Univerzitet Crne Gore posvećen restruktuiranju doktorskog obrazovanja

Prvi Kick-off sastanak, kojim se obilježava početak ERASMUS + projekta u okviru projekta „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse – MARDS",  održan je danas u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore
Objavljeno: 21. 02. 2019 - 15:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uvodnu riječ imao je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić.

Rektor je naglasio da su očekivanja Univerziteta da se osmisli održiv način finansiranja doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji na nacionalnom nivou.

„Sama tema doktorskog obrazovanja veoma je važna za naš Univerzitet. Godinama smo posvećeni restrukturiranju našeg doktorskog obrazovanja, imajući u vidu značaj doktorskih kandidata kao ključnih učesnika u razvoju društva znanja kroz inovacije. Cilj je da se kapaciteti uključe u jednu doktorsku školu i da se stvori program doktorskih studija koji će nam omogućiti da privučemo studente ne samo iz Crne Gore, već i iz šire regije Zapadnog Balkana i zemalja EU," rekao je Nikolić.

 Prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili i šefica Nacionalne kancelarije Erasmus+ programa Vanja Drljević, Dr Lucas Ziner i koordinator MARDS projekta prof. dr Radovan Stojanović.

Koordinator MARDS-a je istakao osnovni cilj projekta, a to je usklađivanje doktorskih studija u skladu sa Salzburškim principima i uspostavljanje održivog i modernog sistema doktorskih škola između dvije susjedne zemlje, koji će koristiti kao primjer „dobre prakse" u regionu Zapadnog Balkana, odnosno poboljšanje i uspostavljanje održivih kapaciteta na polju doktorskih studija u ove dvije zemlje.

Na sastanku su govorili i prorektorica Univerzita Crne Gore prof. dr Nataša Kostić, prof. dr Predrag Miranović , prof. dr Nedjeljko Latinović, prof. dr Bitusikova  Alexandra, prof. dr Betim Cico, Michael Vimmer, prof. dr Milena  Jovićević, Nikolina Radulović I Vesna Čavić.

Prisustvovali su predstavnici 16 partnerskih organizacija koje su uključene u projekat MARDS. Pored Univerziteta Crne Gore, u projektu učestvuju univerziteti iz: Albanije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Austrije, zatim Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete iz Crne Gore, Ministarstvo nauke i sporta iz Albanije i Privredne komore iz Crne Gore i Albanije.

Komentari: 2

Stanimir

21. 02. 2019 - 16:54

Bravo za UCG. Ovo su pravi projekti.
Nije Nego

21. 02. 2019 - 17:16

Ne kaze se restrukuiranju, mucenici...Pa jos u naslov , da nepismenost za nos stipa
Novi komentar