Agrobudžet predstavljen u Prijestonici

Iskoristiti mogućnosti podrške za jačanje poljoprivredne proizvodnje

Poljoprivredni proizvođači sa područja Prijestonice imali su danas priliku da se u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva upoznaju sa mogućnostima ovogodišnje podrške za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 17:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Iskoristiti mogucnosti podrske za jacanje poljoprivredne proizvodnje
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, proizvođači su informisani o svim mjerama podrške koja je opredijeljena kroz direktna plaćanja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji (subvencije i premije), kao i mjere ruralnog razvoja koje će se realizovati putem javnih poziva za podršku investicijama.

Proizvođačima je sugerisano da iskoriste javne pozive jer je riječ o mogućnosti dobijanja bespovratne podrške za investicije koje će im obezbijediti da povećaju i modernizuju proizvodnju i postanu konkuretniji na tržištu.

Podsjetili su proizvođače da je tokom ove sedmice Ministarstvo objavilo tri javna poziva koja se odnose na podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, zatim voćarstvu, kao i uvođenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane. Pozvali su ih da prate naredne javne pozive, a  koji se odnose na ostale mjere ruralnog razvoja, kao što su nabavka stočnog fonda, razvoj ruralnog turizma, nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, zatim pozive za sektor pčelarstva, povrtarstva i druge. 

Posebno interesovanje prisutni proizvođači iskazali su za realizaciju mjera koje se odnose na vodosnadbijevanje, nabavku mehanizacije, adaptaciju objekata u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, ali i mogućnosti za početnike u poljoprivredi, gdje im je rečeno da će i ove godine biti nastavljen Program za mlade farmere kroz koji mladi mogu dobiti bespovratnih 10.000 eura za pokretanje agrobiznisa.

Na prezentaciji je istaknuto da je za podršku crnogorskim poljoprivrednicima ove godine obezbijeđeno značajno više sredstava u odnosu na prošlu, kroz Agrobudžet koji iznosi 52,4 miliona eura(12,4 miliona veći). Za mjere za koje je u prošloj godini vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika povećan je iznos opredijeljenih sredstava. Najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 24, zašta je opredijeljeno 32,7 miliona eura, što znači da rast sredstava za podršku ruralnom razvoju od preko 9 miliona eura.

Imajući u vidu neiskorišćene potencijale, posebno u dijelu biljne proizvodnje, ali i mogućnosti povezivanja sa rastućom turističkom privredom na području Prijestonice,  predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da nastave kontinuiran dijalog i obećali pomoć u daljem informisanju i savjetovanju prilikom podnošenja zahtjeva za podršku, kako bi iskoristili raspoloživa značajna sredstva iz Agrobudžeta. U tom dijelu sugerisano im je da se fokusiraju na mjere za povećanje proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, modernizaciju proizvodnje, uvođenje standarda bezbjednosti hrane, kako bi se prepoznatljivi autohtoni proizvodi sa ovog područja dobili na još većoj vrijednosti. Pojašnjena im je i mogućnost podrške kroz mjeru vezanu za razvoj dodatnih aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima koja će se realizovati kroz  MIDAS 2 projekat.

Predstavnici Biznis Centra sa Cetinja koji su prisustvovali prezentaciji, takođe su istakli spremnost da proizvođačima pruže besplatnu pomoć u pripremi dokumentacije, zahtjeva za podršku i projekata.

 

Komentari: 0

Novi komentar