Marković: Đukanović imao zakonsku obavezu da prijavi vlasništvo nad kiparskom firmom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio je dužan da podnosi izvještaje o prihodima i imovini nakon osnivanja kiparske firme 2006. godine, saopštio je urednik Dana, Nikola Marković.
Objavljeno: 16. 02. 2019 - 18:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u reagovanju naveo da su blijedi pokušaji Đukanovića da naknadnom pameću i neistinama ublaži sopstveno posrnuće samo dokazuju tešku situaciju u kojoj se nalazi nakon sve većeg broja dokaza o njegovim nezakonitim postupcima. 

Iz Službe za informisanje Predsjednika saopšteno je da su netačne tvrdnje Markovića da je Đukanović, bio 2006. godine, u vrijeme kada je napustio državne funkcije, dužan da prijavi postojanje te firme. 

Marković je kazao da je Đukanović 2007. godine podnio četiri izvještaja o promjenama u imovini u toku 2006. godine u kojoj je kupio akcije sporne firme. 

“Ni u jednom se ne navodi da je vlasnik kiparske kompanije, već u posebnom izvještaju koji podnosi te godine prijavljuje samo crnogorsku firmu”, naveo je Marković.

On je kazao da član 20 Zakona o konfliktu interesa koji je važio u tom periodu jasno propisuje obavezu javnog funkcionera da prijavi akcije i udjele u preduzećima, što Đukanović nije učinio u slučaju kiparske kompanije.

”Đukanović je namjerno sakrio da je vlasnik akcija, jer u ugovoru koji je sklopio sa fiktivnim vlasnikom jasno stoji da 'iz njemu poznatih razloga' ne želi da u zvaničnim dokumentima bude naveden kao vlasnik akcija kiparske firme”, rekao je Marković.

On je dodao da u tom dokumentu piše da je Đukanović dogovorio da fiktivnom vlasniku akcija plati za te usluge, što, kako smatra, pokazuje da je svjesno i namjerno krio vlasništvo nad kiparskom kompanijom.

“Dakle, Đukanović je imao zakonsku obavezu da prijavi vlasništvo nad kiparskom firmom. Zašto je sve to krio on najbolje zna. Da je sve tu bilo čisto i pošteno zašto bi osnivao tajnu of šor firmu na Kipru i krio svoje vlasništvo”, pitao je Marković.

Uostalom, kako je naveo, Đukanović je pred cijelom crnogorskom javnošću iznio neistinu da nema niti je imao bilo kakvu firmu u inostranstvu. 

“Kad sam ga uhvatio da govori neistinu nevoljno je priznao. Nakon toga, ima li ikoga ko vjeruje u Đukanovićeve riječi”, pitao je Marković.

On je Đukanoviću preporučio da, kako je kazao, prestane sa obmanama, jer se od istine ne može pobjeći. 

“Poštenije bi bilo da prizna i pokaje se. Ali, za takvo nešto treba hrabrosti i moralnog kredibiliteta. Đukanović je pokazao da to nema i da sve dublje tone u kaljugu sopstvenih neistina”, zaključio je Marković.

Komentari: 11

Lea

16. 02. 2019 - 18:36

Kako moze osoba ovako besramno da podmece i laze?Prouci zakon Markovicu.
Dirigent

16. 02. 2019 - 18:39

Ovaj nije ni N od novinara. Sramota. Prema CG mu je takav odnos da bi mu lakše bilo da CG be postoji kao nezavisna država.
vanja

16. 02. 2019 - 18:40

Ćalić-Marković neka navede šta piše u Takonu iz 2004. i obavezu da se prijavi otvaranje firme.
Vanja

16. 02. 2019 - 19:02

"On je kazao da član 20 Zakona o konfliktu interesa ". Ovo je Zakon iz 2009? Da li je mogao važiti 2007?
Evo

16. 02. 2019 - 19:05

Ćalovića opet. To je onaj koji se bije sa kućnim majstorima i neće da plati popravke . I on ima obraza da bilo kome kaže bilo što. I njegova " bajna" ženica. Dno dna.
Goran

16. 02. 2019 - 19:08

Moj Markovicu, stotine miliona a ti postavljas pitanja o firmi preko koje se ne radi. Je li vam Milo djelio pitanja ? Glupi ste kao ..
Sveti duh

16. 02. 2019 - 19:11

Ti očito imaš nešto protiv gospodina Đukanovića. I pokušavaš da na jedan način koji se ne može opisati kao moralan načiniš štetu. Udio od ništa je ništa i lako je provjeriti kako je poslovala ta firma. Muž Vanje Ćalović očito ima nekakav nerasčišćeni račun sa gospodinom Đukanovićem i molio bih ubuduće da to ne iznosi u javnost jer je bilo baš, baš jadno. I teško za gledanje a htio sam čuti što ima da kaže naš Predsjednik
Tara

16. 02. 2019 - 19:25

Ovo je teska fukara..da ima obraza ne bi uzeo zenu sa onih slika koje je citav region vidio..cak i na internetu.. Zasto nije htjela da dokaze da je ona na slici??Znaci ona je bila orginalna.
D Moraca

16. 02. 2019 - 19:26

Kakvo g....... ovaj Markovic
Niksicanin

16. 02. 2019 - 19:52

Komsija vidi ti da ne naleti koji lutalica.Pusti ti nas nana je Milo odlican i necemo ga mjenjati.Pozdravi Vanju.
I u šumi i u gori istinu zbori

16. 02. 2019 - 19:55

Gledao sam ovog Ćalovića onu veče i nijesam se mogao oteri utisku da nije imao skrivenu bejzbolku ispod sakoa...
Novi komentar