Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju

Marković: Nema odustajanja od ekološke Crne Gore

Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike. Zemlje Zapadnog Balkana imaju za partnera EU, koja decenijama postavlja standarde. Vaš posao, ministri, je u tom smislu znatno olakšan. Crna Gora nema dilema- uvozna zavisnost, izazov i zaštita životne sredine, prijemčivost energenata su pitanja sa kojima se suočava ova i svaka druga vlada u EU. Nema odustajanja od ekološke Crne Gore, poručio je premijer Duško Marković na Ministarskom sastanku o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju.
Objavljeno: 21. 02. 2019 - 15:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U Crnoj Gori će se graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi, a raspisaćemo konkurs za još jednu.  Ovo je pretposljednje poglavlje i očekujemo da ćemo uskoro otvoriti i posljednje. Pristupanje EU nije samo usvajanje propisa nego i usvajanje vrijednosti. Crna Gora to razumije“; istakao je Marković. 

markovichankonferencija4Evropski komesar Johanes Han se na početku izlaganja osvrnuo na vremenske prilike, rekavši da je proljeće već počelo u Podgorici. 

„Ovdje smo kako bi osnažili posvećenost kako bi što brže mogli da se uskladimo sa evropskom politikom po pitanju energetike. Ciljevi su da se smanji potrošnja energije i da se smanje efekti staklene bašte Prvi cilj energetske sigurnosti je da je vašim zemljama potrebna manja količina energije. Sprovedena je značajna studija, koja pokazuje da je  moguće godišnje uštedjeti 2.5 milijarde eura. Kasnije danas ćemo potpisati finansijski paket, što će omogućiti sigurnost koja je potrebna investitorima. Do 2040. godine polovina električne energije će dolaziti iz obnovljivih izvora, što je ambiciozan cilj“, naveo je Han. 

markovichankonferencija6Naglasio je da postoje planovi za nove hidroelektrane u regionu. 

„Identifikovali smo 140 projekata, nije moguće sprovesti ih sve. Obaveza je da se rehabilituju postojeće elektrane, kako bi hidroenergija bila dostavljena mreži. Ako razmatramo izgradnju novih elektrana, postoje djelovi regije gdje hidroelektrane nije moguće graditi bez oštećenja ekosistema. Ukoliko se nastavi sa ovim procesima, treba da se uspostavi procjena uticaja na životnu sredinu. Regionalna dimenzija je ključ za tranziciju ka čistoj energiji“, rekao je Han. 

markovichankonferencija3

Han je podvukao da tranzicija ka korišćenju čistih izvora energije zahtijeva veliku posvećenost, 

„Pružićemo vam punu podršku. Imamo loše vijesti za vaše premijere, zaostajemo kada je riječ o energiji. Transport i energija su dva ključna dijela berlinskog procesa.  Ovdje kao u bilo kojoj drugoj oblasti možete računati na našu pomoć. Zajednički interes nije protiv nikoga, nego za sve nas. Imamo dosta dokaza kada je riječ o mjerama energetske efikasnosti da utiče na tržište rada. Možemo stvoriti na hiljade radnih mjesta“, naglasio je Han.
 

Komentari: 0

Novi komentar