Prvi potpredsjednik EBRD u posjeti Regionalnom vodovodu

Banka odobrila 26 miliona eura kredita za razvojne projekte

Delegacija Evropske banke  za rekonstrukciju i razvoj koju je predvodio prvi potpredsjednik Banke Jirgen Rigterink boravila je danas u posjeti Regionalnom vodovodu radi finalnih pregovora po pitanju odobrenja kredita za realizaciju Projekta proširenja regionalnog sistema za vodosnabdijevanje crnogorskog primorja.
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 19:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo je šesta posjeta visokih zvaničnika Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj Regionalnom vodovodu  u prethodnih godinu dana i predstavlja završnu misiju pred odobrenje kreditnog aranžmana namijenjenog za realizaciju razvojnih projekata koje je Regionalni vodovod koncipirao prateći razvojne potrebe crnogorskog primorja. 

Jirgen Rigterink, prvi potpredsjednik i rukovodilac Odjeljenja za rad sa klijentima je istakao da se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastao predsjednikom Đukanovićem i sa premijerom Markovićem, kao i sa privrednim subjektima među kojima je i Regionalni vodovod. 

Razlog posjete Regionalnom vodovodu je odobrenje kredita EBRD-a u iznosu od 26 miliona eura za razvojne projekte. Impresioniran rezultatima ostvarenim u prethodnih nekoliko godina, gospodin Rigterink je potvrdio da očekuje da će prva tranša kredita u iznosu od 10 miliona za spajanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem biti odobrena prije početka ljeta, nakon čega će biti odobrena druga tranša u iznosu od 16 miliona eura.

Regionalni vodovod je najveći infrastrukturni projekat koji je realizovan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti u saradnji između Vlade Crne Gore, Svjetske banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Uz tradicionalno dobru saradnju sa Regionalnim vodovodom, rezultati koji supostignuti u prethodnom periodu, a koji se ogledaju u unapređenju sveukupnih poslovnih performansi, opredijelile su Evropsku banku za rekonstrukciju i razvoj da i dalje podržava viziju Regionalnog vodovoda. 

regionalnivodovodebrd2

Na sastanku je još jednom potvrđena opravdanost postojanja slogana „Projekat koji je promijenio Crnu Goru“ koji se vezuje za ovaj  značajan projekat. 

Direktor Goran Jevrić je ukazao da je veoma zadovoljan rezultatima sastanka sa prvim potpredsjednikom banke i njegovim saradnicima,  i da  ova podrška dolazi u pravom trenutku Regionalnom vodovodu, imajući u vidu poslovni izazov od 189 dana blokade računa zbog spora sa austrijskom kompanijom „Strabag“. 

Na sastanku je istaknuta odlična saradnja samultidisciplinarnim petnaestočlanim timom danskekompanije SWECO, konsultanta EBRD-a na izradi Due Dilligence studije, koji su izrazili pozitivno mišljenje po pitanju boniteta Regionalnog vodovoda, što omogućava ovoj kompaniji da na jedan održiv način implementira  projekte iz svoje razvojne vizije. 

"Za navedene projekte podršku je pružila Vlada Crne Gore obezbjeđenjem državnih  garancija, a kao prioritet nameće se projekat spajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem. Po riječima našeg partnera kreditna podrška za ovu fazu projekta će biti odobrena u drugom kvartalu ove godine, dok će za ostale komponente projekta, tj. izgradnju drugog cjevovoda za opštine Kotor, Tivat  Herceg- Novi kojim će se postojeći kapacitet od 330 l/s povećati na 750, kao i izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture za naselje Dobra Voda na području opštine Bar, sredstva biti odobrena tokom naredne godine. Ovo predstavlja potvrdu da ova ugledna finansijska institucija cijeni rezultate koje je Regionalni vodovod ostvario i prepoznaje našu kompaniju kao jednog od ključnih nosioca budućeg razvoja crnogorske privrede, te da će ovim impulsom u vidu kredita omogućiti Regionalnom vodovodu da se dodatno finansijski osnaži za predstojeći razvojni period“, istakao je Jevrić.
 

Komentari: 3

Boljesestre

19. 02. 2019 - 20:02

Kakvi crni razvojni projekti kad je preduzece 12 miliona u blokadi i radnici nisu primili 8 plata i nece izaci iz blokade jos par mjeseci.direktora jevrica i menadzment treba smijeniti kad se zaduzuju a preduzece ne funkcionise.sta rade u Vladi kad dopustaju ovaj javasluk i mobing koji vrsi direktor nad radnicima.sprema se strajk!!!
Skadarsko

19. 02. 2019 - 22:14

Objavite komentar i istinu da je firma u blokadi 12 miliona i da radnici 8 mjeseci ne primaju platu a da direktor vrsi mobing i dezavuise i njih i nadlezne u Vladi.krece strajk do njegove smjene
Crnogorka

19. 02. 2019 - 22:47

Samo naprijed .Regionalni Vodovod je pravi primjer kako se treba voditi i razvijati najveci dragulj Crne Gore.Direktor Jevric,menadzment i Vlada peglaju i vracaju dugove Strabagu koje su drugi napravili.Podrska za Jevrica,Vladu Crne Gore i Regionalni Vodovod
Novi komentar