Kazao predsjednik CG

Đukanović: Zakonski propisati da se može više novca davati strankama

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović izjavio je neophodno izmijeniti Zakon o finansiranju političkih stranaka, navodeći da treba ići ka rješenjima koja pojačavaju transparentnost.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Dajmo mi priliku da i fizička i pravna lica mogu više da finansiraju političke partije. Drugo, obavežimo da to finansiranje mora ići samo preko računa, tekućeg računa fizičkog lica, odnosno žiro računa pravnog lica. Propišimo krivičnu odgvornost za one koji se toga ne pridržavaju ili eventualno tim tokovima peru novac“, naveo je on u sinoćnjoj emisiji Ukrštene riječi na Prvoj TV.

Dodao je da su svi pristali na licemjerje kada je u pitanju finansiranje političkih partija i da je problem sistemski.

„Postoji klauzula da fizičko lice može finansirati partiju do dvije hiljade. Pravno lice do 10 hiljada. Jako dobro znamo da to nijesu iznosi kojima možete realizovati kampanju i da to nijesu iznosi koji su srazmjerni onoj vrijednosti koja je na tržištu na tim izborima“, rekao je on.

Kazao je da su pred sve najvažnije plebiscite, uoči referenduma za nezavisnost i  izbore 2016., koji su faktički bili referendum o ulasku u NATO, u Crnu Goru stizali milioni eura iz drugih država i konstatovao da na te izazove nije moguće odgovoriti kampanjom od par stotina hiljada eura.

 

 

 

Komentari: 2

Prolaznik

15. 02. 2019 - 17:19

Neubedljivi argumenti, država može, ako hoće, da spriječi nelegalno finansranje stranaka. Iznešeni stav liči na legalizaciju kupovinu povlašćenog statusa u društvu i nedodirljivost od zakona. Suvišno i nepotrebno jer to je čuže vremena u primjeni.
CiNick

17. 02. 2019 - 11:40

Svakako da treba ljudima dozvolit da troše svoj novac po svojoj želji, svakako da tokovi toga novca moraju bit jasni i javni, ali novac ni na koji način ne smije dolazit iz vana i ne smiju donatori bit oslobođeni poreza na taj novac. I svakako da kazne za prekršioce moraju bit strogo zatvorske. I za donatore i za donirane (odgov. osobe).
Novi komentar