Noveljić o poskupljenju struje

Uslovljeni smo međunarodnim cijenama

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igor Noveljić saopštio je za TVCG da su nepopularnu odluku o povećanju cijene električne energije donijeli nakon brojnih analiza. Istakao je da je glavni razlog značajno povećanje cijena električne energije na međunarodnim berzama.
Objavljeno: 15. 02. 2019 - 20:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U posljednje dvije godine te su cijene značajno povećane, nekih 65%. To je loše uticalo na ugrožavanje poslovanje EPCG. Kao što znate EPCG građanima struju prodaje po cijeni od 37, 38 eura po megavat satu. Na današnji dan ako bi trebalo da uvezemo struju, ona bi koštala oko 67 eura. Ta razlika čini opterećenje za naše poslovanje, i nakon brojnih analiza mi smo bili primorani da napravimo takvu korekciju", istakao je Noveljić.

Najavljeno poskupljenje struje biće tema i naredne sjednice Socijalnog savjeta krajem mjeseca. Predstavnici više parlamentarnih stranaka, među kojima su i vladajuće DPS i SD, zatražili su danas konsultativna saslušanja ministarke ekonomije, predstavnika EPCG i Regulatorne agencije za energetiku pred Odborom za ekonomiju.

Komentari: 3

Dirigent

15. 02. 2019 - 21:37

Kako nijesmo uslovljni međunarodnim platama? Sprdnja.
Mile

16. 02. 2019 - 05:37

Kada poskupljuje svuda mora I kod Nas. Logicno.
Prolaznik

16. 02. 2019 - 10:04

Sraman harač po potrošaču. . Dvaipo puta više izvozite el. energije od uvoza el. energije. Razlog zašto krijete taj podatak više je nego jasan. Tehnički gubici u dalekovodima, trafo stanicama i el. distributivnim mrežama su posledica Omskog otpora, tj. dio el. energije pretvara se u toplotu a u trafovstanicama u Fukove struje. Tehnički gubici nebi smjelivda se naplaćuju od potrošača.
Novi komentar