DNK velike bijele ajkule može pomoći pri liječenju raka

Međunarodni tim stručnjaka objavio je studiju o prvom potpunom genomu velike bijele ajkule. Priručnik o načinu na koji je formiran ovaj predator, koji postoji najmanje 16 miliona godina, pokazuje kako je evolucija kod njih ,,fino podesila” gene koji mogu ispraviti štetne mutacije.
Objavljeno: 22. 02. 2019 - 23:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do štetnih mutacija dolazi sa godinama, kada se ćelije dijele, izložene su karcinogenima iz okoline i dovode do raka i drugih bolesti kod ljudi.

– Nestabilnost genoma je veoma važno pitanje za mnoge ozbiljne ljudske bolesti – kaže Mahmud Šivi, jedan od autora studije i direktor Centra za istraživanje ajkula i spasavanje mora na tom američkom univerzitetu.

Genom velike bijele ajkule ima svojstva koja podstiču zgrušavanje krvi, a osnovni dio zarastanja rana može pomoći u objašnjavanju njegove superiorne sposobnosti da se oporavi od napada.

– Još postoje stvari koje treba naučiti iz ovih čuda evolucije. Uključujući informacije koje će potencijalno biti korisne za borbu protiv bolesti raka i i onih koji su u vezi sa godinama i poboljšati tretmane zarastanja rana kod ljudi, dok otkrivamo kako to rade životinje – objašnjava on.

Mnogobrojne studije pokazale su da ljudi imaju više ćelija u kojima može doći do potencijalne mutacije, a koja može izazvati rak.

Za razliku od ljudi, velike bijele ajkule imaju gene koji pomažu da se ublaži njihov rizik od raka.

Početni nalazi iz genoma velike bijele ajkule, koji je 50 odsto veći od ljudskog genetskog koda, objavljeni su u časopisu ,,Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS). Slično je i kod najveće ribe na svijetu – kit ajkule.
 

Komentari: 0

Novi komentar