Opozicija poručila

Tehnička vlada nema alternativu, protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori

Trebamo razlike staviti po strani i raditi zajedno. Mi smo predstavnici 49 odsto parlamenta. Nismo neka beznačajna snaga. Na nama je da cijenimo sebe i ljude koji su nas glasali. Danas u Crnoj Gori tehnička Vlada nema alternativu. Energiju građana, energiju protesta treba pretvoriti u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori. To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo politički kvalitet - poruke su opozicije nakon današnjeg razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 13:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Prelazna Vlada koja je inicirana krajem 2015. godine je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mjestu kao u tom decembru 2015. Po nama, kako smo rekli komesaru Hanu, moramo proći isti put. Samo ovog puta mnogo brže. Imamo Zakon koji smo tada donijeli koji se može promijeniti, imamo sporazum, imamo zahtjev SDP-a da neće biti nikakvih razgovora dok se ne formira tehnička vlada. To je najbolji put za Crnu Goru, da se okupimo oko istog koncepta a to je EU, da se okupimo oko spašavanja socio ekonomskog napretka, da naša nama zemlja skupi sav kvalitet što ima u tu tehnički Vladu i da zajedno sa EU dobijemo prve nesporne izbore u Crnoj Gori'', kazao je lider SDP-a Ranko Krivokapić nakon razgovora sa komesarom Johanesom Hanom.

On dodaje da je SDP spreman da bude onaj koji pomaže da do cilja dođe što prije.

''DPS nas je obmanuo i prevario mnogo puta. Ne želimo više biti obmanuti i prevareni jer u tom slučaju ne bi imali izgovora. Naša lakovjernost je možda imala izgovora do sada, a sada već ne bi bilo izgovora jer nema smisla pregovarati o uslovima. Ne treba pobjeći od iskustva sa obije strane i da procesi koji budu, budu stabilni ali da energiju građana, energiju protesta pretovrimo u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori. To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo politički kvalitet. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti i mogućnost smjene svake vlasti. Da Crna Gora ima oruđa da se nikada ne ponovi autokratija koja će trajati 30 godina'', kazao je Krivokapić.

ranko-krivokapic

Povodom tvrdnji premijera Markovića da od tehničke Vlade neće biti ništa, lider SDP-a kaže da su isto pričali i prije formiranja Vlade izbornog povjerenja.

''Premotajte gospodina Đukanovića i Markovića i vidite šta su govorili 2015. - 2016. Đukanović je tada u Nikšiću govorio da to nije moguća varijanta pa eto šta je bilo. Isto će biti i sada ako opozicija bude dovoljno zrela i bude spremna da preuzme odgovornost za formiranje takve Vlade. Njihovo negiranje je uvijek na početku a njihovo hvaljenje uvijek na kraju tih procesa'', kazao je Krivokapić.

Goran Danilović smatra da u ovom trenutku tehnička Vlada nema alternativu.

img-20190222-111927

''To je najmanje što može da se uradi za dobro Crne Gore. To što danas tražimo je najmanje a na DPS-u je da odluči da li će tokom vremena dati još više. Trebamo razlike staviti po strani i raditi zajedno. Mi smo predstavnici 49 odsto parlamenta. Nismo neka beznačajna snaga. Na nama je da cijenimo sebe i ljude koji su nas glasali. Naša obaveza u ime građana je da im ponudimo da mi odgovoramo za eventulani postignuti sporazum a ne da vjerujemo Vladi gospodina Markovića i DPS-a. Apsolutno smo na stanovištu prvo dogovor o tehničkoj vladi prelaznog karaktera koja bi najmanje godinu dana spremala izbore i riješila sva pitanja zbog kojih kasne institucije u Crnoj Gori a onda će biti sve lakše. Ne bude li toga, budemo li odbijeni, budu li ignorisani građani mislim da će opozicija, nas 49 odsto, nas 39 poslanika biti prinuđeni da vučemo zajedničke poteze htjeli ili ne'', kazao je Danilović.

On je ubijeđen da svi u Crnoj Gori mogu biti razumni i civilizovani, te da ukoliko budu odbijeni krajnji predlog će biti bojkot svih narednih izbora.

goran-danilovic

''Nemamo pravo da se povučemo kao neko ko je u očima sadašnje vlasti na nivou 2 ili 3 odsto. Budemo li odbijeni u nizu i kontinuitetu sa svim predlozima, sa svim što govori o mirnoj tranziciji i pripremanju poštenih i fer izbora a ne nikako preuzimanju vlasti sa ulice, naš predlog će u konačnom biti bojkot svih izbora u Crnoj Gori, pa neka gospoda izvole i vladaju jednopartijski a gospoda iz Evrope prihvate da je to strateško partnerstvo'', kazao je Danilović.

Lider građanskog pokreta URA je kazao da je opozicija bila jedinstvena u stavu, te da je svakome jasno šta se dešava u Crnoj Gori.

''Bili smo jedinstveni u stavu da ovaj dio opozicije koji predstavlja većinsku Crnu Goru, koji ne predstavlja koverat poslanike, koji ne predstavlja kriminalce koji su instalirali vlast je jedinstven u odbrani evropskih vrijednosti i evropske agende u Crnoj Gori koja podrazumijeva da imamo slobodne i fer izbore kao što je to u svakoj normalnoj državi. Mislim da je to izuzetna poruka i zbog toga sam lično jako zadovoljan sa satankom sa komesarom Hanom. Bez obzira na javne istupe svakome je jasno šta se dešava u Crnoj Gori. Ovo je privatna država zarobljena od strane tajkuna i kriminalaca i mi takvu privatnu državu moramo da branimo'', kazao je Abazović.

img-20190222-111944

Dužnost svih opozicionih lidera, svih partija i građana je da vrate Crnu Goru sebi.

''Svi koji budu izašli na ulicu na jedinom neokaljanom mjestu, treba da odbrane dostojanstvo Crne Gore i da vrate ono što je oteto, institucije sistema i građanima njihovu mogućnost da slobodno biraju u skladu sa Ustavom. Crna Gora ima evropsku perspektivu i niko joj to ne može oduzeti. Vladajuća stranka, režim i ljudi koji ga personifikuju i iznose stavove da nema kriza i problema u Crnoj Gori - su zapravo maratonci koji trče počasni krug. Kraj im je izvjesan i blizu. Što više građana dođe na ulicu to će agonija da bude kraća i Crna Gora će što prije biti slobodna. Bili smo jedinstveni u stavovima i odavno se nije desilo da budemo tako složni uz sve naše programske i vizionarske razlike, lične animozitete, netrpeljivosti. Bili smo jedinstveni oko stava da građani na ulici brane evropsku Crnu Goru'', kazao je Abazović.

dritan-abazovic

Iako je opozicija više puta pogazila riječ i poruke jedinstvenosti, Abazović, u ime pokreta URA govori da će ovoga puta uraditi sve da istu i održe.

''Iako imamo različite poglede na neke stvari što je plod demokratije svuda u svijetu. Razlike između nas će ostati ali ovdje treba da zanemarimo sve razlike i sve partijske interese. Važna je Crna Gora i njena sloboda. Kada postignemo da imamo slobodne izbore, neka onda onaj ko ima najbolji program vlada a mi smo tu da  Ne mogu da govorim u ime ostalih ali što se tiče građanskog pokreta URA apsolutno ćemo održati riječ ne mogu da govorim u ime ostalih'', kazao je Abazović.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, smatra da je afera ''Koverta'' potvrdila sve što je opozicija tvrdila svih prethodnih godina.

''Potvrdila da je da je u svakoj izbornoj trci opozicija krećala sa starta, a DPS sa 70 metara a trčali smo na 100 metara. Afera je potvrdila koilko su bili impresivni rezultati koje je opozicija u takvim uslovima ostvarila, a kakvi bi tek bili da se takmičimo u iole fer uslovima. Situacija je dramatična, kriza je na najvišem nivou u posljednjih 10 godina. Dva su razloga za to. Jedan je što nismo imali političku a ni pravnu odgovornost za sve afere koje su se godinama ređale. Drugi razlog je što smo imali jednu vrstu žmurenja sa različitih strana na to što je DPS izigrao sve dogovore sa opozicijom uz posredstvo međunarodne zajednice koji su bili pokušaj za izlazak iz političke krize'', kazao je Bečić.

aleksa-becic

On smatra da na današnji dan imamo najveći stepen nepovjerenja u izborni proces, institucije i jaz u nepovjerenju između vlasti i opozicije.

''Što se tiče Demokrata mi smo zbog svega navedenog krenuli u realizaciju plana vaninstitucionalnog djelovanja sa bliskim političkim subjektima. Da mirno izrazimo nezadovoljstvo i da zajedno sa svim kolegama prisustvujemo i masovnim građanskim protestima. Ovdje nemamo izolovani problem, jedna ostavka ne rješava ništa, već su potrebna sistemska rješenja. Potreban je pad kompletne izvršne vlasti, nakon čega bi mogli da razgovaramo o modalitetima. Razmišljati u ovom trenutku o bilo kakvim izbornim procesima, bilo bi krajnje iluzorno i o tome niko ne pomišlja'', kazao je Bečić.

Bečić smatra da su svi svjesni krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

''Mi ne tražimo ništa za sebe, ne tražimo ništa lično niti privatno. Mi u jedinoj zemlji u Evropi u kojoj vlast nikada nije smijenjena u 21. vijeku, tražimo uslove za slobodne i fer izbore jer je to Crnoj Gori nužno i neophodno. Ako tako ne bude nema zatvaranja ni poglavlja 23, 24, 27 i nema ulaska Crne Gore u EU'', zaključio je Bečić.

Komentari: 32

Zoi. DK

22. 02. 2019 - 14:03

Blago njima sa njima. Iduce godine na izbore, pobijedite, pa sastavljajte Vladu po svojoj mjeri.
Ana

22. 02. 2019 - 17:21

Tehnička vlada u suštini znači kapitulaciju i poraz vladajuće većine. Jasno je da je takva opcija neprihvatljiva,posebno imajući ranije iskustvo kada su paralelni ministri vodili samo istrage.
ovo je pitanje

22. 02. 2019 - 19:19

Pravo pitanje je zasto tehnicka vlada. Sta to nisu dobili sto nemaju? Vecina medija je prosrpska, dobijaju novac i kompletnu infrastrukturu od Srbije i Rusije ? Zele da im se drzava preda na tacni i ... zbogom ?
Poslanik

22. 02. 2019 - 17:30

Cetiri lidera od kojih tri ne mogu cenzus da predju. Jedan bio u prelaznoj vladi, odmah uzeo sluzbena kola i sa njima u Skadarliju na cevape. Da se pokaze braci kakva je munja. Onda pokusavali da sastave vladu sa manjinama i tada nista nije falilo izborima. Kad nijesu uspjeli, izbori ne valjaju. A tamo dje su sastavili vladu po opstinam, ti isti izbori dobri. A onda sjedi kuci i po kafanama, bojkotuj posao a primaj pare. I oni nekome pricaju da su prevaranti. Smijesno.
Vuk

22. 02. 2019 - 18:46

Jos da dodam da ovaj ministar sto ga pominjes,cevapdzija,kad se saznalo sta se sprema 16. Oktobra nije prvo obavijestio nadlezne vec je prvo zvao Amfilohija. E sad sami izvlacite zakljucke.A ovaj drugi sto kobajagi bojkotuje drzavu sem njene plate,sjedio je podno mene prije 2godine na utakmici CG-Danska.Kad je pustila himna CG ni makac ni mrdnuo za gu..ce nije.Eto,to je to.
gost

22. 02. 2019 - 15:01

A sto cemo sa onih 250 000 hiljada sto su glasali za ovu valu u odnosu na vas 50000 sve zajdeno.
Trubaci - bez nota

22. 02. 2019 - 19:49

To ne vazi. Njima su visoki brojevi strani pojam.
Ko lijana

22. 02. 2019 - 15:19

Rastureni juce,od junosa DPS-a,kao b....... skupstina uz to neki vrlo nevaspitani,evo ih opet jutros.Bez imalo stida traze vlast bez izbora.Jedini argument je "vi vladate tri decenije"."Vidi sta su nam uradili od pjesme mama".Puna su im usta protesta bez alternative.Bas kao da ce oni drugacijeg misljenja sjedeti skrstenih ruku.Tesko je povjerovati da neko ko je u politici duze od 30 godina moze biti ovako politicki naivan.
TrtaMrta

22. 02. 2019 - 15:29

Opozicija - zalosna skupina bezidejnih politicara koji su sve izgubili sem domovine.A domovinu je jedan dio vec stavio u izlog....
riki

22. 02. 2019 - 16:07

Samo vi možete da prekinete proteste,Df i ostala ekipa,ako bude nosioc protesta gotovo je .Kada god se oni pojave sve splasne,narod neće sa vama kako ne shvatate,vi niste ništa drugačiji od vlasti, i vi i jeste najveći problem zemlje,jer ih nema ko zamjeniti!
joko

22. 02. 2019 - 17:22

U cijeloj predstavi najviše "fascinira" Ranko Krivi. Koliko je samo velika ljudska bijeda?
zadnje 3-4 godine

22. 02. 2019 - 19:14

Ranko je ruski covjek 100%. perfidan je , i opasniji od njegovih uglednih parlamentaraca. htio je de facto zaustaviti put CG u NATO. Prica je jedno a konkretni potezi drugo
Tantal

22. 02. 2019 - 19:47

Sa 3,5 % dobijenih glasova, spavao je, i dosadjivao se u parlamentu zadnjih 10 god. To mu najvise nedostaje Ovi ostali su kolateralna steta u svemu ovome.
Ni u kom slucaju

22. 02. 2019 - 18:49

"Nažalost državni udar je srušio sve " - I DANAS zajedno sa akterima drzavnog udara namjeravaju da grade demokratiju ?! Iza su I dalje Rusija I Srbija. Izbori u reziji ove opozicije jesu kraj Crne Gore - ne odmah ali u roku od 2-3 godine sigurno
Budite sigurni

22. 02. 2019 - 18:50

Ranko je kupjlen od Rusa tj prosrpske opozicije u ljeto/jesen 2015-te !!!
jesmo li isti pred zakonom ?

22. 02. 2019 - 18:51

Kako bi bilo da prodrzavna vecina pokrene proteste I skupi se na ulici ?
Ne dajte se prevariti

22. 02. 2019 - 19:17

Ocigledno da se niko u opoziciji nije uzbudio zbog pokusaja puch organizovanog od GRU 2016-te. Naprotiv. Dio njih je bio na doceku Putina i danas nas uvjeravaju da je ovo u interesu CG. Samo krupnu sliku gledati i logiku interesa ...
Podmukost Ranka K

22. 02. 2019 - 19:21

Ranko igra najpodmukliju ulogu. jedno je oponirati vlasti a drugo je zabadati noz u ledja stavljajuci jastuk preko lica CG
Popustanje je samoubistvo CG

22. 02. 2019 - 19:22

Pola bivse tehnicke vlade iz opozicije je bio na prijemu Putina
Obmana !!

22. 02. 2019 - 19:26

Bili smo jedinstveni oko stava da građani na ulici brane evropsku Crnu Goru'', kazao je Abazović. DF, SNP, DAnilovic - svi od reda su rusofili i velikosrbi !!! Abazovic sam je 2014 rekao da su Srbi u CG ugrozeni.
BODIN

22. 02. 2019 - 20:59

SADA VAS NERVIRA RANKO JER GOVORI ISTINU KAO SLAVKO PEROVIČ DEVEDESETIH.SAD JE DEFINITIVNO GOTOPVO.Ž I V J E LA S L O B O D N A C R N A G O R A
5 paracki karakter

23. 02. 2019 - 01:27

Ovakvu osobu jos ne vidjoh na crnogorskim portalima. Niko od njega ekstremniji nije bio u podrsci DPS-u. Za Mila je rekao da je otac nacije. Za proteste Df-a da su antidrzavni i od Rusa organizovani.... U tri mjeseca je promjenio misljenje za 180 stepeni i postao logistika Drazinog Fronta. Treba li bolja ilustracija karaktera ove osobe. Koja normalna osoba moze ici u krajnosti u krajnost na ovaj nacin? To govori koliko mu je misljenje ikad bilo utemeljeno. Ponovo moze za 3 mjeseca promjeniti misljenje kompletno. Samo u dinarskim krajevima u kojima se moralizira vise no igdje mozete naci ovakve primjerke ljudskog stvora
Koji je ovo soj ljudi ?

23. 02. 2019 - 01:30

Sta je ovdje Radusinovic pricao godinama, a onda kakve bezobrazluke je zborio zadnje 3 godine u kontrastu i suprotnom ekstremu. Sta smo mu odgovorili na to da pas s maslom ne boi pojeo. Evo ga ponovo kao Bodin, bez imalo stida ili potrebe da nekom objasni ovo neuobicajeno ako uopste normalno ponasanje. NE - dolazi ovamo da prkosi. Molim vas lijepo tragedija je u tome da je osoba u godinama. Zaista za prezir
Radusinovici

23. 02. 2019 - 01:34

Danas mi imamo stav daleko meksi i siri no sto je on imao prije 4 godine. Ali on na takav stav reaguje prkosom, prijetnjama, malicioznoscu. De facto vrijedja sebe od prije 4 godine vise no nas. Radi se o nezrelosti, nekvalitetnom, sitnom karakteru, iskljucivoj osobi, malicioznoj i prkosnoj. Nije li sasvim logicno da zavrsi sa onima slicnim njemu. On je za CPC rekao da je isto sto i SPC, ljudi moji. Ovo moze biti on ili njegov sin koji se na Vijestima predstavljao kao BODINN ali je imao nesto drugaciju pricu tamo jer je ponajvise srbovao.
Apsurd za apsurdom

22. 02. 2019 - 20:17

Veliki dio opozicije je otvoreno anti-EU. medojevic tj DF saradjuju sa organizacijom Steva bannona fasiste iz US koji je organizovao instituciju za razbijanje EU. U isto vrijeme traze od Evrope razumjevanje. Njihova vlast je kraj Crne Gore KAO SUVERENE I PROEVROPSKE, gotovo 100%
Perspektiva

22. 02. 2019 - 20:18

Da ova opozicija dodje na vlast, na korupciju niko pomislio ne bi jer bi bilo daleko gorih problema. Ljudi nijesu svjesni da je CG od nekad zadnje u ex-YU dosla do trece, a da iz ove pozicije moze lako otici gdje je bila.
Montenegrina

22. 02. 2019 - 22:15

Mnogo ste pametni!Tako lako da se dokopate vlasti bez izbora!Pa kako bi inace kad na izborima nemate sanse!Sta je to sto se desilo ne racunajuci vase lazi i podmetanja, sto je uslov za tehnicku vladu?Hoce li to Ranko da zamijeni Markovica?Nije niko talo naivan da vas nije procitao.Nadali se u Hana a on vam fino rece da se u parlamentu borite lao u citavok Evropi!Pa na izbore!Ali tamo vama nema nade pa bi ovako naprecac da dodjete umjesto u parlamentpravo u vladu
Certo

23. 02. 2019 - 00:51

Assolutamente cara. Saluti !
Ljudi Moji

23. 02. 2019 - 01:37

Pola eventualne vlasti ne ustaje na himnu CG, Pola docekuje Putina, Pola slavi Podgoricku Skupstinu, ljudi moji, Kakvi su ovo apsurdi Pa ovo je tako drastican slucaj kontrasta interesa da nikakva medijska buka , novac iz vana niti trikovi sa Dzemalom perovicem i Abazovicem ne mogu prikriti
Rankov patriotizam

23. 02. 2019 - 03:14

RANKO K: >> Nažalost državni udar je srušio sve ...
Sjetite se ...

23. 02. 2019 - 03:24

Sjetite se Ranka neposredno nakon pokusaja drzavnog udara. Ne samo sto je zajedno sa Srbadijom procao da je to izmisljotina, nego se ni jednom nije zabrinuo za drzavu . Uhvatila ga je panika sto nije uspio da se vrati na vlast i zundao je okolo ko muva bez glave par mjeseci . Kad se smirio stranka mu je bila na 2%
Ponovo ti ?

23. 02. 2019 - 03:30

Kad je Han vidio da mu se Ranko priblizava, prevrnuo je ocima, digo je obje ruke i rekao : "Oh you again" (O ponovo ti.)
Novi komentar