Suđenje za pokušaj terorizma

Odbrana traži izuzeće Glavnog i Vrhovnog tužioca zbog izjave Katnića na TV Prva

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, nastavlja se danas u podgoričkom Višem sudu. Odbrana je na početku suđenja tražila izuzeće Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, zbog izjave date u sinoćnjoj emisiji ''Ukrštene riječi'' na TV Prva
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tok suđenja:

11:20 Današnje suđenje je prekinuto a nastavlja se sjutra u 8:30

11:18 Advokat Jovanović je kazao da bi Glavni specijalni tužilac trebao da ima nekoga iznad sebe, a zbog nereagovanja VDT-a sumnjaju i na njegovu pristrasnost, te traže da se i on isključi iz postupka.

''Umjesto da je Vrhovni državni tužilac odmah, a mi smo se nadali da će najkasnije jutros jutros, izrekao svoj stav, sud, pokrenuo postupak protiv Katnića, od toga ništa. I to je u kontinuitetu, sa brojnim pritužbama na rad prema Glavnom specijlanom tužiocu od strane odbrane koje su upućene Stankoviću. On ne samo da je u prethodnom dijelu postupka se uopšte nije oglašavao na rad Katnića, nego nije uradio ono što bi uradio svaki Vrhovni tužilac u svakoj civilizovanoj državi - ogradio se od tužioca u kojoj se vrijeđa pretpostavka nevinosti'', navodi Jovanović.

Kako je istakao, to dalje znači i podrazumijeva da u ovoj stvari više nema mjesta tome da i maštaju da bi mogao VDT Ivica Stanković da odreaguje u odnosu na pojedine stvari koje Katnić radi.

''Nereagovanje VDT-a nas je dovelo do logičnog kontinuiteta da je čovjek poptuno pristrasan u korist svog kolege. Da li je takva tužilačka organizacija mene ne zanima. On je imao obavezu po zakonu da reaguje, a to nije uradio. Pošto to nije uradio, mi nemamo drugog izbora, a gubimo cio dan za ovo što smo pripremili. Upućujemo predmet sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva koje treba da se odredi o ovim razlozima, da pregleda sinoćnju emisiju ''intervju'' sa četiri novinara, da konsultuje uporednu praksu kada su tužioci zbog ovakvih izjava bili razrješavani. Ta sjednica bi morala da konačno i tu budemo potpuno načisto, kaže, da li tužilačka organizacija Crne Gore ima racionalan i pravni odgovor na ovakve istupe koji su protivni zakonu i konvenciji ili nema kako bi nevino optuženi, mi kao branjenici, javnost i vijeće, znali, da li imamo Glavnog specijalngo tužioca bez kontrole ili onog koga bi ipak neko po zakonu mogao i trebao da kontroliše'', zaključio je Jovanović.

11:10 Glavni specijalni tužilac je na grub način povrijedio član 17 evropskih konvencija koji kaže da niti jedan organ nema pravo da upotrijbei ovlašćenja. 

''Državni organi su dužni da se pridržavaju pravila o pretpostavki nevinosti i da svojim javnim izjavama ne vrijeđaju prava postupka. Sinoć, juče, u jednoj TV emisiji, dakle to je javna emisija o ovom postupku naši nevino optuženi branioci su osuđeni. Glavni specijalni tužilac kao rukovodilac organa sa vrlo značajnim ovlašćenjima je samim tim javnom izjavom ušao u povredu sljedećeg člana zakonika o krivičnom postupku čime je izazvao sumnju u svoju nepristrasnost'', kazao je Jovanović.

Jovanović je citirao član zakona u kojem se navodi da su sud, državni tužilac i državni organi koji učestvuju u postupku dužni da istinito utvrvde činjenice i da sa jednakom pažnjom ispituju i utvrde činjenice koje terete okrviljenog i one koje mu idu u korist.

''Da li bilo ko, u savremenoj evropskoj civilizaciji, uključujući i Crnu Goru u kojoj se primjenjuje evropska konvecija prava i sloboda, zaslužuje, da tužilac sa posebnim ovlašćenjima sa posebnim policijskim timom, unaprijed osuđuje i presuđuje. Ja to vidim kao pritisak i na sud, i na branioce i na optužene. Potpuno je jasno da je Glavni specijalni tužilac pristrasan kontra ovdje nevino optuženih. Nije u pitanju činjenica da aje on podigao optužnicu koja je potvrđena. On je to potpisao. On je dao dokazne predlogem imali smo to što smo imali. Imamo nastavak dokaznog postupka. Znamo da je složen, da je komplikovan, puno vremena nismo izgubili nego smo utrošili da bi savladali sve ovo što nas čeka, da bi dobili ovo.Tih nekoliko izjava koje se ne osuđujem ni da citiram, po zakoniku o krivičnom postupku ne smije da izgovori ni neko iz udruženja građana, a kamo li li ce sa posebnim ovlašćenjima'', dodao je Jovanović.

11:05 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša konstatovala je prisutvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Komentari: 2

Aaaaahahahahahahaha

19. 02. 2019 - 11:30

jadni ste, pa da nema dokaza i da ne zna da ste krivi, ne bi ni podnosio tužbu, i normalno je da očekuje da će sudija da ve strpa u Spuž! Gotovi ste srpskoruski teroristi i domaći izdajnici!
Fahro

19. 02. 2019 - 14:57

Zalim vas,zasmijavate prvo gledaliste pa onda sebe dovodite u situaciju u kojoj se dokazujete kao losi advokati. A Katnic,hahaha, e volio bih mu nedje pruzit ruku nego se danas ljeba najesti.
Novi komentar