Javni poziv za dodjelu podrške za 2019. godinu

Po pet košnica za mlade koji žele da se bave pčelarstvom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ove godine opredijelilo je veću podršku sektoru pčelarstva. Unapređena je i podrška za mlade pčelare početnike. 
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 10:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javnim pozivom za dodjelu podrške mladim pčelarima, koji je danas objavljen, nezaposleni, starosti od 18 do 30 godina, imaju mogućnost da dobiju po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva. Iskustvo iz prethodnih godina, kada su dodjeljivane po tri košnice, pokazalo je veliko interesovanje mladih ljudi za ovaj javni poziv i bavljenje pčelarstvom. 

Za ovu mjeru opredijeljeno je 25.000 eura, a podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrijednosti košnica. 

Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što dobiju Rješenje o odobrenju podrške. Korisnici podrške se obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine. Savez će organizovati obuku za mlade pčelare. 

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Rok za prijavljivanje na javni poziv je 22 mart 2019. godine.

slika-za-j-p-za-nabavku-voskaPoziv za dodjelu podrške pri nabavci voska

Ministarstvo je danas objavilo i Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku pri nabavci voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda  za ovu godinu.  Predmet podrške ovog poziva je nabavka sertifikovanog organskog i konvencionalnog voska u obliku satnih osnova. 

Podrška se realizuje u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija. Pozivom se uređuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 50.000 € i uvećan je u odnosu na prethodnu godinu. Podrška Ministarstva iznosi do 50% realizovane investicije, odnosno do 50% izvršene nabavke voska. 

Cilj je da se ovim programom pomogne pčelarima koji se bave organskim i konvencionalnim načinom proizvodnje da unaprijede zdravlje pčela i kvaliteta meda.  Trajanje poziva je do 22.03. 2019. godine. 

Povećana podrška pčelarstvu

Kroz agrobudžetski Program unapređenja pčelarstva ove godine opredijeljeno je 367.000 eura, što je uvećanje za 26 odsto.

Od ove godine uvedene i su i nove linije koje se odnose na sufinansiranje troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela koja osim kontejnera podrazumijeva i podršku pri nabavci prikolica i platformi namijenjenih za transport pčelinjih društava, kao i nabavku plodišnih nastavaka (dio košnice). 

Značajno su povećana opredijeljena sredstva podrške za nabavku organskog voska, nabavku pčelinjih matica, nabavku ljekova za tretiranje pčela protiv varoe. Povećana je podrška za organizovanje pčelarskih manifestacija. Predviđena je izrada Atlasa medonosnog bilja koja će se realizovati kroz MIDAS 2 projekat. 

Pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške, kao što su bavljenje ruralnim turizmom, organska proizvodnja. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda.
 

Komentari: 0

Novi komentar