Akcionari Atlas banke nijesu iskoristili osnovni rok za dokapitalizaciju i pisali premijeru

Nude Vladi da zajedno dokapitalizuju banku

Niko od postojećih akcionara Atlas banke, u kojoj je privremena uprava, nije do juče po osnovu prava preče kupovine kroz javni poziv upisao i uplatio dionice u iznosu srazmjernom njihovomučešću u kapitalu, saopšteno je iz Centralne banke.
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 07:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rok za uplatu akcija bio je 30 dana, a od juče teče dodatnih pet dana. Iz CBCG su kazali da je, ukoliko se to ne desi, privremeni upravnik dužan da donese odluku o novoj emisiji akcija banke, koja će biti otvorena za ostale investitore.

Privremena uprava Atlas banke donijela je 18. januara odluku o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke od 22 miliona eura. Prethodno je 7. decembra uvela privremenu upravu. U međuvremenu se ovom i IBM bankom u stečaju bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Iz Atlas grupe juče su premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Radoju Žugiću i privremenoj upravnici banke Tanji Terić proslijedili pismo u kojem predlažu program sanacije koji predviđa dodatno obezbjeđivanje potraživanja banke imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona. 

- Nakon toga smo spremni na dodatnu dokapitalizaciju u iznosu koji bi bio naknadno definisan kroz detaljne analize – navodi se u pismu.

Predlažu sniženje troškova poslovanja od najmanje 25 odsto, te poravnanje za Opštu bolnicu Meljine u kojem bi država preuzela kredite koje su IBM i Atlas banka dale bolnici, a da novac od poravnanja bide usmjeren u dokapitalizaciju banke.

- Predlažemo da se privremeno obustavi odluka o emisiji akcija ili njena primjena, te da se radi pronalaženja adekvatnog rješenja održi sastanak pravno-finansijskih timova obje strane, uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija - navodi se u pismu i upozorava da će, u slučaju negativnog odgovora, vlasnici i najveći deponenti tužiti CBCG i državu i tražiti odštetu.

Naveli su da su spremni da CBCG nakon inicijalnog sastanka timova, dostave detaljan stabilizacioni i sanacioni program i počnu razgovore sa predstavnicima vrhovne monetarne institucije i Vlade.

(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 1

Pečičanin

22. 02. 2019 - 08:38

Pošteno da poštenije ne može bit. Prijedlog o dokapitalizaciji se prihvata pod vašim uslovima ali nam ne saopštiste kako je došlo do ovakvog stanja u banci ako ste radili sve po zakonu kao što tvrdi vaš gazda Knežević koji mi svakim danom sve više liči na gazda Jezdu.
Novi komentar