Predsjednik Crne Gore u Minhenu

Đukanović se sreo sa Pahorom, Porošenkom, Metom, Haradinajem i Bakhtadzeom

Drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se sastao sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsjednikom Albanije Ilirom Metom, i premijerima Gruzije i Kosova, Mamukom Bakhtadzeom i Ramušom Haradinajem. 
Objavljeno: 16. 02. 2019 - 15:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razgovoru sa predsjednikom Pahorom izraženo je obostranom zadovoljstvo kontinuiranim dijalogom na visokom političkom nivou, odličnim bilateralnim odnosima i prijateljstvom koje je od posebnog značaja za obje zemlje. Odnosi između Crne Gore i Slovenije su ilustracija prijateljstva koje je za Sloveniju od velikog značaja, kazao je predsjednik Pahor. Dvije zemlje su prijatelji u političkom i bezbjednosnom smislu, naglasio je Pahor, i ono može puno toga da uradi za region. Iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju fantastičan uspjeh i dragocjeni su za širi region od Zapadnog Balkana, ocijenio je slovenački predsjednik. Predsjednik Đukanović je izrazio zahvalnost Sloveniji za stalnu podršku ambicijama Crne Gore pa putu integracija i dostizanju evropskog sistema vrijednosti. Dvojica predsjednika su pozdravili veliki uspjeh Makedonije i saglasili se da je uz jasnu političku volju i prepoznate interese moguće rješavati otvorena pitanja u regionu Zapadnog Balkana. Priliku za dalje produbljivanje međudržavnih odnosa predstavljaće dogovorena skora zvanična posjeta predsjednika Pahora Crnoj Gori. 

Zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje i razvijanjem prijateljskih odnosa, izraženo je tokom susreta predsjednika Đukanovića sa premijerom Gruzije Bakhtadzeom. On je iskazao zahvalnost za podršku Crne Gore njenim integracionum aspiracijama, što je ponovljeno i danas od strane predsjednika Đukanovića, koji je rekao da naša zemlja snažno podržava suvereno pravo svake zemlje da bira put svog daljeg strateškog razvoja, i ostaje privržena politici otvorenih vrata NATO. Dvije prijateljske zemlje treba više pažnje da posvete snaženju ekonomskih veza, naročito u oblasti turizma, zajednički je ocijenjeno u razgovoru. 

Predsjednik Đukanovic se susreo i sa predsjednikom Ukrajine Porošenkom, sa kojim je imao i kraći tet-a-tet razgovor. Dvojica predsjednika su se saglasila da u predstojećem periodu rade na intenziviranju bilateralnih odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, posebno imajući u vidu uspjehe Crne Gore u integracionim procesima i aspiracije Ukrajine u tom pravcu. 

Odnosi u regionu Zapadnog Balkana i dalji napredak u rješavanju preostalih otvorenih pitanja bili su predmet odvojenih razgovora predsjednika Đukanovića sa albanskim predsjednikom Metom i premijerom Kosova Haradinajem. Stabilnost regiona i njegova puna integracija u evropske strukture su primarni interes svih zemalja.

Ka tom cilju neophodno je dalje snaženje prisustva EU na Zapadnom Balkanu i jačanje pažnje ključnih evropskih centara. Što skoriji nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine je od posebne važnosti za stabilnost regiona. Konstatovani su odlični bilateralni odnosi i sa Albanijom i sa Kosovom i spremnost za njihovo dalje jačanje.

Komentari: 4

Štihovi

16. 02. 2019 - 16:17

Boga mi sve štihovi, liše ovog Pahora. "Otanjalo" i to dobro.
Marko

16. 02. 2019 - 16:26

Svaka čast g-dine predsjedniče. Sve osvjedočeni prijatelji, Crne Gore, srpstva i demokratije, a uz to poznate demokrate i uspješni reformatori i političari. Našla vreća zakrpu.
Sovereign

16. 02. 2019 - 18:32

Није могао боље изабрати
Bogme nista

16. 02. 2019 - 21:02

Ja ne vidjeh da dodje u Crnu Goru niko od ovih velikih predsjednika jedino Albanci. Kad dodju predsjednici. Hrvatske, Slovenije, Njemacke, Austrije, i ovih drugih jakih zemalja onda je pravi pogodak.
Novi komentar