Japanski premijer saopštio

Trampa nominovao za Nobelovu nagradu jer su to tražile SAD

Japanski premijer Šinzo Abe je prošle jeseni nominovao predsjednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je vlada SAD od njega to zatražila.
Objavljeno: 17. 02. 2019 - 18:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je objavio japanski list “Asahi šumbun”.

Izvještaj lista uslijedilo je nakon što je Tramp u petak objavio da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Tramp je tada, na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao “najlepšu kopiju” nominacije, napisanu na pet stranica, podsjeća Rojters.

“Asahi šimbun” međutim navodi, pozivajući se na neimenovani izvor japanske vlade, da se američka vlada raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da on nominuje Trampa za Nobelovu nagradu, nakon junskog samita SAD-Sjeverna Koreja.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Tokiju izjavio je da je to ministarstvo upoznato sa Trampovom izjavom, ali da “bi se suzdržalo od komentarisanja interakcije između dvojice lidera”.

Rojters navodi da u Bijeloj kući nisu odmah mogli da odgovore na zahtjev za komentar.

Na stranici Nobelove fondacije navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Po pravilima fondacije, imena i druge informacije o neuspjelim nominacijama ne smiju se otkriti 50 godina.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar