Obilježeno 148 godina crnogorskog novinarstva

Godišnja nagrada Vlatku Simunoviću

UBNOR i antifašisti Nikšića, Društvo prijatelja i poštovalaca grada podno Trebjese i Društvo crnogorskih novinara organizovali su u „Zahumlju“, u Nikšiću, veče na kome se govorilo o tradiciji novinarstva u Crnoj Gori dugoj 148 godina, uz poziv novinarima da poštuju standarde profesije.
Objavljeno: 20. 02. 2019 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dodijeljene su i nagrade, a među nagrađenima je najviše Nikšićana. Godišnja nagrada uručena je Vlatku Simunoviću, novinaru Pobjede, nagrada za reportažu Draganu Peroviću, najbolji mladi novinar je Bojana Kostić (RTVNK), nagrada za doprinos razvoju crnogorskog novinarstva pripala je Slavici Milović (RTVNK), a diplomom za doprinos razvoju lokalne štampe nagrađene su Novine Nikšića.

Publicista i sekretar SUBNOR-a Dragan Mitov Đurović istakao je da su Cetinje i Nikšić u prošlosti bili centri slobodarskog novinarstva.

Generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture Željko Rutović istakao je da je misija novinarske profesije biti objektivan, argumentovan, dijaloški nastrojen, poštovati pravo javnosti da zna, ali i poštovati pravo i privatnost drugog čovjeka.

- Nijedna sloboda nije apsolutna, pa ni sloboda medija - kazao je Rutović uz poziv medijima da poštuju standarde i da se što više samoregulišu.

Podsjetio je i da Vlada inovira zakonodavstvo koje se tiče medija, te da treba ozbiljno shvatiti izazove novog vremena kada javni interes gubi primat zbog profita, pa se sve češće mogu naći spinovane i senzacionalističke informacije.

Komentari: 0

Novi komentar