"Pretjerano pjevaju pjesme u njegovu čast"

Predsjednik Tadžikistana tražio da ga manje hvale

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon zatražio je da ga manje hvale, jer je ocijenio da se pretjerano pjevaju pjesme u njegovu čast, prenijela je državna televizija.
Objavljeno: 21. 02. 2019 - 23:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Predsjednik Tadzikistana trazio da ga manje hvale
Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Rahmon (66) na čelu Tadžikistana od 1992. godine, izrazio je "zabrinutost" zbog pretjerane promocije njegove ličnosti u muzičkim video spotovima.

"Predsjednik je dao instrukcije nadležnima u Odboru za elektronske medije da se više hvale neumorni rad stanovništva, važna dostignuća zemlje i izuzetna priroda", navela je televizija.

Vladina propaganda redovno prikazuje Rahmona kao spasitelja koji je uspostavio nacionalno jedinstvo poslije građanskog rata koji je uslijedio poslije nezavisnosti Tadžikistana. Rahmon uživa titulu šefa nacije, što omogućava njemu i njegovoj porodici doživotni imunitet i razne druge privilegije.

Kult ličnost je prisutan u skoro svim bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji.

I u susjednom Uzbekistanu nedavno je saopšteno da ne treba toliko hvaliti predsjednika Šavkata Mirzijojeva.

Uzbekistanski organ zadužen za muzičku industriju saopštio je nedavno da predsjedniku nisu potrebne "reklame umjetnika" nakon što se pojavio muzički spot "Selfi s mojim predsjednikom". Ta pjesma koja se redovno prikazuje na tamošnjim popularnim kanalima, kritikovana je na društvenim mrežama.

Predsjednik Turkmenistana, bivši stomatolog Gurbanguli Berdimuhamedov takođe je zatražio 2006. godine, kada je došao na vlast, da ga ne hvale kao prethodnika Saparmurata Nijazova, koji je preminuo te iste godine. Međutim i Berdimuhamedov je kasnije razvio svoj kult ličnosti i na glavnom trgu Ašhabada je podignuta njegova zlatna statua.

U Kazahstanu, predsjednik Nursultan Nazarbajev, na vlasti skoro 30 godina, ima svoj praznik i nekoliko muzeja njemu posvećenih. Bio je inspiracija i za trilogiju filmova o njegovom životu.

Komentari: 0

Novi komentar