Premijer sa evropskim komesarom Johanesom Hanom

(VIDEO) Marković: Nećemo popustiti pred zahtjevima opozicije, nema krize

Crnoj Gori ostaje dosta posla da unapređuje vladavinu prava, da osnažimo borbu protiv kriminala i korupcije, slažući se da smo napravili značajan iskorak. Pravdi smo priveli najznačajnije okrivljene iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković.
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 11:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je rekao da je sa evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao o svim regionalnim pitanjima.

"Sa komesarom Hanom sam razgovarao i o svim pitanjima u okviru partnerstva, prije svega koje se ticu evropskih integracija. Naš plan je da zatvorimo do kraja godine jedino preostalo poglavlje", naveo je premijer. 

On je rekao da osluškuje glasove iz opozicije, ali da to ne znači da će pasti na koljena i poslušati te sugestije.

"Nema razloga za dramatizaciju, to je za naslovnu stranu medija. Mi namamo politički krizu, samo političke tenzije", rekao je Marković.

Evropski komesar Johanes Han poručio je da politički dijalog treba da se vodi u parlamentu, a ne na ulici.

"Naravno može i na ulici, ali parlament je najznačajnije mjesto gdje treba da se vodi dijalog. Pozdravio sam formiranje privremenog odbora i žalim što je njegov rad usporen. Kada ste u opoziciji reagujete na jedan način, kada ste u vlasti na drugi, ali uvijek morate poštovati pravila igre", istakao je Han. 

markovichanvilagorica2

On je podvukao da ne smije sve da stane na hapšenju niskoprofitnih kriminalaca. Što se tiče napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, Han je kazao da će  nastaviti da budno prati slučaj i da se nadam da će biti privedeni pravdi oni koji su to uradili.

"Budno pratim situaciju u Crnoj Gori i zabrinut sam zbog napada na novinare. Potreban je veći nivo osjetljivosti po ovom pitanju.. Potrebni su nam ne samo rezultati i posvećenost već i napredak. Organizatori protesta su me kontaktirali da se sretnem sa njima. alu nažalost taj susret nije bilo moguće upriličiti. Šef kancelarije EU u Podgorici Aivo Orav sastaće se sa njima umjesto mene", naveo je Han. 

Han je rekao da ne želi da komentariše pojedinačne slučajeve hapšenja. 

"Nadam se da je koincidencija da su se hapšenja desila par dana prije moje posjete, a ne zbog moje posjete. Ja sam svjestan da se opozicija veoma osvrće na aktivnosti koje su se desile u sjevernoj Makedoniji... Mislim da svaka država treba da nađe svoj način i svako treba da bude slobodan da uradi sopstvenu procjenu, a ukoliko treba mi smo uvijek tu", pojasnio je Han. 

Premijer Duško Marković je na pitanje da komentariše zahtjeve za tehničkom vladom ocijenio da je ta inicijativa legitimna.  

"Svako ima pravo da uspostavlja političke zahtjeve kako očekuje da je najbolje za političke interese. Za mene je taj zahtjev neopravdan, u ovom trenutku imamo preča posla. Crna Gora treba da radi na ubrzanom ekonomskom rastu i poboljšanju standarda, otvaranju novih radnih mjesta.. Ako smo samo za dvije godine smanjili stopu nezaposlenosti za 5 odsto, to je ipak rezultat", istakao je Marković.  

Marković je dodao da  u svakoj zemlji politička opozicija može da izabere način djelovanja primjeren cilju da se dođe do promjene vlasti. 

"Bojkot nije političko sredstvo, nego institucije. Mi se trudimo da budemo odgovorna zrela demokratija. Opozicija je najavila da se neće vraćati u parlament, nego na ulicu. Nije samo u crnoj Gori, nego i u Srbiji, Albaniji, Makedoniji- interesantno u svim državama gdje se grabi ka EU. To je novi opozicioni model i nemamo ništa protiv toga. Za nas je važno da institucije funkcionišu i investitori dolaze. Uvijek su moguće realne greške ali zbog grešaka ne trebamo da padamo na koljena. Opozicija neka bira svoj način djelovanja, veoma pratimo glasove i sugestije građana, ali da ćemo popustiti pred takvim zahtjevima nije realno. Kakve političke krize, vlada radi, parlament radi, budžet se puni. Imamo politicku tenziju, krizu ne", rekao je premijer Marković.   

markovichanvilagorica3Marković: Besmisleno da budemo protiv Srbije

Premijer Marković je kategorično rekao da Crna Gora ne može prihvatiti ponudu Kosova da bude protiv Srbije. 

"To je besmisleno", naglasio je Marković. 

Komentari: 25

Zagor

22. 02. 2019 - 12:27

Ovo se kod nas kaze a odnosi se na opoziciju: levica,desnica,krose i patos!!! Zna EU ko su njeni partneri a ko neznalice i luzeri koji vec dvije godine stite kriminalce ukljucujuci i ovog novog DiKeja.
Freeman

22. 02. 2019 - 12:33

Hoćete ,hoćete,ovo su zahtjevi slobodnih građana kojima je došlo do grla,vas i vaše vlasti.Hoćemo slobodnu,uređenu pravnu državu.Ne želimo više da živimo u ovakvom provizorijumu !.
Fahro

22. 02. 2019 - 17:07

Slobodnih gradjana velis? Mrka kapa druze,skup prodatih dusa koji placu za majkom Srbijom pa nikako da se probude iz nocnih mora koje im zadaje DPS sa kolaliciom.Zalim ti slucaj..
Ranja

22. 02. 2019 - 17:28

Tehnička vlada je politički projekat Ranka Krivokapića i njegove ambicije da u takvoj situaciji ruši DPS i bude glavni ! Izgleda da su ga iz DPSa pročitali !
Krupna slika

22. 02. 2019 - 19:06

Ranjo je kupljen krajem 2015-te. Ni jednu jedinu rijec na DF, SPC, ruske planove,... apsolutno nista. Pa ko mu moze vjerovati ? Bez obzira, svakom slucaju on je 3% opozicije. Ko ce odlucivati nego Srbi tj Moskva I Beograd preko njih
Jednostavno

22. 02. 2019 - 19:29

Freeman je velikosrbin i rusofil Procitajte neke njegove stare komentare
Fahro

22. 02. 2019 - 22:36

Ma znamo mi koje Freeman. Da se razumijemo: postujem svaciiji politicki stav sto se tice zbivanja u CG. Ali nevolim pricu na predpostavkama,lazima,zasnovanu na mrznji i netoleranciji. I pogotovo ako je protiv CG.Za nju nema alternative.Medjutim za freemana i njemu slicnim zapalili bi je za tren. Patoloski mrzitelji drzave i jednog covjeka koji je vise uradio za CG nego Bilo ko. Covjek koji je priznao svoje greske iz 90ih,prepoznao ih, i popravio.Zahvaljujuci njemu mi u CG nijesmo imali rat i zahvaljujuci njemu vecinska CG je moderna,tolerantna. E to smeta vecini prosrpski orijentisanim opozicionarima,amfilohiju odn spc. To je istina i nista drugo!
BODIN

22. 02. 2019 - 13:06

Markoviću zašto bar ti ne kažeš ponosno istinu da je Crna Gora na pragu SLOBODE Postojat će C R N A G O R A !!!!!!!!!!!!!!
Kara

22. 02. 2019 - 18:58

***U grupi Drazinih gibaničara I PZP desničara i lihvara I još po kojeg Slobovog emisara našao se i Rankov Kara. ***Ne nije u pitanju Rankova pizma niti je zbog njegovog budjelara “Ovo radimo iz patriotizma !” uzviknu Rankov Kara. ***18 godina slave i šepurenja 18 godina skupštinarenja danas u grupi ruskih izmećara I vjerniji im no iko, Rankov Kara.
Radusinovici

22. 02. 2019 - 18:59

Oces li uzeti oruzje Radusinovicu pa zajedno sa cetnicima praviti "demokratiju " A sokole basta takvima ko ti, sram vas bilo postojace Crna Groa sa vama kao gubernija ili region
Samo tako

22. 02. 2019 - 16:16

Ne boge mi!! Nek opozicija pakuje prćiju na traktore i pravac Karpati!!
Mrbeen

06. 04. 2019 - 11:34

Ruzan komentar. Nit je čojski, niti junački. Toliko imamo lijepih i primjerenih riječi da se iskaže stav a da se ne koriste analogije na ružne događaje bilo kojeg naroda. Za adminstratora veliki minus.
90-te godine

22. 02. 2019 - 18:56

Crna Gora je sretno izbjegla masakre 90-ih. Medjutim isti ideoloski akteri danas planiraju ono sto su propustili 90-ih. Ranko Krivokapic je sa njima. USTAV braniti svim raspolozivim sredstvima. ovdje je pitanje opstanka drzave u prvom planu. Ko je iza ove opozicije znamo. Budvu samu ne mogu smjestiti u Srbiju formalno, medjutim Crnu Goru mogu
Pazite sa ulicom !!!

22. 02. 2019 - 19:02

To su opasne rabote. ovako je pocelo 90-ih !! Postoje izbori. Gubite jer je 80% vas protiv DRZAVE CG protiv ZAPADA. Uhvatili ste se sa DF-om u kolo I nije vi smetalo nista sto su cinili. Demokratija se ne pravi sa Srbijom I Rusijom. Drzava se ne jaca sa cetnicima
Fer izbori?

22. 02. 2019 - 19:04

Sta nije fer do sada? To sto RTCG nije u rukama srbo-rusa. Jedan od dva medija u moru prosrpske propaganda domace , beogradske I ruske ? Sta nije fer ? ovo je podmukao pokusaj potpunog ucutkivanja krojen van Crne Gore
Glasac DPSa

22. 02. 2019 - 20:05

Milo, Milo, Milo... Niko mu nije do koljena.
Trollovanje ruski metodi

22. 02. 2019 - 20:20

Neka, neka ,primiri se malo trollu malecki. pa negdje drugo pravi ovaj bezobrazni show
Slusaj

22. 02. 2019 - 20:21

I za rusko-srpskog trola treba mozak, a tebi se ne primjecuje
Rile

22. 02. 2019 - 21:46

Džaba se koprcate DRPS-ovci, tehnička vlada vam je samo prelazna faza za SPUŽ !
Fali im CG u kolekciji ?

23. 02. 2019 - 00:01

Ovako ste pocinjali 90-ih sirom bivse YU, istina nije vas slijedio Spuz no Hag. Samo naprijed junace , pusku u ruke nesretni soju pa jos jednom
Montenegrina57750

22. 02. 2019 - 22:00

Koji su to razlozi za tehnicku vladu?Vecina onih sto to traze nisu ni prava opozicija samim tim sto idu u parlament samo kad njima odgovara iako uredno primaju velike plate kao poslanici a brinu za siromastvo naroda.Lijepo im je rekao gospodin Han da bojkot parlamenta nije evropski nacin politicke borbe.Jeste izgleda crnogorski nacin.Sad im je i to malo pa bi da uzmu vlast preko tehnicke vlade.Ne postoje ti vanredni razlozi nazalost njihovu iako oni misle da imaju neke adute u izmisljenim aferama.Gospodo sacekajte vi izbore za koje prijetite da cete ih bojkotovati.Naravno kad znate koliko ste slabi i istroseni.
Opozicija drzavi i Evropi

22. 02. 2019 - 23:50

Fakti su sljedeci: 1) ova opozicija je velikom vecinom antidrzavna. Gdje je onda logika interesa da oni mogu ili da zele nesto dobro uciniti Crnoj Gori 2) Opozicija je ubjedljivo vecinski protiv evropskog puta CG. Dio njih je ucestvovao u puchu 2016-te vodjenom od ruskog GRU. Dio je bio na doceku Putina. Dio je organizovao proslavu podgoricke Skupstine i slavio brisanje drzave CG, vrijedjao Kralja Nikolu itd. Da li zaista vjerujete da isti ljudi mogu ili zele uciniti nesto dobro ovoj drzavi ? Opozicija optuzuje Mila da je diktator, ali slavi Putina. optuzuje vlast za korupciju ali im je model drzave Rusija, poziva sve gradjane da ruse vlast ali jedino misle na srpske interese. Gdje je ovdje interes gradjana CG koji su proevropski i prodrzavno orijentisani ?
Prevare protiv logike interesa

22. 02. 2019 - 23:58

Oko 70-80% opozicije tj njihovih pristalica cine ljudi koji 1) NE ZELE OVU DRZAVU 2) NE ZELE CG u Evropi nego sa Srbijom i Rusijom 3) su srpski nacionalisti. Dakel ne postoje logika interesa da oni cine vlast u CG, jasno u suverenoj i proevropskoj CG. Ako oni uzmu vlast jasno da CG vise nece biti te orijentacije. I kako ih dovesti na vlast? Pa prevarama. Medijskim psiholoskim inzenjeringom. Iluzijama poput Dzemala perovica i Abazovica, novcem sa strane.
Tehnicka vlada ?

23. 02. 2019 - 00:26

Pa opozicija je imala tehnicku vladu 2016-te. I kako su je koristili? Pola njih je pripremalo krvavi puc u u GRU reziji. Ponovo im dati sansu za neku prevaru ili nasilje. Zasto bi. Koji je racionalan razlog za tehnicku vladu? To sto 30 godina gube izbore. A ne pade im na um da ih gube zbog toga sto ne zele ovu drzavu ?
Sto bi Evropi jos jedna ...

23. 02. 2019 - 03:19

ruska kolonija ? Da nova vlast izadje iz NATO, da odustane ili samo fingira da seli u EU, da organizuje nove referenduma o drzavnom statusu ?
Novi komentar