Đukanović u Minhenu

CG posvećena vladavini prava i očuvanju ekonomskog razvoja (VIDEO)

Učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je započeo nizom bilateralnih susreta.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 19:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik je imao odvojene razgovore sa državnim ministrom za Evropu u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alanom Dankanom, poslanikom njemačkog parlamenta i koordinatorom za transatlantsku saradnju Savezne vlade Peterom Bajerom, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

U razgovoru s ministrom Dankanom, kojem je prisustvovao ministar odbrane Predrag Bosković, potvrđeno je snažno partnerstvo Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i puna podrška evropskoj integraciji Crne Gore, saglasno prethodnoj podršci prustupanju u NATO, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ministar Dankan je ponovio da bez obzira na rezultat bregzita, britanska vlada ostaje snažno posvećena i prisutna u regionu Zapadnog Balkana.

"Bez obzira na bregzit, Velika Britanija vas neće napustiti, bićemo uz vas. To je bila i poruka Londonskog samita o ZB", kazao je ministar Dankan.

Dvije zemlje imaju odlične odnose, a u daljem periodu posebna pažnja će se posvetiti jačanju ekonomskih odnosa i dodatnom snaženju saradnje državnih institucija u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci britanske Vlade demokratskom razvoju Crne Gore i izgradnji institucija koje su u stanju da štite interese zemlje i njenih građana. Posebno je istakao saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i jačanja javne uprave.

U razgovoru sa koordinatorom transatlantske saradnje Savezne vlade Njemačke i izvjestiocem za Crnu Goru, Srbiju i Kosovo u Bundestagu, iskazana je zajednička podrška kontinuiranom dijalogu između dvije zemlje i važnost njegovog daljeg intenziviranja, navedeno je u saopštenju.

Posebno je naglašena važnost crnogorskog učlanjenja u NATO što je, prema riječima Bajera, bio jednako važan korak i za Crnu Goru i za NATO. U tom kontekstu, sagovornici su pozdravili napredak Makedonije i njeno skoro pristupanje Sjevernoatlantskom savezu.

Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gora ostaje prioritetno posvećena očuvanju dinamičnog ekonomskog razvoja i ispunjavanju svih obaveza u pregovaračkom procesu, u okviru kojeg ostaje apsolutna posvećenost oblasti vladavine prava. Poslanik Bajer je pozdravio dobre rezultate i kontinuirani napredak zemlje koji je svakim danom čini sve bližoj Evropskoj uniji.

Sagovornici su dio razgovora posvetili odnosima u regionu i saglasili se o važnosti snažnijeg prisustva EU i jačanja aktivnosti Njemačke u regionu Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa premijerom Sjeverne Makedonije Zaevim iskazano je puno zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa i potvrđena spremnost za dalje jačanje saradnje u procesu evropskih integracija i intenziviranje ekonomskih veza, dodaje se u saopštenju.

"Predsjednik Đukanović je čestitao veliki uspjeh i rješavanje dugogodišnjeg grčko-makedonskog spora, čime je otvoren dalji evropski put i dat snažan impuls jačanju stabilnosti i rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu. Zajednički je konstatovano da su evropska perspektiva, jačanje regionalne saradnje i povezivanje zemalja prioriteti dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Odnosi u regionu bili su i predmet razgovora u susretu sa predsjednikom Kosova Tačijem. Dva predsjednika su se saglasila da rješavanje spora između Atine i Skoplja daje snažan doprinos stabilnosti regiona i ukazuje na važnost nastavka i intenziviranja dijaloga Beograda i Prištine, što je u najboljem interesu svih na Zapadnom Balkanu.

Komentari: 0

Novi komentar