Saopštio direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić

Postignut stepen kolektivne imunizacije, nema malih boginja u Crnoj Gori

U Makedoniji je proglašena epidemija malih boginja, drugi put za osam godina. U našoj zemlji, sudeći prema podacima podgoričkog doma zdravlja, za samo godinu, vakcinacija je povećana toliko da možemo reći da smo postigli stepen kolektivne imunizacije. U Crnoj Gori u 2019. nije zabilježen nijedan slučaj malih boginja.
Objavljeno: 17. 02. 2019 - 09:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nema oboljelih od morbila na početku 2019. Postoje podaci za 201,8 ali, na sreću, bez težih posljedica za kliničkom slikom", kaže ta TVCG direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.

Podaci Instituta za javno zdravlje kažu da je tokom 2018. male boginje imalo 200 građana. Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori zabilježen je pretposljednjeg dana januara prošle godine. To je bio okidač da roditelji vakcinišu djecu MMR vakcinom. godinu kasnije možemo reći da je u glanvom gradu postignut stepen kolektivne imunizacije.

"Po godištima - 2013. 95 odsto, 2014. 90,3 odsto, 2015. 85 odsto, a najmlađih, rođenih 2016, procenat je već 70 odsto", saopštio je Kavarić.

Trebalo je da se male boginje vrate u Crnu Goru nakon više od jedne decenije da bi nas upozorile da je vakcinacija važna. Do takvog rezultata, na istom zadatku bili su svi: zdravstveni radnici, mediji, vaspitne ustanove. Najbitnije je da je zaštita osigurana.

"Ta promotivna aktivnost će se nastaviti. Očekujemo dalji rast procenta od vakcinisane djece i obuhvat vakcinacije ima za direktnu posljedicu povećanje kolektivnog imuniteta, kako u glavnon gradu gdje živi polovina stanovništva, tako i u cijeloj crnoj Gori", ističe Kavarić.

Da bismo bili zaštićeni od izbijanja epidemije, kolektivni imunitet morao bi da bude najmanje 95 odsto, a on je sad približan tom procentu, osim djece rođene 2016. godine, od kojih je u Podgorici vakcinisano 70 odsto. Zato i poziv da MMR vakcinu prime sva djeca koja su zdrava i imaju navršenih 12 mjeseci.

Komentari: 1

Rašo

17. 02. 2019 - 17:42

Možda nema malih boginja u Crnoj Gori, ali mi ipak bolujemo od nekih dječjih bolesti.
Novi komentar