Agrobudžet predstavljen u Petnjici i Rožajama

Iskoristiti brojne mogućnosti za rast prihoda na poljoprivrednom gazdinstvu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kontinuirano obilaze crnogorske opštine, u cilju prezentacije Agrobudžeta za 2019. godinu i približavanju njegovih mjera poljoprivrednicima.
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 17:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izdašna podrška koja je ove godine obezbijeđena Agrobudžetom, namijenjena je poljoprivrednim proizvođačima kroz bespovratnu podršku, koju mogu iskoristiti kroz brojne javne pozive i podsticajne mjere za sve oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Danas su poljoprivredni proizvođači iz Petnjice i Rožaja, imali priliku da se informišu o bližim uslovima i kriterijumima za ostvarivanje podrške. Izuzetno veliko interesovanje proizvođača i na ovim prezentacijama potvrda su spremnosti za dalja ulaganja u razvoj poljoprivrednih gazdinstava i rast konkuretnosti, u cilju ostvarivanja većih prihoda na domaćinstvima i razvoja seoskih područja.

Poljoprivrednici iz ove dvije opštine izrazili su najviše interesovanja  za proceduru nabavke mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje kroz istoimenu mjeru. Poljoprivredna gazdinstva koja su uredno registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava na ovaj način mogu ostvariti do 50% podrške od prihvatljivih troškova investicije za nabavku mehanizacije i opreme u vidu bespovratnih sredstava, a maksimalno do 2.500 eura po zahtjevu.

2

Veliku pažnju ove godine izazvala je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu, koja je kreirana u cilju podizanja nivoa konkurentnosti domaćih tradicionalnih mlječnih proizvoda, ukrupnjavanja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju mlijeka i uvođenju standarda bezbjednosti hrane na gazdinstvima na kojima se vrši prerada primarnih proizvoda.

Poljoprivredni proizvođači Rožaja i Petnjice koji se bave stočarstvom, informisani su da podršku kroz ovu mjeru Agrobudžeta, mogu iskoristiti oni proizvođači koji su registrovani u Registru registrovanih objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, i pri tome imaju 3 i više uslovnih muznih grla. Podrška se daje u vidu premije od 0,06 eura po litru prerađenog mlijeka.

Kao i prethodnih godina, mladi poljoprivrednici ove dvije opštine, koji imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili poljoprivredni fakultet, imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku od 10.000 eura, započnu agrobiznis i time riješe problem nezaposlenosti, ostanu na svom imanju i bave se poljoprivredom, čime daju pozitivan primjer ostalim mladim ljudima da ostanu na selu i prepoznaju poljoprivredu kao granu u kojoj se mogu ostvariti značajni rezultati. 

Pojašnjeni su uslovi za proceduru licenciranja bikova i pastuva kroz program unapređenja stočarstva, koja se realizuje u cilju poboljšanja konkurentnosti stočarske proizvodnje unapređenjem genetskog potencijala priplodne stoke. Podrška se daje za nabavku sjemena za vještačko osjemenjavanje u cjelosti, a za licencirana priplodna grla i do 120 eura po grlu, korišćenje kvalitetnih pastuva za prirodni pripust uz uslov da su odabrani i licencirani u skladu sa zakonom, kao i korišćenje kvalitetnih bikova za prirodni pripust.

Prezentacijama u Rožajama i Petnjici prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, koji su izrazili zadovoljstvo na značajnoj podršci za razvoj poljoprivrede koja je obezbijeđena kroz ovogodišnji Agrobudžet.

Komentari: 0

Novi komentar