Vrijeme pogoduje virusima, ali nema razloga za paniku

Toplo i vlažno vrijeme, kakvo je ovih dana u Crnoj Gori pogoduje širenju virusa, pa se u podgoričkom Domu zdravlja stiče utisak da veći broj ljudi, u odnosu na isti period prošle godine, traži pomoć ljekara zbog simptoma nalik gripu, kazala je Dnevnim novinama specijalista porodične medicine dr Milena Cojić.
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 06:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za razliku od prethodne, ove godine su građani uplašeni i interesuju se za vakcinacju koja je još u toku, ali se ponašaju i odgovornije prema svom zdravlju i nose maske kad dolaze kod ljekara, kazala je Cojić i poručila da mjesta za strah.

“Ove godine vakcinisan je sličan broj pacijenata kao i prošle, ali zato vakcinacija sada znatno duže traje nego 2018. kada se građani nisu javljali u ovom periodu za vakcinaciju. Sada se dešava da jedan broj pacijenata ipak dolazi u strahu da se raspituje za simptome gripa i za vakcinu da li mogu da je prime što im mi i savjetujemo dok god traje sezona gripa a nisu imali prilike da budu u kontaktu sa nekim ko je zaražen”, kazala je Cojić i dodala da građane savjetuju i za sledeću godinu da obavezno dođu na vrijeme na početku sezone gripa i vakcinacije.

Pacijenti koji dolaze kod ljekara sa simptomima gripa obično se, kaže, žale na povišenu temperaturu, curenje sekreta iz nosa, bol u mišićima i kostima, glavobolju, suvi nadražajni kašalj.

“Uvijek im savjetujemo simptomatsku terapiju i, ako posumnjamo na grip, obavezno odmor, jer nijedan grip ne bi trebalo da se preleži s nogu niti da se pacijenti ponašaju neozbiljno i sa temperatuirom ide na posao i kolektiv gdje mogu zaraziti druge ljude, ali i naškoditi sebi što sa simtomima gripa iscrpljuje organizam ispunjavajući radne zadatke”, upozorila je Cojić.

Ona dodaje da je za mikrobe idalno vrijeme trenutno aktuelno kod nas, toplo i vlažno, dok im ne odgovara suvo i hladno vrijeme kada, kako je rekla, građani obično provode vrijeme u zatvorenim prostorijama koje se griju i slabo provjetravaju što opet, kako kaže, pogoduje virusima da se šire.

“To su, prije svega, vrtići u kojima borave djeca koja nemaju razvijenu svijest koliko često treba prati ruke i provjetravati prostorije, te koliko često treba hidrirati organizam, zatim zdravstveni kolektivi, te domovi starih u kojima borave slabo pokretna lica …” rekla je Cojić.

Ona ističe da nema mjesta za strah, ni razloga za paniku.

“Ove godine vakcina protiv gripa je trovalentna i sadrži dva tipa A virusa i jedna B virusa, među njima je i svinjski grip koji je cirkulisao svih ovih godina tako da razloga za paniku nema”, naglasila je Cojić i objasnila da su ove godine ti virusi pronašli osobe koje su osjetljivije i čiji je imunitet oslabio, jer nam kolektivni imunitet nije na nivou, pa zbog toga imamo povećane brojeve slučajeva oboljelih od gripa.

Na imunitetu se, ističe, treba raditi uvijek, a ne odjednom i pred sezonu gripa.

“Treba da se trudimo tokom cijele godine da imamo dobar imunitet, a najznačajniji je u tome način života koji vodimo, koliko nam je redovan san, koliko redovno jedemo svježe voće i povrće, koliko vodimo računa o fizičkoj aktivnosti”, savjetuje Cojić.

Kada dođe sama sezona gripa, kaže, treba izbjegavati zatvorene prostorije, dobro i često prati ruke, piti dovoljno tečnosti, jesti dosta voća i povrća.

“Ako obolite od gripa izolujte se, budite kući, nemojte ići na posao. Kada kašljete, kašljite sebi u lakat ne u ruke, ruke treba prati češće i truditi se da rukama ne diramo nos i usta, jer su to putevi ulaska i izlaska virusa koji kasnije rukovanjem prenosimo na druge ljude”, kazala je Cojić.

Komentari: 0

Novi komentar