Britanski modni brend

Barberi na meti kritika zbog kapuljače sa omčom

Poznati britanski brend na Nedjelji mode u Londonu predstavio je kreaciju koja je izazvala burne, negativne komentare.
Objavljeno: 21. 02. 2019 - 14:33 Promjenite veličinu teksta: A A A
Barberi na meti kritika zbog kapuljace sa omcom
Foto: Getty Images

Barberi je uputio izvinjenje zbog dukserice s kapuljačom, koja je imala sporni ukras - omču oko vrata. Britansku modnu kuću je kritikovala i manekenka Liza Kenedi u postu na Instagramu. 

"Samoubistvo nije u modi. Ne zaboravimo ni strašnu istoriju linčovanja". 

Direktor Barberija Marko Gobeti je izjavio da im je jako žao, zato što su uznemirili javnost: "Greška koju smo napravili je neprimjerena".

Dukserica s omčom prikazana je u okviru kolekcije na Nedjelji mode u Londonu. Kreativni direktor Rikardo Tiši objasnio je da su kreacije namijenjene mladima, odnosno mladim buntovnicima. 

Liz, koja je radila ovu reviju, kaže da ona nije nosila spornu duksericu, ali da sama kreacija nije "glamurozna, niti pomjera granice mode". 

"Kako neko može da pomisli da je ovaj potez u redu, posebno kada je dukserica namjenjena mladima? Posebno kada broj samoubistava među mladima raste". 
barberi1
Lisa kaže da je morala da se oglasi po ovom pitanju, jer se veoma potresla. 

"Podsjetilo me je na to kroz šta smo prošli kada se desilo samoubistvo u mojoj porodici", napisala je Lisa. 

"Razgovarala sam sa ljudima koji su mi rekli da je u pitanju moda. Nikog nije briga za to šta se nekome privatno dešava. 

"Žao mi je, ali je ovo jače od mene. Nije u pitanju to što sam ja uznemirena, morate da sagledate širu sliku i to u što se moda pretvorila, odnosno na što su sve spremni zarad publiciteta". 

Marko Gobeti, direktor Barberija, kaže da to ne znači da i oni to rade. 

"Razmislićemo o ovome, izvući zaključke i uraditi sve što je do nas da se ovakve stvari ne ponove". 

Rikardo Tiši je uz izvinjenje objasnio i da je kreacija bila inspirisana morem i da nije razmišljao da će nekoga uvrijediti. 

Barberi je jedna od modnih kuća koja je kritikovana zbog kreacija koje se smatraju neprimjerenim. 

Guči je iz prodaje, zbog brojnih kritika, povukao vuneni džemper koji podsjeća na lice crnca, a Kejti Peri je iz svoje kolekcije izbacila papuče koje su opisane kao rasističke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@burberry @riccardotisci17 Suicide is not fashion. It is not glamorous nor edgy and since this show is dedicated to the youth expressing their voice, here I go. Riccardo Tisci and everyone at Burberry it is beyond me how you could let a look resembling a noose hanging from a neck out on the runway. How could anyone overlook this and think it would be okay to do this especially in a line dedicated to young girls and youth. The impressionable youth. Not to mention the rising suicide rates world wide. Let’s not forget about the horrifying history of lynching either. There are hundreds of ways to tie a rope and they chose to tie it like a noose completely ignoring the fact that it was hanging around a neck. A massive brand like Burberry who is typically considered commercial and classy should not have overlooked such an obvious resemblance. I left my fitting extremely triggered after seeing this look (even though I did not wear it myself). Feeling as though I was right back where I was when I was going through an experience with suicide in my family. Also to add in they briefly hung one from the ceiling (trying to figure out the knot) and were laughing about it in the dressing room. I had asked to speak to someone about it but the only thing I was told to do was to write a letter. I had a brief conversation with someone but all that it entailed was “it’s fashion. Nobody cares about what’s going on in your personal life so just keep it to yourself” well I’m sorry but this is an issue bigger than myself. The issue is not about me being upset, there is a bigger picture here of what fashion turns a blind eye to or does to gain publicity. A look so ignorantly put together and a situation so poorly handled. I am ashamed to have been apart of the show. #burberry. I did not post this to disrespect the designer or the brand but to simply express an issue I feel very passionate about.

A post shared by

Komentari: 0

Novi komentar