USSCG: Vlada da stvori jednake mogućnosti za sve građane

Vlada danas, više nego ikad, mora preuzeti odgovornost za stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane, posebno one ranjive kategorije koje nemaju pristup zadovoljenju osnovnih egzistencijalnih potreba, poručili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 15:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Više nego ikad potrebno je konkretno, a ne samo deklarativno, zalaganje za što hitniji oporavak privrede, otvaranje novih radnih mjesta i ukupni razvoj u čijem središtu moraju biti jednakost, solidarnost, poštovanje ljudskih prava, rodna ravnopravnost, vladavina prava i ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Unije.

Iz Unije su, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde koji se obilježava sjutra, apelovali na Vladu da konačno počne sa primjenom i poštovanjem ustavnog postulata da je Crna Gora država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

Iz USSCG su Vladu podsjetili na to da je u decembru 2009. godini Crna Gora donijela Zakon o potvrđivanju Izmijenjene evropske socijalne povelje kao mehanizma, odnosno instrumenta koji bi trebalo da doprinese da se osnovna evropska načela socijalne zaštite pretvore u nacionalna pravila koja su stalno primjenjiva.

“Danas, uoči Međunarodnog dana socijalne pravde, ne možemo govoriti o tome da je Crna Gora, sem formalno kao ugovorna strana, kao cilj svoje politike prihvatila efikasno ostvarivanje prava i principa koje garantuje Izmijenjena evropska socijalna povelja”, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su kazali da Crna Gora danas Međunarodni dan socijalne pravde dočekuje sa podatkom da više od 80 hiljada zaposlenih prima zaradu ispod 250 EUR.

“U riziku od siromaštva živi 23,6 odsto građana, a pored toga još deset odsto građana ima rizik od socijalne isključenosti. Svaki četvrti građanin živi na liniji siromaštva koja se procjenjuje na 174,75 EUR. Takođe, oko 38 hiljada penzionera prima penziju u visini od nula do 200 EUR, a dodatnih preko 30 hiljada penzionera prima penziju od 200 do 300 EUR”, precizira se u saopštenju.

Iz Unije su kazali i da u zoni neformalnog rada postoji između 35 hiljada i 40 hiljada radnika, dok minimalna zarada, koja se nije mijenjala od 2013. godine, iznosi 193 EUR.

“Ovako zabrinjavajućim podacima treba dodati armiju zaposlenih kojima nijesu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, ogroman broj zaposlenih koji nemaju dostojanstvene uslove za rad, a još manje dostojanstvene zarade dovoljne da zadovolje najosnovnije egzistencijalne potrebe”, dodaje se u saopštenju.

Iz Unije su se osvrnuli i na najnoviju ponudu Elektroprivrede (EPCG), koja, kako tvrde, drastično povećava cijenu električne energije.

“To povećanje će, neminovno, za sobom povući poskupljenje ostale robe i usluga”, zaključili su iz Unije.
 

Komentari: 0

Novi komentar