 - 14:00

ČELJADE NAJVIŠE PRIČA O ONOME ŠTO MU FALI.TAMO NJEMU_POŠTENJE. ČOVJEK KOJI "MOŽE DA UGROZI CRNOGORSKU DRŽAVNOST.PROPALO SE SVE ŠTO NAM OD TEBE ZAVISI.
jovan

15. 02. 2019 - 14:21

Osnovao firmu na Kipru. O. K. Da li je to protivzakonito? Imao želju ili namjeru da se umiješa u Meljine. O. K. Da li je imati želju protivzakonito? Da li je aktivirao firmu i ostvario svoju namjeru? Nije. O. K. Da li je to protivzakonito? Nijedno nije nezakonito. Nije mi jasno zašto čovjeka zbog ovog optužuju? Sličan komentar ovome čuvena nezavisna agencija Vijesti, t.j. njen portal je izbrisao.
Spuz

15. 02. 2019 - 14:25

E ovo samo crnogorski fukarluk moze da smisli i podrzava, pokrades pare pa oces umjesto tebi da se sudi Milu.
Slusajte ove momente

15. 02. 2019 - 19:18

Ovaj je pokazao svoj ulicarski nivo. Ovako moze optuziti koga zeli. Sta je tacno iza njegovih motiva, ako ne narucioc sa strane. "pa je preko Azerbejdžanaca natjerao g. Vilsona da podnese ostavku i uspio da ga otjera iz Crne Gore". Ovo nije tacno: "Oslobođen je za šverc cigara jer je predmet zastario" Ali zasto bi predmet zastario? Ko ga je zastario? "koji pokušava da natjera neke svoje biznismene da uđu u dokapitalizaciju Atlas banke, hoće da ga tako uzme i ostvari san koji je najavljivao preko svog tabloida Informer prije nekoliko godina"
Kljucno Pitanje

15. 02. 2019 - 19:19

Gdje je Knezevic bio do sada? Zasto sve ovo ne rece prije optuznice protiv njega? mene ovo potsjeca na Ranka Krivokapica?
Novi komentar