Đukanović primio Rigterinka

EBRD finansirala projekte vrijedne 570 miliona eura

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgena Rigterinka koji boravi u posjeti Crnoj Gori
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 20:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom Crne Gore i EBRD-a i zahvalio Banci na podršci razvoju Crne Gore u proteklom periodu u kojem smo napravili suštinske razvojne iskorake. Preko 60 projekata u oblasti energetike, infrastrukture, finansija, kao i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, vrijednih oko 570 miliona eura, koje je finansirala EBRD, dali su snažan doprinos ubrzanom ekonomskom rastu, jednom od ključnih prioriteta državne politike i podizanja kvaliteta života građana, ocijenio je Predsjednik. Ukazujući na značaj do sada sprovedenih reformi, na sam rast BDP-a, istakao je da u narednom periodu prioritet ostaje održavanje tempa rasta. Posebno je ukazao i na značaj daljeg procesa evropskih integracija Crne Gore i regiona, kao garanta stabilnosti i razvoja društava Zapadnog Balkana. Upravo sa tim ciljem, kazao je Predsjednik, Crna Gora nastavlja da bude promoter politike integracija i usvajanja evropskih vrijednosti u Regionu i kroz partnerstvo sa EBRD.

Prvi potpredsjednik Evropske banke, iskazao je visoke ocjene za napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, ističući spremnost Banke da nastavi sa snažnom podrškom našoj zemlji. Rigterink je kao prioritetne oblasti saradnje označio saobraćaj i infrastrukturu, jačanje privatnog sektora i tzv. ozelenjavanje ekonomije, prije svega u energetskom sektoru, kroz projekte koji pored valorizacije energetskih potencijala, omogućavaju i jačanje turističke ponude.

Uz saglasnost za prepoznate prioritete, predsjednik Đukanović je ukazao i na značaj spovođenja strukturnih reformi u cilju unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, kao i obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Na taj način, dugoročnim ulaganjima u kvalitet života građana održaće se dalji dinamični ekonomski rast i konkurentnost na tržištu, kazao je Predsjednik.

Zajednički je ocijenjeno da je podrška Regionu u približavanju evropskim standardima, nužna za dalji napredak i razvoj.

Komentari: 0

Novi komentar