Zašto je u emisiji „Ukrštene riječi“ lansirana pogrešna interpretacija činjenica u aferi "Telekom"

Što bi ovim momcima

U javnosti se u posljednja dva dana barata potpuno netačnim činjenicama vezanim za aferu ,,Telekom“, koja je izbila 29. decembra 2011. godine, kad je potpisan sporazum o poravnanju između Dojče telekoma i američkog Department od Justice (Ministarstvo pravde). 
Objavljeno: 20. 02. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim se poravnanjem Dojče telekom obavezuje da će platiti 95,2 miliona dolara u skladu sa Zakonom protiv podmićivanja u inostranstvu SAD (U.S. Foreign Corrupt Practices Act, FCPA) od 1977. godine. Pravni osnov za ovo poravnanje je u činjenici da je Dojče telekom imao svoju telekomunikacionu kompaniju u SAD, pa je time podlijegao tamošnjim zakonima.

Članica Dojče telekom grupe, Mađar telekom bio je optužen da je u korupcionaškim ugovorima u Crnoj Gori i Makedoniji oštetio grupu za ukupno 12,15 miliona eura – 7,35 miliona u Crnoj Gori i 4,8 miliona u Makedoniji.

U tekstu nagodbe precizno je naglašeno da je Dojče Telekom potpisao sporazum radi okončanja istrage Komisije za hartije od vrijednosti - "bez prihvatanja ili odbijanja tužbe”.

Potom je SEC (američka komisija za hartije od vrijednosti) na dan potpisivanja sporazuma podnijela tužbu protiv trojice direktora Mađar telekoma Eleka Štrauba, Tamaša Marvaija i Andraša Baloga, optužujući ih za koruptivne radnje.

Pripremno ročište održano je 8. avgusta 2012. godine, kad je sudija okružnog suda u Njujorku Ričard Saliven prihvatio tužbu i odustao od dijela koji se odnosio na Crnu Goru.

SEC je objavio pred okružnim sudom u Njujorku 2015. godine konačnu optužnicu protiv bivših direktora Mađar telekoma, prema kojoj je 19,6 miliona eura mita bilo obećano tadašnjem premijeru Vladi Bučkovskom i čelnicima vladajuće albanske stranke Demokratske unije integracija Aljiju Ahmetiju i Musi Džaferiju, ali je isplaćeno 4,8 miliona eura, jer je šema otkrivena.

Crnogorski parlament je vodio istragu ove afere 2012. i 2013. godine, a predsjednik anketnog odbora koji je saslušao 17 osoba bio je Andrija Mandić.

Anketni odbor nije donio nikakve zaključke i parlamentu je predao tehnički izvještaj. Suđenje Olegu Obradoviću, bivšem predsjedniku odbora direktora Crnogorskog Telekoma i Miodragu Ivanoviću, bivšem direktoru Moneta, je počelo prije sedam dana, kad je Viši sud potvrdio optužnice Specijalnog tužilaštva da su firmu kojom su rukovodili oštetili za 2,3 miliona eura pribavljajući korist drugome.

Utvrđeno je da je preko of-šor kompanija Roli i Fiesta, te firmi Aktiva i Sigma isplaćen taj novac.

Advokatica Ana Đukanović i advokat Nikola Martinović su u parlamentarnoj istrazi izjavili da je njima preko njujorške Sigme isplaćeno 560 hiljada eura za program otpuštanja prekobrojnih radnika u Crnogorskom Telekomu.

Utvrđeno je da je Aktiva vlasništvo pokojnog slovenačkog ekonomskog stručnjaka Živka Pregla i da je sa računa te firme kod Euromarket banke podignuto 2,5 miliona eura, a za ostatak novca se terete Obradović i Ivanović.

Kako su svi mediji detaljno izvještavali o aferi "Telekom“ od njenog izbijanja 29. decembra 2011. godine, nejasno je zašto su u emisiji ,,Ukrštene riječi“ lansirane pogrešne informacije i zašto su u javnosti prihvaćene.

 

 

Komentari: 11

danilo s.

20. 02. 2019 - 07:35

Zašto se puštaju izjave Kneževića bez ikaikvih kritičkih ispitiovanja i provjera? Cilj je uvesti CG u zonu haosa. Srušiti povjerenje u institucije i time je vratiti u stanje pogodno da ponovo bude kolonija velike Serbije. Za to su im potrebni primitivni bezobzirni novinari koji bezrezervno izvršavaju zadatke.
Glasac

20. 02. 2019 - 11:08

Danilo, nama je u genima apriorni stav da nas svaka vlast potkrada. Potkradao nas je kralj Nikola, potkradali su nas komunisti, evo sada nam jedan najobicniji ..., koji sam priznaje da je silne milione ukrao i toboze obecava da ce ih vratiti, "dize svijet", kako kaze, a da opet izlazimo na ulice i rusimo vlast. Parlament raspravlja o "koverti" od 47 hilj koje nijesu ukradene pare, nego ih je ovaj dobrovoljno dao partiji za izbore, koja je napravila prekrsaj da ih ne prijavi i biva kaznjena. Ali nece da raspravlja o .....koji je ukrao desetine miliona. Jer im je ....."digao svijest" da diskredituju vlast. .....im nije digao svijest za milione iz Rusije i drzavni udar, to nije na dnevnom redu, sitnica. Poslanici opozicije kradu narod godinama uzimajuci plate a ne dolazeci u parlament. Nije im DK jos digao svijest o tome.
Haos,nečasne sile,Srbija, Zećo

20. 02. 2019 - 18:00

Drago mi je što si se javio Danilo jer sam bezražlono bio zabrinut da ti se nedaj bože nešto nije desilo.Sad kada je briga prošla činimo se da bi bolje bilo da si i dalje ostao u nekom svom miru kojem si se bio prepustio .Neću da vjerujem da te neko mogao natjerati da ovo napišeš prije mislim kada pročitam ovaj tvoj komentar da ga je pisao neko drugi,jer kakve veze ima afera Telekom da Velikom Srbijom,Koštunicom,i sličnim poštapalicama,ipak ti si intelektualac u punom smislu te riječi ,i bez obzira što se u gotovo ničemu ne slažem sa tobom imam veliko poštovanje.Vjerujem da je ovo bilo samo buđenje iz košmsra i da ti ovi plusevi ništa ne znače,kao što mene zabilježen za svaki minus koji ću dobiti ako objave ovaj komentar.Veliki pozdrav za Danila.
Tesla

20. 02. 2019 - 07:41

Zasto? Pa vidjeli ste ono vece.Primjer: Markovic, koji je za mene sve sem novinar,uci jednog drzavnog tuzioca kako ce on da radi svoj posao. Misle da ima ju nesto senzacionalno,ne zato sto su se bavili novinarskim istrazivanjem, vec zato sto su dobili poluinformacije koje su jos i netacne od jednog kriminalca.Dalje o bahatom ponasanju necu ni govoriti.Kod nas vise zna o poslu advokata neka prodavacica na Tuskoj pijaci nego onaj koji je deceniju drzao knjigu u ruke za to a da ne govorim o iskustvu. Eto , to je to. Pa zato se i ne cudim kad onomad gledam Djukanovica kako se u lice smije i Markovicu i onom iz Monitora.Pa normalno,kakav je to nivo.
pitanje

20. 02. 2019 - 07:48

Moze li za nas koji nijesmo gledali emisiju da se pojasni: sta je u emisiji receno, i zasto to sto je receno nije tacno?
boki

20. 02. 2019 - 09:06

Ništa od toga što je rečeno u emisiji nije demantovano ovim tekstom....
milica

20. 02. 2019 - 08:24

A jasno je da je Marković to uradio tendeciozno iz lične mržnje i želje da on sa Vanjicom upravlja Crnom Gorom. Neka izvole, oforme stranku i krenu u kampanju, izbora vazda ima, pa neka se pokažu.Šta bi sa onim njihovim partnerom što ne šćeše da mu plate radove???????????
CiNick

20. 02. 2019 - 09:02

Sud NIŠTA nije UTVRDIO, već Mađar Telekom PRIZNAJE (a može priznat što želi jer to sud ne provjerava) a sud na osnovu toga okončava slučaj DOGOVORENOM presudom. Za Amere tu se stvar završava, a dalje je prepušteno CG na (ne)postupanje. Ne interesuje ih istinitost "priznanja" jer su postigli svoj cilj. SDT je iztražio slučaj i utvrdio da Mađari lažu. Pošto se odluka američkoga suda ne odnosi na CG, niko neće "tražit pravdu" pred tamošnjijem sudom, nit će tužit Mađare. To mogu samo spomenuti u "priznanju". Nije nemoguće da su Mađari i s njima sve unaprijed utanačili. Upravo su to Ameri izmislili, kad su okrivljene velike kompanije sve se završi uplatom dogovorenoga novca u američki budžet.
Nebitno

20. 02. 2019 - 10:00

A kad Migo lažno prizna, ne istražuje se dalje...?
Bitno

20. 02. 2019 - 11:41

Migo je priznao, ne lažno jer ima snimak, na snimku nije pipun i knežević, već Migo, biće osuđen, i to je to, ili sad ne vjeruješ snimku, po potrebi.
Kot

20. 02. 2019 - 21:31

Niko ne priznaje krivicu bez da je kriv. To kosta manje negoda se sudi do kraja a krivi ste.
Novi komentar