Podaci o 300 miliona galaksija i sto miliona zvijezda

NASA će svako pola godine praviti nove mape svemira

Dvogodišnja misija Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer (SPHEREx) krenuće 2023. godine i raspolagaće proračunom od 242 miliona američkih dolara. Predvodiće je Džejms Boka sa California Institute of Technology.
Objavljeno: 16. 02. 2019 - 20:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svakih šest mjeseci SPHEREx će napraviti novu mapu neba. Koristeći tehnologije sa satelita okrenutih prema Zemlji i svemirskih letjelica usmjerenih prema Marsu, ta mapa će prikazivati nebo u 96 različitih djelova spektra boja.

Rezultat bi trebalo da budu mape koje će nadmašiti sve dosadašnje po rezoluciji boja. Sadržavaće 'otiske prstiju' prvih trenutaka u istoriji svemira te ponuditi uvide u jednu od najvećih tajni: zašto se svemir proširio tako brzo samo nanosekundu nakon Velikog praska.

Mape će nastati korištenjem optičkog i svijetla blizu infracrvenog, koje se nalazi van ljudskom oku vidljivog spektra ali je izuzetno važno u astronomiji još od '50-tih godina 19. vijeka.

U NASA očekuju da će prikupiti podatke o 300 miliona galaksija i sto miliona zvijezda u Mliječnom putu. Trebalo bi da osiguraju vrijedne podatke za buduće NASA projekte, recimo svemirskog teleskopa James Webb, koji bi trebalo da naslijedi Hubble jednom kad ga završe.

Uz NASA u projektu SPHEREx učestvovaće i druge institucije i agencije. Ball Aerospace iz američke savezne države Kolorado napraviće svemirsku letjelicu, dok će korejski Institut za astronomiju i svemirske nauke osigurati opremu za testiranje. NASA laboratorija Jet Propulsion vodiće misiju, koja će biti dio programa Explorers, piše "Popular Mechanics".
 

Komentari: 1

@

16. 02. 2019 - 21:44

ZA TE MAPE DUBOKOG SVEMIRA TREBALO BI KORISTITI USMENA PREDANJA NEBESKOGA NARODA KOJI JE PRIJE KO ZNA KOLIKO MILENIJUMA PAO NA GAZIMESTAN I ZACEO CIVILIZACIJU KOJA SE KASNIJE ISKAVARILA A JEDINI CISTI PLEMENITI I NAJVREDIJI SU OSTALI SRBI.JOVAN DERETIC PROF DOK NE ZNAM KOJE NACIONALNOSTI SVJEDOCI O SRPSKOJ NADVRSTI SVETOSAVSKIG PRAVOSLAVACA KOJI SU HRISCANI 3000 GODINA.
Novi komentar