Kroz reprogram

Naplaćeno skoro 46 miliona eura poreskog duga

Poreska uprava (PU) je kroz reprogram poreskog duga do sada naplatila 45,72 miliona eura, dok je zbog nepoštovanja zakona ukinuto preko 1,5 hiljada rješenja.
Objavljeno: 16. 02. 2019 - 11:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predstavnici PU su rekli agenciji Mina biznis da su od ukupnog iznosa, preduzeća uplatila 36,15 miliona eura, a građani 6,29 miliona eura.

"Javna preduzeća i ustanove sa nivoa lokalnih samouprava uplatile su iznos od 3,28 miliona eura", kazali su iz PU.

Oni su, na pitanje koliko očekuju da će u ovoj godini biti naplaćeno po tom osnovu, odgovorili da, imajući u vidu da su shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja poreske obaveze reprogramirane na pet godina, tokom ove godine očekuju prihod od 15 do 18 miliona eura.

"To će svakako zavisiti od dinamike izmirivanja dospjelih rata poreskih obveznika, odnosno njihove dosljednosti u poštovanju donijetih rješenja o reprogramu", rekli su iz PU.

Oni su podsjetili da je shodno navedenom propisu, reprogram poreskog potraživanja odobren za 6,86 hiljada poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160,97 miliona eura.

"Od toga je već tokom prve dvije godine primjene ovog propisa naplaćena skoro trećina ukupnih obaveza", dodali su iz PU.

Iz PU su kazali da je, imajući u vidu da je kod jednog broja obveznika evidentno kašnjenje s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza, do sada donijeto preko 1,5 hiljada ukidajućih rješenja o reprogramu kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali odredbe propisa.

"Ukupna potraživanja obveznika kod kojih su ukinuta rješenja iznose preko 50 miliona eura", precizirali su iz PU.

Takođe, od početka primjene Zakona o reprogramu, podnijeti su predlozi za otvaranje stečaja kod 352 poreska obveznika, s ukupnom vrijednošću duga od preko 21 milion eura.

"Od toga je samo tokom ove godine, predlog za stečaj upućen Privrednom sudu za 310 poreskih obveznika s dugom od oko 15 miliona eura", zaključili su iz PU.

Komentari: 0

Novi komentar