Hrapović: U opremu i rekonstrukciju objekata uloženo preko 17 miliona

Vlada Crne Gore poseban akcenat stavila je na razvoj zdravstvenog sistema, sa ciljem kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite, kazao je u intervju za Novu M ministar zdravlja Kenan Hrapović. Prvi čovjek zdravstva kaže i da je u savremenu medicinsku opremu, kao i u rekonstrukciju i adaptaciju medicinskih objekata, za poslednje dvije godine, koliko je na čelu ovog resora, uloženo preko 17 miliona eura.
Objavljeno: 16. 02. 2019 - 17:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zdravstveni sistem Crne Gore je servis građana, u koji se konstantno ulaže kako kroz kadar, tako i kroz opremu, što za rezultat daje bolju, kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, kazao je u intervjuu za Novu M ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“U savremenu medicinsku opremu u rekonstrukciju i adaptaciju medicinskih objekata uloženo je za poslednje dvije godine, preko 17 miliona eura“, naveo je ministar.

Hrapović kaže da se konstantno radi i na jačanju kapaciteta, domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, te da se na taj način jačaju regionalni zdravstveni centri,  kako bi građani dobilu kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu u mjestu boravka i življenja.

“Od onog što je urađeno u prethodnom periodu izdvojio bih i nove liste ljekova, koja predstavlja savremenu terapiju o trošku države“, kazao je Hrapović.

Ukupan budžet predviđen za zdravstvo za 2019. je 238 miliona eura.

“Cijenim da je ovako opredijeljen budžet jedan vid valorizacije, onoga što smo uradili u prethodne dvije godine, a na neki način pokazuje podršku Vlade procesima koje planiramo da realizujemu u ovoj godini. Ono što karakteriše budžet jeste razvojna komponenta dodatnih pet miliona za nabavku savremene opreme, povećeni iznos za preventivne programe“, istakao je Hrapović.

Ministar kaže i da priče o odlasku ljekara i to specijalista iz naše države u potpunosti nijesu istinite. Kaže da na 1000 stanovnika u Crnoj Gori imamo 3,3 ljekara, kao i da je evropski prosjek 3,4. Podsjeća da je u protekle četiri godine u zdravstvene ustanove u državi, primljeno preko 350 ljekara.

“Migracija ljekara nije veliki problem kao što se želi predstaviti imajući u vidu činjenicu da je Evropa suočena sa nedostatkom kadra, ono što možemo da uradimo je da posvetimo pažnju ljekarima u smislu usavršavanja, da uslovi rada budu što bolji za njih, zajednički radimo na rješavanju stambenih problema“, kazao je Hrapović.

Najavljuje izgradnju klinika za infektologiju i psihijatriju, čija je vrijednost 8,3 odnosno 4,7 miliona.

“Za izgradnju ovih klinika postoje već sva planska dokumenta i dozvole. Vrijednost 8,3 miliona. Grant sredstva 4, 5 miliona ostatak kroz kapitalni budžet, ono što nam slijedi da prevedemo veliki broj tehničkih dokumenata. Kad je riječ o klinici za mentalno zdravlje imamo pozitivne rezultate međunarodnih institucija za mogućnost obezbjeđenja sredstava vrijednost klinike je 4,7 miliona i za nju su obezbjeđena sva dokumenta, kao i planovi“, naveo je on.

Prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa Crna Gora se prošle godine našla na 25. mjestu, što je za devet pozicija bolje u odnosu na 2016. Tokom februara će biti objavljeni novi rezultati.

“Nadam se da ćemo građane obradovati napretkom na listi. Bili bi zadovoljni i ako bi zadržali postojeću poziciju s obzirom na konkurenciju“, kazao je Hrapović.

Vlada mišljenje da se građani boljeg imovnog stanja kao i javni funkcioneri liječe van granica Crne Gore. On nije saglasan sa ovakvom percepcijom.

“Na liječenje u inostranstvo se šalju oni pacijenti za koje komisija KCCG i fond ocijene da im je neophodno liječenje nakon iscrpljenih svih dijagnostičkih i drugi procedura u Crnoj Gori Dakle na liječenje van Crne Gore idu svi kojima je neophodno opravdano bez obzira da li su siromašni, bogati, bez obzira da li su političari, zaista idu oni koji su teškog zdravstvenog stanja“, kazao je Hrapović.

Država Crna Gora ima odgovoran odnos prema građanima, kaže Hrapović. Pojašnjava da je prošle godine preko 3000 građana, upućeno na liječenje u inostranstvo, za šta je država izdvojila gotovo šest miliona eura.

Komentari: 0

Novi komentar