Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine

Čanak: Ruski udari na Crnu Goru ne prestaju

- Pokušaj ruskog državnog udara u Crnoj Gori nije uspio, ali se udari nastavljaju, ali drugim sredstvima. Afera ,,Atlas“ mi upravo na to liči – kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ističe da je društvo u Srbiji duboko podijeljeno između realnosti i mita.
Objavljeno: 17. 02. 2019 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

POBJEDA: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta rekao da je Srbija pustila Crnu Goru da ode, ali govori i da su odnosi između ove dvije države najbolji od osamostaljenja Crne Gore - bez obzira na to što ima dosta otvorenih pitanja, a jedno od njih je i izručenje Svetozara i Miloša Marovića. Kako ocjenjujete sadašnje odnose dvije države i dva predsjednika Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića? Da li od međusobnih odnosa predsjednika Srbije i Crne Gore zavise i odnosi dvije države?

ČANAK: Mislim da bi za Srbiju bilo dragocjeno koristiti crnogorska iskustva na evropskom putu. Na tom putu, Crna Gora je dalje odmakla od Srbije. Politička iskustva predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića spadaju u najdragocjenija politička iskustva živoga političara na tlu Evrope. I, to ne koristiti je apsolutno rad u korist svoje štete. Mislim da su odnosi korektni, ali da bi sasvim sigurno mogli i morali biti mnogo bolji. A, otezanje sa izručivanjem traženih lica od strane Crne Gore me zloslutno podsjeća na neisporučivanje traženih lica Srbiji od strane Ruske Federacije, što je primjer na koji se sasvim sigurno ne treba ugledati.

POBJEDA:Afera Knežević proširila se i na Srbiju, u priči su se pojavili Milutin Mrkonjić i Boris Tadić... Da li vjerujete da je Duško Knežević zaista posredovao između formiranja koalicije SPSa i DS-a? Tadić je to demantovao. Kome vjerovati? Da li je Knežević finansirao neke stranke u Srbiji s obzirom da je u Srbiji imao banku i razne firme?

ČANAK: Prije desetak godina jedna nevladina organizacija je u centru Novog Sada postavila štandove na kojima su se građani izjašnjavali oko toga da li misle da je Nenad Čanak najkorumpiraniji političar u Vojvodini. Kada su me pitali šta mislim o tome, odgovor je bio jasan - ima stvari o kojima se ne može izjašnjavati i imati mišljenje. Postoje stvari o kojima postoje ili ne postoje dokazi. A u slučaju da je u pitanju krivično djelo, postoje tačno definisane institucije koje se bave pronalaženjem i definisanjem tih dokaza i njihovim daljim prosljeđivanjem tužilaštvu i pravosudnim organima. Dakle, u tom smislu ja ne mogu da imam mišljenje o nečemu što je pitanje činjenica sa kojima nijesam upoznat. Iako me poslije neuspjelog ruskog državnog udara u Crnoj Gori ne čudi da se udari nastavljaju, ali drugim sredstvima. A sve ovo mi upravo na to liči.

POBJEDA: Incident u Splitu kada su huligani napali vaterpoliste Srbije razvezao je jezik nacionalistima i šovinistima u Srbiji. Što najviše koči regionalne odnose i u kojoj mjeri ih potkopavaju priče da su Srbi van Srbije konstantno ugroženi?

ČANAK: Nekako kada spomenemo položaj Srba van Srbije, obavezno se misli na region i promišlja u koordinatama političkog argumenta iza kojeg slijedi politička kampanja. Kao da bi precizan i pun naziv za Srbe van Srbije trebalo da bude ,,Srbi van Srbije upotrebljivi u srbijanskom političkom životu“. Hoću da kažem to da se generalizujući položaj Srba van Srbije, tim ljudima pravi medvjeđa usluga. Sa druge strane, pokušaj promjene izbornog zakona u Hrvatskoj i situacija u kojoj se našao Milorad Pupovac je nešto što zaslužuje jasnu kritiku iz Evrope i uopšte civilizovanog svijeta. Isto tako, taj napad na vaterpoliste je sramotan i primitivni akt divljaštva. I taj akt divljaštva se ovoga puta dogodio u Hrvatskoj. Ali je isto tako činjenica i da se slični incidenti naizmjenično dešavaju kao posljedica decenijama njegovane ksenofobije, pa čak i rasizma. Evo, recimo, prije nekoliko dana u Kruševcu su na primjer napadnuti tamnoputi fudbaleri iz afričkih zemalja. Ukratko, imam utisak da sve to vodi samo tome da se građani iz jedne i druge zemlje sve više iseljavaju, a zatim dobro slažu u Njemačkoj.

POBJEDA: Dio opozicije izašao je iz parlamenta Srbije bez jasnog koncepta što dalje. Imate nezadovoljne ljude koji već dva i po mjeseca, jednom nedjeljno, šetaju ulicama raznih gradova Srbije. Može li to nezadovoljstvo dovesti do promjene vlasti mimo izbora?

ČANAK: Po mom iskustvu - ne može. Jedine uspješne demonstracije u Srbiji su bile poslije izbora 1996. i 2000. godine, u oba slučaja kao zaštita rezultata predsjedničkih izbora. Dakle, gotovo tridesetogodišnja istorija pokazuje da demonstracije imaju smisla poslije, a ne umjesto izbora. U tom smislu, mimo izbora demonstracije ne mogu dovesti do promjene vlasti niti takvo razmišljanje ima podršku demokratskih zemalja. A poslije izbora, kontradikcije se rješavaju u institucijama. Pritom, sasvim sigurno, te institucije neće biti zaštićene njihovim sadašnjim napuštanjem.

POBJEDA: Iako se Srbija opredijelila za EU i vojnu neutralnost, ni jedan lider EU koji je posjetio Srbiju nije dočekan kao predsjednik Rusije. Što je Srbija htjela da pokaže tim dočekom i kako vidite ulogu Srpske pravoslavne crkve u tome?

ČANAK: Društvo u Srbiji je duboko podijeljeno između realnosti i mita. Taj mitološki dio spada u gotovo potpuno iracionalan osjećaj o važnosti Kosova za nacionalni identitet Srba i potpuno istorijski neutemeljen osjećaj sigurnosti koju pruža bliskost sa ruskom pravoslavnom federacijom. Velelepan doček Putina bio je u jednoj mjeri i cijena koju je vlast u Srbiji morala da plati za potrebe sopstvene podrške od strane tog rusofilnog dijela srpske javnosti. Mada se ja u neku preduboko rusofilnu politiku Aleksandra Vučića (za razliku od nekih drugih političara u Srbiji, što u vlasti što u opoziciji oličenoj u Šešelju i pojedinim članicama Saveza za Srbiju) ne bih kleo. A, što se tiče SPC, ona koristi svoju istorijsku priliku da se što više okoristi o određeni tip vakuuma koji postoji u definisanju njenog mjesta i ingerencija. Ona igra ničim objašnjivu ulogu i političkog i spoljnopolitičkog i edukativnog i kakvog sve još faktora u Srbiji. Ruska pravoslavna crkva je još u komunističko vrijeme bila najpouzdaniji operativac KGB, pa me uopšte ne čudi odnos i pažnja Putina koji je ponikao iz KGB – koju pokazuje i prema SPC.

Komentari: 30

Sojic

17. 02. 2019 - 09:54

Canak, Janjic, Besic, Milic, Jaksic, Jovanovic se uvijek javljaju u odbrani Mila Djukanovica. To je ekipa koja je u Srbiji davno svrstana u Soroseve poslusnike. Sada su u Srbiji stali u odbrani Vucica a sam Vucic se bar 4 puta godisnje javno sastaje sa Aleksandrom Sorosem sinom Dzordza Sorosa ( Djerdj Švarc ) Ako se zna da je Soros u Rusiji nepozeljna osoba a u rodnoj Madjarskoj mu je zabranjen rad i skoro zatvoren Univerzitet dok u Stbiji ima na desetine NVO koje propagiraju ovo o cemu Čanak i Čeda pricaju onda je savim providna prica o Milu
@ za sojica

17. 02. 2019 - 16:37

Kako mi nabijas komplekse kad vidim kako si ti pametan i obavijesten i nacitan sve u isto vrijeme.Soros kazes.Bitanga jedna koja je i Slobu i Voju napadala(mislim na Sorosa).Dali je moguce da je i sin Sorosev upetljan.Sve sve ali kad sam procitao da je u Rusiji zabranjen e to me dotuklo do dna.I Ceda i naravno Dzej su upleteni u interplanetarnu zavjeru protiv Srpstva i pravoslavlja vaskolikoga.NAJOZBILJNIJE TE MOLIM AKO TI NIJE TESKO DA NAPISES KOJE SI NACIONALNOSTI JER IMAM NEKE IDEJE PA DA PROVJERIM.
Zoran

17. 02. 2019 - 18:06

Jadnici koji na osnovu toga koje je nacinalnosti neko prosudjuju i provjeravaju svoje bijedne, primitivne i malogradjanske pretpostavke. Tipično za neobrazovane bezmozgoviće, kojima glava služi samo za transmisiju onaga što su od nekog čuli ili negdje vidjeli.
@ za Zorana

17. 02. 2019 - 21:44

I ti mi Zorane nabijas komplekse svojom superiornom inteligencijom obrazovanjem koje odaje covjeka koji nije bezmozgovic kome mozak sluzi samo diferencijalnu transmisiju srpskih aksioma.MOLIM TE DA I TI NAPISES KOJE SI NACIONALNOSTI JER IMAM NEKE PRETPOSTAVKE PA NEBIH VOLIO DA POGRESNO IZVRSIM TRANSMISIJU ONOGA STO SAM APSOLUTNO SIGURAN.SRBIN SI ZORANE!!!!!!
Sve zna!

17. 02. 2019 - 10:42

Zna i da je bio državni udar i ko ga je organizovao i liči mu da su Rusi nagovorili Kneževića da počne pričati istoriju DPS žitija osvajanja i korišćenja vlasti. Zanimljivo je samo da se ovaj g-din našao u dilemi ko stoji "iza priča", a ne da li su one istinite. Ima isti redosled prioriteta kao naše pravosudje. I smiješno i bijedno, istovremeno.
Daka

17. 02. 2019 - 10:56

Ne mogu da shvatim otkud on to zna. Izgleda da nam neko iz inostranstva mora reći ko nas to udara i zašto. Interesantno je da Analitika uvijek nađe nekog ko zna da smo ugroženi od nekoga a taj znalac ne živi i ne dijeli našu sudbinu. Čanak nije kriv za ovo što govori. Analitičari uvijek plate za ovakve intervjue. Ubuduće platite meni dnevnicu. Ja ću pričati isto kao i oni. Samo mi morate reći kao što ste i pomenutom gospodinu koga ću napadati a koga braniti.
xy

17. 02. 2019 - 11:35

@Daka, pošto ste, kako sami pišete, neuki i tražite tuđu pomoć, ja ći da vam objasnim. U Srbiji vladaju suvereno, i imaju potpunu poslušnost svih vladajućih elita. To je izgleda uvek tako i bilo. Srbija ih sve sluša a opet smo im POKLONILI NIS, a sa NIS-om sve naše naftne resurse. Toliko su razbojnici da pored toga što imaju najviše nafte i gasa na svetu, bez ikakvog stida iscrpljiju i ovo malo što mi imamo. Postavljaju ministre, direktore, prodaju nam smeće a mi još moramo da se hvalimo kako su nam poklonili avione ... Znači @Daka, Mila kad godi vidite u ruku da poljubite kao ds je ruski patrijarh. Možda ćete, ako vas ne okupiraju kao nas, postati nezavisna zemlja. I šefa NATO, kad god ga vidite, u ruku, kao patrijarha. A mi? Trebaće nam najmanje 200 godina da se oporavimo od bratske ljubavi i Vučićeve vladavine. Što se tiče Lanka, čitajte k'o Bibliju svaki njegovu reč.
"Jači" si ti xy

17. 02. 2019 - 14:13

od svih koje si pomenuo. Zanemarimo i Ruse i Amere, zadržimo se samo na Dps-ovce i njihovog predvodnika, nama u CG će trebati nekoliko stotina godina da se oporavimo.
Dijaspora

17. 02. 2019 - 12:21

Podržavao je on i Slavka Perovića, čak je govorio na skupovima LSCG, pa niko ga nije slušao. Nije bilo vajde od toga!
Sive ćelije

17. 02. 2019 - 12:37

Canak je vrhunski intelektualac. Teško ga je shvatiti ovima koji komentarisu. Dodatna ostrascenost im blokira sive ćelije .
KARA RADUSIN

17. 02. 2019 - 13:02

Još kad im pomognu Češka.Slovačka i Moldavija-Ostavi se tih Minhauzenskih priča več imamo puno njih kod kuče
Kara prije pranja mozga

17. 02. 2019 - 16:10

KARA RADUSIN25. 03. 2014 - 19:29Staljin je za svoje vladavine pobio milione Rusa. Narod ga je glasao iz čistog straha 100%a u stvari toliki procenat Rusa ga je mrzio iz dna duše. U tom istom vremenu neki Staljinisti u Crnoj Gori podržavali su takvu politiku ovog diktatora- monstruma. Voljeli su Ruse i Staljina, tj.žrtvu i dželata, a to ne ide skupa. Šezdeset pet godina kasnije isti film u Rusiji samo drugi i perfidniji diktator. U Crnoj Gori ponovo izliv ljubavi i prema žrtvi i prema dželatu. A to ne ide jedno sa drugim. U istinu je nešto sasvim drugo, a to je njima teško priznati. To se uslovni refleks iz kuće i matične.
Samo istinu molimo

17. 02. 2019 - 16:12

Medojevic: MEDOJEVIĆ: Krivokapić mi je rekao da je Đukanović otac nacije i države KARA RADUSIN 20. 12. 2015 - 11:25 Medojeviću što ima to da ti zbori Krivokapić valjda nijesi toliko neinformisan.Raspitaj se malo kod zvaničnika N A T O -a i članica EU oni će ti objasniti zašto to nijesi ti,Mandić,Milić,Bulatović,Knežević,Bečić,Lekić,Amfilohije....
Rusi i SDP

17. 02. 2019 - 16:13

Tamo negdje 2014-15 Ranko K je cuo za ruski plan obaranja vlasti, pa je pozurio da skoci na drugi voz, onaj prosrpski, proruski. I kako je skocio i rekao "Hop" taj voz se stao a onaj drugi na kojem je bio dosao usao u stanicu. Metaforicki receno SDP je ostao duboko u offside-u, ili sto bi narod rekao ko ..... na cjedilu u taboru sa svojim "uglednim parlamentarcima" kontrastiran Zapadu i u potpunosti izvrsavajuci zelje Zeljeznjaka iz Moskve. Naravno da bi i dalje odrzavao prividni image prozapadne i prodrzavne stranke potrebno je mnogo alternativne stvarnosti, fatamorgana, nelogicnosti, pa zasto ne reci i otvrenih drskih lazi.
Istina i samo istina

17. 02. 2019 - 16:13

KARA RADUSIN 09. 01. 2015 - 18:44 Ulazak u N A T O,Evropsku uniju i pitanje CPC g.Đukanović će realizovati onda kada ne bude postojala ni najmanja sumnja za neuspjeh,slično referendumu o samostalnosti Crne Gore.Takva krucijalna pitanja po Crnu Goru pripremaju se sa sigurnošću na uspjeh.Ima gospodin premijer iskustva.Ne kaže se bez veze da premijer prvo formira opoziciju pa vladu.
Beli prah

17. 02. 2019 - 13:23

Neka ovaj lik vidi kako ce demantovati Velju Ilica, neka se batali Crne Gore. Osim toga, neka odvoji svog dragog Vucica od Rusije.
Jednostavna slika

17. 02. 2019 - 15:51

Dio opozicije otvoreno saradjuje sa Rusijom vec bar 4 godine. Drugi dio prikriveno saradjuje i preko DF-a ili drugih kanala. Treci dio, koji cine bivsi suverenisti saradjuje na posredan podmukao nacin. Evo kako: Rusima verbalne pro-NATO ne znace nista sve dok djelujes u pravcu koji njima odgovara tj smjene ove vlasti i dovodjenja prosrpske tj proruske tj antizapadne vlasti
Ranko

17. 02. 2019 - 18:13

O kakvoj prikrivenoj saradnji sa Rusima govoriš. Zašto bi se neko skrivao saradnje sa nekima koji su branili i brane Crnu Goru, ako imamo one koji se javno hvale dobrim odnosima sa SAD-a, koje su koliko juče bombardovali našu zemlju. I istorija i sadašnjost je pokazala da Crnoj Gori može biti dobro samo kad je Rusija uz nju. Svaka druga situacija za nas je značila i znači -nesreću. To govore činjenice, a drugačije oni koji Crnoj Gori ne misle ništa dobro.
Jednostavna slika I

17. 02. 2019 - 15:54

Vrijedno je pomenuti ovo. Fascinantan je stav dijela opozicije prije svega SDP, URA i jos manjih stranaka poput Crnogorske. Nakon svega sto se desilo od 2015-te, nakon diplomatskih i drugih potvrda iz svijeta o zavjeri protiv prozapadnog puta CG, nakon agresivnih cetnickih i anticrnogorskih nastupa, NI RIJECI PROTESTA, NI RIJECI OGRADE. Naprotiv nastavljaju saradjivati sa njima ne samo u loklanim okvirima nego i na nivou drzave.
Jednostavna slika II

17. 02. 2019 - 15:57

Mala degustacija vlasti opozicije je ste Budva. Treba li komentar. Nakon Herceg Novog jos jedan eksteritorijalni grad u CG, koji de fact ne pripada ovoj drzavi. Sto ocekivati od njih na nivou cijele drzave? Pa isto to.PROBLEM OSTAJE: Vecina ali velika vecina ove opozicije NE ZELI DRZAVU CG i to je konflikt interesa. Nema logicke podloge da oni nesto dobro ucine ovoj drzavi. Dalje koliko ih je protiv drzave CG bar toliko su i protiv kontinenta Evropa i za Rusiju. Trece radi se o srpskim nacionalistima sto je opasnost u multietnickoj drzavi
Jednostavna slika III

17. 02. 2019 - 16:01

U ocjeni opozicije odnosno njihovih mentora, finansijera sa strane treba gledati krupnu i dugorocniju sliku a ne samo sto neko kaze u dnevnim vijestima. Sastav ove opozicije je glatko vecinski antidrzavni. Zapitajte se : Ne moze im opstanak a da ne govorimo promocija, jacanje OVE DRZAVE biti interes ! Dalje ako je neko proruski a antizapadno orijetisan, zapitajte se o kakvoj DEMOKRATIJI mozemo govoriti. Ako je nekome uzor Putin o kakvoj demokratiji mozemo govoriti. Ako je nekome uzor rusko drustvo, o kakvoj pravnoj drzavi mozemo govoriti.
Gdje je logika ?

17. 02. 2019 - 16:07

Oni se zale na "diktatora" Mila, ali velicaju "demokratu" Putina. Oni se zale na korupciju ali zele Rusiju. Oni se zale na manjak demokratije ali zele rusku autokratiju. Dragi Crnogorci i manjine, odbacite sve emocije, uticaj propagande i dnevnih halabuka sa medija i razmislite hladno o logici INTERESA. Najprije dodje drzava, jer ako nje nema onda ce vam sudbinu krojiti druga drzava shodno njihovim interesima. Dalje drzite se logike, Rusko srpska propaganda se zasniva na zamucivanju cinejnica i logike, jer je drugacije nemoguce postaviti na celo CG oni koji mrze CG !!!
Rašo

17. 02. 2019 - 16:41

Nijesu nama ni Rusi ni Srbi neprijatelji, mi smo sami sebi najveći neprijatelji, mi sami sebi pravimo najveću štetu.
-

17. 02. 2019 - 18:05

Ja bi te malo ispravio u prvom dijelu. jesu neprijatelji jer im je nestanak CG interes, a sto se ovog drugog tice, potpuno si u pravu.
danilo s.

17. 02. 2019 - 18:49

Rašo, Ono što je tragično je to da ste donekle u pravu. Mi jesmo najveći neprijatelji nama samima. Gdje prestaje vaša "mudrost", a počinje podlosti, i/ili, glupost, je oprvadanje “da nam Srbi i Rusi nijesu neprijatelji”. Srbi, da budem precizan, “mitomanski velejsrbi”, i Rusi nam jesu neprijatelji. To je činjenica. A mi postajemo naši najveći neprijatelji kad počnemo sebe da uvjeravamo da nam oni nijesu neprijatelji. U čemu se ogleda to njihovo “prijateljstvo”? Shvatite da vam je najveći prijatelj majka, a naša majka je Crna Gora. Njeni neprijatelji i mrzitelji su i naši. Zato se ostavite tih pomiriteljskih lupetanja.“Svijet je ovaj tiran tirjaninu”… Ko nas je uništio 1918? “Prijatelji”? Ko bi nas un uništio sjutra? Ako mu se pruži prilika. Ti isti “prijatelji”?
RAŠO

17. 02. 2019 - 20:41

Danilo s.- nijesi ti mene dobro razumio, ja sam rekao da nam oni nijesu neprijatelji, koliko smo mi sami sebe, nijesam rekao da su nam oni prijatelji. Oni su nama bili prijatelji onoliko koliko je to njima trebalo. I neka nas bog sačuva njihovog prijateljstva. Znam vrlo dobro što su nam Srbi uradili 18-te. Znam dobro i da je dobar dio našeg naroda učestvovao u tom sramnom izdajničkom činu. Znam i to da i danas je dobar dio našeg posrbljenog naroda spreman ponoviti istu stvar, ali se nadam da se to nikad, ama baš nikad više neće ponoviti.
Himlija

17. 02. 2019 - 19:47

Ala ovaj voli da kuva. Corba, zacin i sve je jasno. Ta manite se vi Crne Gore, imate vi u vasoj drzavi i corbe i zacina da ne kuvate po kucama
Vasojevic

18. 02. 2019 - 07:06

Totalno nebitan lik koji se evo 30 godina smuca po politickoj sceni Srbje.ali, Analitika nadje ovakve isod cenzusa pomocu kojih misli da ubira poene za rezim.
Freeman

18. 02. 2019 - 09:20

A mene liči g. Čanak da vi pokušavate da optužite Ruse da su krivi za nelegalno finansiranje DPS-a,za sva nepočinstva Đukanovića,za kriminal i korupciju.
Мирослав Ђукић

20. 02. 2019 - 09:32

Пашће неки еврић у чанче! Што и да не, заслужио је!
Novi komentar