Nedozvoljeni izlov ribe događa se i dok spasioci pokušavaju da pronađu tijela utopljenika

Koristili nesreću da bi lovili u mutnom

Angažman spasilačkih službi, policije i nadzornika službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u okviru potrage za nestalim osobama iz čamca koji se kod Vranjine prevrnuo 2. februara, pokušavaju da iskoriste na sebi svojstven način ribokradice pod okriljem noći i uz pomoć električne struje.
Objavljeno: 17. 02. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema podacima neformalne grupe Stop krivolovu, 7. februara dok je u jeku bilo danonoćno traganje za tijelima dvoje nestalih putnika policija i nadzornici NP Skadarsko jezero zatekli su u krivolovu Nedozvoljeni izlov ribe događa se i dok spasioci pokušavaju da pronađu tijela utopljenika

Koristili nesreću da bi lovili u mutnom Reakcija ombudsmana na intervenciju policije tokom protesta u Baru Baković će pokrenuti ispitni postupak dvije osobe koje su ubijale ribu agregatima. hAPšenje Ulov su odbacili, ali je njihovo plovilo zaustavljeno sa opremom za krivolov strujom.

- Prema podacima koje su saopštili iz organizacije Stop krivolovu, riječ je o povratnicima-krivolovcima koji su predati osnovnom tužilaštvu. Iste večeri, na drugom kraju Skadarskog jezera, po operativnim podacima, saobraćajna policija je zaustavila vozilo koje je prevozilo veliku količinu jezerske ribe, otkupljene od krivolovaca iz Zete.

Na Virpazaru je uz prisustvo inspektora za ribarstvo ta osoba procesuirana, kažnjena novčano, a riba, 308 kilograma šarana, planirana za dalju preprodaju, predata na korišćenje Domu učenika i studenata Podgorica.

Prema podacima dobijenim u istrazi, pretpostavlja se da su ribokradice upravo koristile situaciju da usmjerenost svih službi na potragu za utopljenicima iskoriste za ,,lov u mutnom“ i tako prođu neopaženo u disciplini koja godinama siromaši resurs najvećeg jezera na Balkanu.

Krivolov strujom gotovo dvije decenije je veliki problem koji je u novije vrijeme usavršen korišćenjem bešumnih uređaja i sondi koje ,,čupaju“ ribu nemilice. tRžište Iako na ovaj način dio uključenih u sivo tržište ribe pokušava obezbijediti egzistencij u , k l j u č n i a k t e r i n a organizovan način godinama iz jezera izvlače stotine hiljada eura, ugrožavajući na taj način regularne ribare, sportski ribolov, ali i iole ozbiljniju turističku promociju ribolova i jezera koje bi, u redovnim okolnostima, bilo ,,šarandžijski Eldorado“ u Evropi.

U sličnim akcijama tokom januara identifikovani su počinioci izlova nedoraslih krapova na Skadarskom jezeru pomoću mreža kojom se na pojedinim lokacijama desetkuje populacija vrste kojoj za polnu zrelost treba najmanje 40 centimetara dužine i, zavisno od pola, između tri i četiri godine starosti.

Komentari: 1

@

17. 02. 2019 - 18:27

KRAP KOJI NA JEZERU DOZIVI POLNU ZRELOST OD 3DO 4 GODINE JE JUNAK NAD JUNACIMA.SONARI I MREZE ZA NAGON,PODVODNE PUSKE ,ELEKTROAGREGATI,OSCA SA LAMPAMA IZ CUNA OSCA SA BATERIJOM SA CIZMAMA I NA KRAJU AKO KOJI PREZIVI TU JE ALUMINIJUMSKI KOMBINAT DA GA OTRUJE.A NA KRAJU LOVOCUVARI DODJU KOD NAS STO LOVIMO NA STAP I GLUME ZASTITNIKE JEZERA.NEHUMANO BI BILO LOVOCUVARE STAVITI NA POLIGRAF ALI BI SE STVORILA JASNIJA SLIKA O JEZERSKOM BIZNISU.
Novi komentar