Potpisan dokument o finansiranju prelaska ZB na čistu energiju

Sekulić: EU prepoznala naš rad u sektoru energetike

Komesar EU za proširenje Johanes Han i crnogorski ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma, Dragica Sekulić i Pavle Radulović, postpisali su danas u Podgorici dokument na osnovu kojeg će međunarodnim finansijskim institucijama biti omogućeno dodatno finansiranje prelaska država Zapadnog Balkana na čistu energiju.
Objavljeno: 21. 02. 2019 - 19:39 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sekulic: EU prepoznala nas rad u sektoru energetike
Foto: Portal Analitika

Ministarska Sekulić saopštila je da joj je drago što Crna Gora u razvoju sektora energetike ima podršku EU, te što su oni prepoznali naš rad i trud da budem prvi u regionu na tom polju.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon Ministarskog sastanka o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju koji je održan u Podgorici, kazala da države regiona žele da se opredijele za čisti razvoj energetike i tranziciju ka čistim tehnologijama.

„Današnji sastanak je rezultirao potpisivanjem formalne izjave o podršci svih zemalja Zapadnog Balkana u implementaciji prelaska na čistu energiju koja podrazumijeva održivi razvoj u oblasti energetike, socijalnih politika i zaštiti životne sredine“, rekla je Sekulić.

Ona je navela da je Crna Gora, u prethodne dvije godine, uspjela da pređe iz oblasti koja je podrazumijevala finansijsko podsticanje izgradnje OIE na tržišno poslovanje.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, saopštio je da je dobro što čitavi region gleda u istom pravcu na izazove i rješenje tih izazova.

„Crna Gora je blagoslovena ogromnim hidropotencijalom i energijom vjetra i sunca. Jako je važno da regionalna saradnja funkcioniše, posebno u pogledu aerozagađenja“, dodao je Radulović.

On je podsjetio da je prva faza eko rekonstrukcije Termoelektrane (TE) u Pljevljima u toku.

„Ona će nas koštati nekih 60 miliona EUR i omogućiti ne samo građanima Pljevalja već i regiona čistiji vazduh“, saopštio je Radulović.

„Energija je neobnovljiv resurs i moramo pažljivije i organizovanije misliti o njoj“, ocijenila je Sekulić.

Ministar Radulović smatra da je dobro znati da cijeli region gleda u istom pravcu po pitanju razvoja energetike.

„Ponosni smo jer smo u ovom trenutku najdalje odmakli. Korišćenje drva i uglja je veliki problem, a Crna Gora je blagoslovena ogromnim hidropotencijalom“, rekao je on nakon potpisivanja dokumenta.


Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Han, kazao je da je implementacija ključna.

„Postoji urgentna potreba za održivijim snabdijevanjem energijom u regionu”, dodao je Han.

Prema njegovim riječima, u Zapadnom Balkanu postoji ogroman solarni potencijal, kao i vjetroelektrana, i mora se razgovarati kako tu energiju razvijati na održiviji način.

„Moramo osigurati ekosistem prije investiranja. Postoji mnogo ambicija koje moramo ispuniti, kao i odgovornost vlada da postignu te ciljeve. Građani tu svakako igraju veliku ulogu, a Evropska unija (EU) će nastaviti da pruža podršku“, poručio je Han.

Na pitanje da li je moguće da se podsticaji postojećim povlašćenim proizvođačima iz OIE smanje, Sekulić je odgovorila da je Crna Gora, kroz investicioni ambijent, omogućila investicije u vjetroelektrane.

„Mislim da bi bilo krajnje neodgovorno prema onima sa kojima smo tada potpisali ugovore da sada mijenjamo te uslove. Plašim se da bi u tom slučaju promijenili osnovne investicione parametre koje su oni dobili u trenutku potpisivanja ugovora i poslali pogrešnu poruku“, kazala je Sekulić.

U tom slučaju bi, kako tvrdi, bila mnogo veća šteta po Crnu Goru, jer bi se mogle izazvati tužbe i arbitraže po tom pitanju.

U okviru Ministarskog sastanka potpisan je i dokument na osnovu kojeg će međunarodnim finansijskim institucijama biti omogućeno dodatno finansiranje prelaska država Zapadnog Balkana na čistu energiju.

Komentari: 0

Novi komentar