Radulović o privatizaciji EPCG

Lazoviću, Gvozdenoviću i ostali – spremite se, čeka vas pravda

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, saopštio je danas da je privatizacija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jedan od tri najveća korupcionaška posla koji su povezani s predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem.
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 13:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Lazovicu, Gvozdenovicu i ostali – spremite se, ceka vas pravda
Foto: Portal Analitika

On je podsjetio da je još februara 2011. godine, zajedno s liderom PzP-a Nebojšom Medojevićem, podnio vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv više lica zbog zloupotreba u procesu privatizacije EPCG.

„Podnijeli smo prijavu protiv Mila Đukanovića, Silvija Berluskonija, Vujice Lazovića, Branka Vujovića, Branimira Gvozdenovića, Srđana Kovačevića, Branka Kotrija, Zorana Đukanovića i Zorana Đikanovića, i to zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, zloupotrebe službenog položaja, protivzakonitog uticaja i stvaranja kriminalne organizacije“, rekao je Radulović.

Pomenuta lica, prema njegovim riječima, napravila su scenario kako da preuzmu EPCG i realizovala ga prije procesa dokapitalizacije i tendera. „Mozak“ ove „operacije“ bio je, prema Radulovićevim tvrdnjama, Vujica Lazović, „desna ruka“ Branimar Gvozdenović, a Branko Vujović, Veselin Barović i ostali bili su „operateri“.

Potpredsjednik PzP-a je rekao da je 2. februara 2009. objavljen tender za dokapitalizaciju EPCG s izmjenjenim projektom u odnosu na zaključke koje su Vlada i Savjeta za privatizaciju donijeli 15 dana ranije.

„Umjesto modela dokapitalizacije kroz emisiju 32 miliona akcija, objavljen je tzv. model poluprivatizacije-poludokapitzalizacije, i to 11.450.000 akcija kroz emisiju i 11.450.000 kroz prodaju akcija EPCG, kojim bi streteški partner imao 18,3 odsto u odnosu na ukupni osnivački kapital EPCG“, objašnjava on.

Radulović ukazuje i da su kriterijumi za dostavljanje ponude ponude takođe bili promijenji.

1902brankoradulovic1

„Ponuđač je trebalo da ima prihode od samo 250 miliona eura, ukupnu imovinu od 500 miliona, kreditni rejting BBB i da prozivodi i distiruira najmanje 1.500 gigavat-asova, što je mnogo manje nego što je imala sama EPCG. To znači da je taj scenario, koji su Đukanović i Berluskoni projektovali već 2007. kada je osnvoana A2A, već bili sproveli“, ističe on.

Radolović je rekao da su svi privatizacioni fondovi, za vrijeme trajanja tendera, preko londonske firme River Financial Trading Limited – a posredstvom Barovićevog Eurofonda – prodali sve svoje akcije A2A.

„Oni su, dakle, tokom tendersog procesa, kad još nisu otvorene koverte, prodali akcije jednom ponuđaču. Ovim nelegalnim postupkom A2A je dobila pravo da ima dva člana u bordu direktora, i da odlučuje šta će se desiti kada se koverte otvore. To je strašno, to nije normalno.“, naglašava on.

Nakon toga je, kaže, Savjet za privatizaciju odbio ponude ruskih, grčkih i norveških kompanija i prihvatio ponudu A2A.

Poslanik DF-a kaže da tadašnja vrhovna državna tužiteljka Ranka Črapić nije reagovala na ove tvrdnje.

„Kako Čarapićka tada, tako ni danas Stanković i Katnić. Ovaj ugovor, koji je potpisao Lazović, omča je o vratu Crne Gore“, smatra Radulović.

On kaže da je cijena struje u našoj zemlji, u odnosu na kupovnu moć, poslije Hrvatske najveća na Balkanu.

„Ko ovo ne vidi, kao sinoć što se sinoć uzjogunio Katnić, pa je čak i rekao da je pametniji od Njegoša – za ovo ne treba Njegoševa pamet, za ovo treba poštena domaćica koja zna šta i kako treba potrošiti. Ovo će ugledati svjetlost dana ako ovi protesti prerastu u nešto što je prelazna vlada i izbor nezavisnog specijalnog tužioca. Lazoviću, Gvozdenoviću i ostali – spremite se, čeka vas pravda, a posebno porporodicu Đukanović i ostale“, poručio je Radulović.

Komentari: 14

Tara

19. 02. 2019 - 14:11

Radulovicu,ti se ne razumijes u ekonomiju..vas je uzdrmalo ono 15 miliona dolara..koji ste pripremali da srusite drzavu!!!
Nemojte

19. 02. 2019 - 14:15

Ovakve tekstove objavljivati više, patriJote se nerviraju
Kod "Boba"

20. 02. 2019 - 08:17

Polakote četnici i njihovi simpatizeri kao i ljubitelji rukah Amfilohijevih. Prvo da se vidimo na izricanju presude i na Tušku pijacu kad budete birali pidžame za Spuž pa onda u govoranciju, prepametni...
Ruske pare

19. 02. 2019 - 15:06

"Sprem'te se, sprem'te" reci tvojoj braci velikosrbima koji spremaju ruske krvave pucheve u Crnoj Gori, sram vas bilo .
Tara

19. 02. 2019 - 16:05

Ove tuzbe pise Calovicka(zena Markovica iz Dana) Drzava ima vecinski glas..tako da talijani ne mogu nista lose naskoditi.. Sve je zakonski uradjeno.. Njima je svaki investitor kriminalac..
nenad mne

19. 02. 2019 - 16:21

Berluskoni se trese! Za devet godina analize, ovo je sva priča?
Rajkooo

19. 02. 2019 - 16:56

Bravooo.....majstore nema te odavno....brinem za tvoje zdravlje
mrtvo duboko

19. 02. 2019 - 17:01

Ne trosi energiju do cetvrtka... budi u formi, koljenica, vino ... samo da je alkohol
Jablan Pržulj

19. 02. 2019 - 17:27

Ovo nam priča neko, ko je prodao pripadnost narodu i crnogorske ideale zbog Vojvode od Kristala.
Realista

19. 02. 2019 - 17:36

Samostalna drzava Crna Gora se uci demokratiji, kao uostalom i sve drzave okruzenja. Sta ce tek biti kada neki slicni Radulovicu, bude pokazivao u Srbiji, sta je sve ova radila sa svojom ekonomijom prodajuci je u bezcenje. Srbija se ekonomski nalazi izmedju MMF i bacuska u Rusiji. Prvi su dali kredite i pomoc a drugi samo parole. Dolazi otreznjenje kojima ni "poljoprivrednik" Radulovic nece moci pomoci.
Roki

19. 02. 2019 - 21:13

Ako se vi ukljucite iz Df-a, nista od protesta, vi ga odrzavate na vlastiNEMOJTE DOLAZITI NA PROTESTE-OVO JE MOLBA SVIH GRADANA, OSTANITE KOD KUCE . VI STE ŠTETOCINE !
boki

19. 02. 2019 - 23:25

a što su to bolji bečićevi koji plagiraju, slikaju se sa četnicima, hoće da oslobađaju srpsko more sa tatom snp-om, onda ranjo i ugledni parlamentarci, pa lekić slobov pion, pa dritan koji veli Europi da suspenduje razgovore a iz doma ga se odrekli, pa danilović i antihristo, pa milačić putinov heroj,... čitava četnička hunta izmigoljila iz brloga i bi da uništi Crnu Goru i od nje pravi rusku guberniju! E NE može dok je poštenih, časnih i pametnih Crnogoraca sa Milom na čelu!
Zduvač

20. 02. 2019 - 01:01

Šta bi ovome, do juče je zdrav bio!!?
mogren

21. 02. 2019 - 16:16

Branko, po Crnoj Gori bankrotirani Mico Vlahovic siri pricu za tebe, da si prije 25 godina imao propali biznis plan za fabriku bicikala. kazi nam nesto o tome da Micu zacepimo usta. pozdrav
Novi komentar