Priča o studentu Petru Tadiću

Nikšićanina ljubav prema fizici odvela na Oksford, pa u Dablin

Nikšićanin Petar Tadić (24) je veliki talenat za fiziku i matematiku. Kao najbolji student osnovnih studija, on je školovanje nastavio na Univerzitetu Oksford, a trenutno se nalazi na Triniti Koledžu u Dablinu, gdje je doktorand. Tadić za Portal Analitika priča o svojoj velikoj ljubavi prema fizici, životu u ovim gradovima, slobodnom vremenu i budućim planovima.
Objavljeno: 23. 02. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odmah se rodila ljubav prema fizici: Nikšićanin, Petar Tadić je za prirodu i sve procese u njoj zainteresovan od djetinjstva. Dok je većina đaka izbjegavala prirodne nauke, on je zavolio fiziku prvog dana kada je počeo da je uči. Ljubav koja se rodila u osnovnoj školi “Mileva Lajović Lalatović” je opstala i danas.
"Oduvijek sam bio zainteresovan za prirodu oko nas i za procese koji se u njoj odvijaju, pa se upravo iz tog interesovanja rodila ljubav prema fizici, kao nauci koja, po mom skromnom mišljenju, nudi odgovore na najširi spektar pitanja koje se mogu postaviti o našem Univerzumu", počinje Tadić priču za Portal Analitika.

petar-tadic-3

Nastavnici su prepoznali njegov veliki talenat i zainteresovanost i u srednjoj školi, kada je učestvovao na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Petar je  prvi učenik iz Crne Gore koji je osvojio neku od medalja na međunarodnim olimpijadama znanja, koje su najvažnija i najuglednija takmičenja za učenike srednjih škola.
"Tri puta sam učestvovao na Međunarodnim fizičkim olimpijadama gdje sam osvojio dvije bronzane medalje. Više puta sam pobjeđivao i na takmičenjima koja organizuje Ispitni centar, kao i na Olimpijadama znanja u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Svi ovi rezultati su mi bili svojevrsna potvrda da sam dobar u tome što radim i da sam na pravi način usmjerio svoju karijeru.. ", istakao je on.
Kao najbolji student odlazi na Oksford: Ponesen velikom ljubavlju prema fizici, upisao je Fizički fakultet na Univerzitetu u Beogradu. I tamo se istakao, pa je osnovne studije završio kao najbolji student, što mu je dalo podstrek za daljim usavršavanjem. Studije je nastavio u najpoznatijem univerzitetu u Engleskoj i jednom od najprestižnijih u svijetu, Oksfordu.
 “Ovaj program je perfektno pokrivao sve oblasti teorijske fizike koje su  mene naročito interesovale, što me je podstaklo da se prijavim. Par nedelja nakon što sam dobio potvrdu da sam primljen na studije, dobio sam i pismo Dulverton fondacije, koja me nagradila stipendijom za najbolje studente iz Centralne i Istočne Evrope”, objašnjava.

petar-tadic-sa-studentima

Studiranje na prestižnom engleskom univerzitetu i na Balkanu je potpuno drugačije.  Od studenata se, ističe Tadić, očekuje mnogo više samostalnog rada i zalaganja. 
“Veliko interesovanje za oblast studija kojom se bavite se jednostavno podrazumijeva. Takođe, konkurencija između studenata je jako velika i nalazite se u sistemu u kojem vas prosjek konstantno gura naprijed, budući da ste okruženi najboljim studentima iz cijelog svijeta”, objašnjava.
Oksford je najstariji univerzitetski grad u Engleskoj, ujedno i najpoznatiji univerzitetski centar na svijetu. 
“Tokom svojih studija na Oksfordu imao sam priliku da radim pod mentorstvom i da aktivno sarađujem sa ljudima koji predstavljaju najveća imena u oblasti teorijske fizike visokih energija, poput Andreja Starinetsa, koji mi je bio mentor. Ova mogućnost saradnje sa najvećim svjetskim "genijalcima" je svakako nešto što me na prvom mjestu privuklo da se prijavim za studije na Univerzitetu u Oksfordu”, kaže on.
Svoj program na ovom fakultetu je završio sa svim desetkama, dobijanjem najviših pošasti, što mu je pomoglo da dobije dobru poziciju za doktorske studije, koje je upisao na Triniti koledžu, koji je u Dablinu.

petar-tadicc

Dio katedre za matematiku: Triniti koledž je najstariji i jedini konstitutivni koledž Univerziteta u Dablinu u Irskoj, a datira iz 1592. godine.  Ovo je najviše rangiran fakultet u Irskoj i jedan od top 100 fakulteta u svijetu prema zvaničnoj QS listi. Tadić je dio katedre za matematiku, iako ističe da je fizika i dalje u centru njegovog interesovanja. Za ovaj fakultet je dobio punu stipendiju Ušer fondacije.
 “Između relativno velikog broja ponuda sa raznih univerziteta i instituta koje sam imao za svoje doktorske studije, odabrao sam bas Trinity College jer je on jedan od rijetkih u Evropi na kojem postoji cijela grupa ljudi koji se bave holografijom kao posebnim segmentom teorije struna, koja trenutno predstavlja moju omiljenu oblast teorijske fizike”, kaže on.
Većinu svog vremena provodi u kancelariji, gdje radi kao istraživač, ali se trudi i da nađe vremena i za druge aktivnosti.
“Trenutno radim samo kao istraživač, pa nemam obaveze da pripremam predavanja za studente, što donekle relaksira moj raspored. Osim toga, volim da šetam i trudim se da se što više družim sa ljudima. U slobodno vrijeme igram i tenis, koliko mi to prilike dozvoljavaju. U principu je najbitnije da ste jako dobro organizovani i da znate da rasporedite vrijeme, onda se zaista sve može stići”, ističe.
Petar ima velike planove, ali ne planira povratak.
 “Crna Gora ne obraća pažnju na mlade talente. Moji dalji planovi su vezani za nastavak akademskog usavršavanja, koje će vjerovatno uključivati i rad na nekim postdoktorskim pozicijama, nego, o tome ću pričati kada bude vrijeme za to”, zaključuje Tadić priču za Portal Analitika.
 

Komentari: 7

Cogito

23. 02. 2019 - 01:07

Svaka Cast Petre. Sky is the limit za tebe.
Anagustum

23. 02. 2019 - 03:10

Bravo Tadicu! Samo tako nastavi. Neosvrci se nazad, izgleda ide ti to od ruke i svijet je tvoj playground. Istrazuj I uci sa najboljima i onima koji imaju najbolje uslove.
Bravo

23. 02. 2019 - 08:00

Bravo za sve uspjehe!!!!
92852

23. 02. 2019 - 10:35

sssssssssssssssssssssssssss
N.R.

23. 02. 2019 - 14:26

Bravo Petre, svaka cast ! Tvojim uspjesima se radujemo godinama. Za Crnu Goru si donio dvije medalje iz fizike sa najveceg svjetskog takmicenja i HVALA ti na tome. Samo naprijed do novih pobjeda i uspjeha ! Svu srecu ti zelim.
Tračak nade

23. 02. 2019 - 20:58

Petre, uljepšao si mi dan. Vraćaš vjeru u prave vrijednosti. Želim ti mnogo sreće i uspjeha na profesionalnom i ličnom planu.
Divno!

25. 02. 2019 - 23:29

Koliko divan tekst, BRAVO!
Novi komentar