Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Ništa od raspada DPS-a, spremamo se za pobjede

Lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da u opozicionim redovima primjećuje pad optimizma da bi vladajuću partiju mogli da pobijede na izborima.
Objavljeno: 23. 02. 2019 - 16:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Posustao je optimizam konkurenata da nas pobijedi na izborima. Mnogo bi bolje bilo za politički život Crne Gore kad bi imali oštriju konkurenciju”, rekao je Đukanović nakon sjednice Savjeta za realizaciju izbornog programa DPS-a.

Nema ništa, kako je rekao, od raspada DPS-a.

“Spremamo se da pobijedimo na sljedećim izborima”, poručio je Đukanović.

Komentarišući najave opozicije o mogućem bojkotu svih narednih izbora, Đukanović je rekao da ne pristaju na jezik ucjena i ultimatuma.

Ispostavljena je, kako je rekao, neka vrsta reketa prema državi. Đukanović primjećuje i da je logika reketa počela da postaje ideja vodilja u političkom životu Crne Gore.

“Opozicija bi sada željela da učestvuje stalno u nekim prelaznim vladama, u kojoj će oni participirati. Ne pristajemo, jer iskreno vjerujemo u politiku koju realizujemo sve ovo rijeme. Pristajemo da unapređujemo izborno zakobodavstvo, da imamo monitoring, ali ne pristajemo da se povučemo i ustupimo im mjesta”, poručio je Đukanović.

Zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković kazao je da se komforno osjeća, ocjenjujući da je cijela partija zdravo političko biće.

"Ovo je partija koja je Crnoj Gori obezbjedila novi razvoj i prosperitet. Ovdje se veoma komforno osjećam. Besmislene poruke nijesu zabranjene, ali me ne dotiču. Sa Đukanovićem imam redovnu komunikaciju koja se tiče naše politike.

Vlada se uvijek blagovremeno odredila na svaki atak prema njemu lično. Volio bih da naša partija traje toliko dugo i bude uspješna kao što je odnos mene i Đukanovića", kaže on.

Podsjetio je da je DPS Crnoj Gori obezbjedio novi razvoj i prosperitet.

“Ovdje se veoma komforno osjećam. Besmislene poruke nijesu zabranjene, ali me ne dotiču. Sa Đukanovicem imam redovnu komunikaciju koja se tiče naše politike”, rekao je Marković.

Vlada se, kako je rekao, uvijek blagovremeno određivala na svaki atak na Đukanovića, navodeći da bi volio da DPS traje toliko dugo i bude uspješna kao što je odnos njega i predsjednika Đukanovića.

Govoreći o tehničkoj vladi, Marković je ponovio da je to neprihvatljivo u ovom trenutku.

“S aspekta stabilnosti, Crna Gora je najstabilnija u regionu. Mi smo članica NATO-a, po mišljenju naših partnera doprinosimo globalnoj stabilnosti. Na unutrašnjem planu vidimo da naša politika ostvaruje veoma dobre rezultate. Imamo rast ekonomije, kakav nema nijedna evropska zemlja. Da li je to nešto vanredno? Pogledajte stanje u našim javnim finansijama”, rekao je Markovič novinarima.

Komentari: 21

Tesla 1

23. 02. 2019 - 17:19

Opozicija?Cega?Institucija da (sem prvog na racunu,tu su vrlo azurni). Zali boze za normalnom opoziciom.Kad se sjetim stare garde,njihovog recnika,stasa,govora.Svaka rijec je brijala kao zilet a dostojanstvo i drzava se postovala.Danas kad gledam Medojevica koji koliko zine slaze,Becic nikako da izadje iz zacarane sume zvana demagogija,Mandic &Co i dalje su u nebesima a Dritan kao neki potrcko.Imam osjecaj prodali bi dusu svoju djavolu zarad fotelje i tudjih interesa.Hoce vlast na silu a nikako da shvate da narod takvu vladt nece. Brojke ne lazu. Kud gore cak se daje podrska kriminalcima,kako ovom novom dikeju pa do onih od 16 oktobra.Umjesto da daju gospodji Justiciji podrsku,oni joj lome vrat kao fol nije im pravo. Nije im pravo sto ne hapsi Mila velikog mafijasa.A njega gle cuda,pozivaju u centar Evrope kao prvog do sada presjednika drzave da odrzi govor.Rezultat: ovacije.Evropa mu aplaudira a u CG sacica koja jedva prelazi cenzus- kudi.
Tesla 1

23. 02. 2019 - 17:32

A kude ga i oni koji umalo izazvase gradjanski rat.Gledam ih u skupstini covjek bi rekao kakva prica. A ono kao i neka ambalaza kad joj prodje rok trajanja: spolja svihetli a iznutra trulez. Umjesto da se vodi rasprava o poskupljenju struje,daje podrska VDT da istraje u istrazi u vezi dikeja ,97000 i sudjenju u vezi pokusaja terorizma,oni im otezavaju posao,vode tudju brigu,zele vlast na silu a sta ce sa tom vlascu- pojma nemaju.Izgubljeni u prostoru i vremenu!! Kritukuju vladu koja je vec 3 godinu najuspjesnina u regionu i Evropi.Znaci to ne govori DPS vec renomirane finansijske kuce i svjetska banka. Ali dzaba, kad Putin to ne potvrdjuje onda se ne broji. A opozicija nikako da shvati da za godinu dana opet imamo izbore.Njihov ucinak za 4 godine=nula(sem podizanje plata). Pa zakljucite sami.
Koji put?

23. 02. 2019 - 17:43

Gospodo, je li ko brojao koliko puta je srbujuca opozicija najavila raspad DPS-a kao svoju sansu da preuzme vlast u drzavi koju ne zeli? Otprilike svake 2-4 godine u prosjeku
Montenegrina

23. 02. 2019 - 18:01

Pristanak na prelaznu vladu znacio bi i priznanje da ova vlada ne radi dobro i da postoje neke vanredne okolnosti koje je smatraju logicnom.Jasno je svima da je ovo dio plana o rusenju postojece vlasti.Nestrpljivost kreatora drzavnog udara je konstantno prisutna.Naravno da niko nije toliko slijep da to ne vidi i pristanak na prelaznu vladu je predaja upravo njima i njihovim saveznicima!No to se nece desiti gospodo ako vas tako moze iko osloviti!
KAKVE POBJEDE

23. 02. 2019 - 19:49

BEZ KNEŽEVIĆA TEŠKO I 20%
Izbori

23. 02. 2019 - 21:03

Koji vam je adut za pobjedu? Koverta?
Vanja

23. 02. 2019 - 23:25

Vlast,opozicija jedino može dobiti vlast ako im je Djukanovic ustupi.Prema tome obzirom da on ima obavezu prema CG., biračima koji ga biraju.U ovom životu ovakvoj opoziciji čovjek ne bi mogao dati ni 5 ovaca,jer vjerujte uspjeli bi da izgube 7.Manipulisu ovom narodom na ulici.Odakle im novac za troškove ovog skupa ko to finansira?
Vrlo jasno

24. 02. 2019 - 04:27

Finansira Rusija, jasno. Ako bi pobjedili vratila bi drzava CG sa kamatom Rusiji u vidu statusa zaostale pravoslavne kolonije ili gubernije
Fahro

24. 02. 2019 - 05:17

Pa jasta nego spremni za pobjede.Sta je to opozicija radila zadnje 3 godine?Imali ijednu pozitivnu stvar da je uradila?Znam samo da su opstruirali drzavni aparat i najvise se trudili da obrukaju Crnu Goru u svijetu.
danilo s.

24. 02. 2019 - 13:10

#1 - Lee Kuan Yew – je proveo 59 godina na čelu Singapura. Bio je jedan od najvećih državnika ikada. U toku jedne generacije preveo je Singapur iz kolonije, i države “treceg svijeta”, u red najrazvijenijih država - “prvog svijeta”. Imao je dva osnovna principa: meritokraciju (vladavinu sposobnih) i multinacionalizam. Nije bio klasični “demokrata”. Čvrsto je sprovodio ono što je smatrao kao najbolje za Singapur. Nije se plašio sukoba sa protivnicima. LKY je sprovodio oštre mjere protiv subverzivne opozicije i medija, jer je smatrao da je to od presudne važnosti za političku stabilnost, koja je, zajedno sa vladavinom prava, od vitalne važnosti za ekonomski progress Singapura. Jednom prilikom rekao je gradjanima: “Ko god vlada Singapore-om mora imati gvoždja u njemu, ili je bolje da odustane. Ovo nije igra karata, ovdje se radi o životima, vašim i mojem. Proveo sam cijeli život stvarajuci ovu državu. I dok god sam na vlasti niko neće moći da je uništi.” Zašto ovo navodim? ….
danilo s.

24. 02. 2019 - 13:10

Nešto slično i Milo može da kaže? Ali, voljeo bih da ima mudrosti kao i LKY, i da uvede u CG sistem meritokracije u vlasti i vladavinu prava. Neka pozove i sjedne da razgovara licem u lice sa liderima demonstracija i da sasluša njihove zahtjeve. Neka prihvati sve što doprinosi koristi i ugledu CG, ali, neka objasni drugoj strani u što se upuštaju, i kuda vode gradjane, ako nastave da, pod uticajem opozicionih poolitičara i korumpiranih medija, pobunjuju narod protiv svoje države i vode ga u haos - i propast. Jer, jedno je izvjesno - ne smije se dozvoliti ulici da vlada – CG-om. Jer sa ulice ne može da funkcioniše nijedna država. Onda ne bi bilo ni države CG. P.S. Kakve su to “demokrate” koje ne priznaju institucije? Kakvi su to “ustavni patrioti” koji pomažu anti-ustavni haos na ulicama gradova CG? Da li su ideolozi demonstracija svjesni koliko je CG “ranjiva”? I kako lako, preko noći, država CG može da se oburda u sukobe, haos i siromaštvo?
@danilo s.

24. 02. 2019 - 13:41

I ako bi ti "voljeo", on je nema. Koliko vidim, a vidio si i ti, on sinoć nije znao đe će sa rukama. Nešto ga guši u duši. Iščekivanje daljih poteza i snimaka Kneževića. Boga mi Danile ja sam mislio da si pametniji i pismeniji. Prevario sam se. Izvini. A što se tiče ulice, to pitaj Mila. Pa nije on došao na vlast sa Sorbone, nega sa ulice. Tada vam je ulica bila demokratska institucija, a sada, trideset godina kasnije, kada preko ove institucije Francuzi natjeraše Makrona da povuče zakone, to nije. Ajde Danile odmori malo.
danilo s.

24. 02. 2019 - 16:37

Hvala na brizi, ali briga za CG me ne zamara. Možda nijesam dovoljno dobro objasnio u čemu se razilazimo. Vidite, vi krećete sa pozicije "demokratije kao svete krave". Iako postoje razne "demokartije", iako je mnogima jasno da demokratija kao politički sistem ima ozbiljne slabosti. Zato je - u istoriji - uvijek bila zamjenjena sa, prvo oligarhijom, pa zatim i diktataturom/tiranijom. I tako u krug. S druge strane, država je bitna za svaki narod, zato se i svaki narod bori za svoju državu (domovinu). Sem u CG. Sem vas, koji "sve znate". I dalje smatram da ulica nije isto sto i parlament. I ne treba da bude.
@danilo s.

24. 02. 2019 - 20:28

Danile, ja ti preporučih da odmoriš malo, kao što si odmarao jedno dvedeset, trideset dana. Bilo je primjetno. Sada, kada je gazda malo živnuo, živnuo si i ti. Samo se više uvaljuješ u sopstvenim glupostima, kao - "demokratija je uvijek bila zamijenjena , prvo sa oligarhijom, pa zatim i diktaturom/tiranijom", dok je "sa druge strane , država bitna za svaki narod". Valjda se demokratija živi i ostvaruje u državi, a ne na kontinetima. No ti si, neradeći nacrtao Crnu Goru. Borili smo se i ostvarili državu - samostalnu i međunarodno priznatu. U toj državi imamo diktaturu/tiraniju. Osnovno demokratsko pravo u svakoj državi, pa i u ovoj našoj, je da građani izraze bunt, protestima. Ne misliš valjda da to treba izraziti u pozorištu ili KBC, već na ulici. Znaš li koji je slogan tih građana - "Mi smo država".
danilo s.

25. 02. 2019 - 12:54

Čudno je da nijeste prepoznali moje parafraziranje Aristotela? Naime, on je smatrao da je dobra vladavina kada svi Društvo (zajednica - polity), aristokracija i monarh vladaju u ime zajedničkog dobra (common interest), dok su (citiram)” Tiranija (vrsta monarhije koja ima u vidu samo interes vladara), Oligahrija (samo interese bogatih), i Demokratija (samo interese siromašnih) vrste vladavine koje NE vode računa o opštem dobru”! Što se tiče države, od početka tvrdim da je prvo država, pa demokratija, a ne obratno. Ne bih se složio o “diktaturi u CG”, jer su vaše nesmetane šetnje i vrijedjanje “diktatora” dokaz da je nema. I, na kraju, naravno da proteste možete izražavati svuda - pa i na ulici. Ali sa ulice ne možete, i ne smijete, vladati CG. Čemu, institucije (dobre ili loše) ako je ulica ta koja treba da donosi odluke? Zato sam i protiv ovih protesta. Sada, kada svi CG posmatraju kao dobar primjer, vi ste se našli da izmišljate “krizu” u CG? Cui bono (u čiju korist)?
danilo s.

25. 02. 2019 - 13:00

Sudeći po ubjedljivoj "podršci" vama i vašim mogu zaključiti da je CG puna "znalaca" kao što ste vi? Nemojte se truditi da me vrijedjate i da mi se obraćate sa potcenjivanjem. Pljujete uvis a, u tom slučaju, pljuvačka se vraća i pada na lice pljuvača.
@danilo s.

25. 02. 2019 - 14:50

Niko tebe ne vrijeđa Danile. Meni, barem nije, ni na kraj pameti. Ali, moraš priznati da pojave treba nazivati pravim imenima. U pokušaju da zasijeniš čitaoce posežeš čak i za Platonom, bez ikakve potrebe, a prećutkuješ da je tvoj Milo došao sa ulice. Zašto? Prećutkuješ i da se danas u svim civilizovaneim zemljama na svijetu nezadovoljstvo građana i njihovi zahtjevi ispostavljaju na ulici. Pogledaj, čak i Rmunija nas je pretekla. Država u kojoj je javna tužiteljka uradila toliko protiv korupcije da je predložena za Nobelovu nagradu, pa narod protestvuje na ulici kako bi spriječio vlast da pravosudnim organima predloženim zakonima oduzme autonomiju. A, to da je "prvo država, pa demokratija", to je očekivano od tebe. Svuda na svijetu je obrnuto. Najbolji primjeri su države bivše SFRJ. I to što se ne bi složio da je diktatura u Crnoj Gori, od tebe je očekivano. Ništa nova, ništa nova, što bi rekao pok. Oliver.
danilo s.

25. 02. 2019 - 18:51

#1 - Nepoznati kritičaru, Nijesam pisao o Platonu – koji je prezirao atinsku demokartiju i tražio da državom vlada ”prosvjećeni monarh” (filosof). Uzgred, demokratiju koja je ubila najvećeg Grka, njegovog učitelja, Sokrata. Pomenuo sam Aristotela - oca političke misli, koji je pobjegao iz Atine, prema nekim izvorima, “zato da se Atinjani (demokrate) ne bi po drugi put ogriješili o filozofiju”. Toliko o filosofiji politike. P.S. Predlažem da obustavimo razgovor na ovu temu jer nijeste dorasli za razgovor?
danilo s.

25. 02. 2019 - 18:54

#2 - Kažete u mnogim državama je narod na ulicama - tačno Ali, ni u jednoj nije narod (ili, tačnije, dio naroda) na ulicama da sruši državu - sem u CG. Oni se bune protiv loših odluka vlasti, stanja u ekonomiji, itd. Kažete Milo je došao na vlast sa ulice. Pa, je li sa ulica vladao ovih 20 godina (od 1998)? Koliko se sjećam Milo je pobijedio na posljednjim izborima u prvom krugu - sa ogromnom prednošću. Toliko velikom da ste i vi, poslovični postizborni “kalimeri”, zanijemili? I sada - preko noći - postade “tiranin”. Da me ne bi, po ko zna koji put, namjerno pogrešno tumačili – ako je Milo kriv za nešto neka odgovara. Kao i svi drugi. O tome će odlučivati sud a ne vaši skupovi sa ulica i trgova. A ova “diktatura” vam omogućava da se žalite do Strazbura – ako vam se ne svidja presuda sudova u CG. Zaista čudan diktator koji dobija “standing ovation” u Parlamentu EU? Ne brukajte se i ne valjajte CG po blatu.
@danilo s.

25. 02. 2019 - 22:25

Danile, morao sam da te oznojim da konačno priznaš da si vođin bot i ništa više od toga. Neka čitaoci procijene na čijoj su strani argumenti,. Sa tvojim misaonim konstrukcijama i pitalicama, kao "Milo je došao na vlast sa ulice. Pa, je li sa ulica vladao ovih 20 godina (od 1998)?" može da se bavi samo onaj koji ima koeficijent inteligencije manji od broja cipela. Dođi u subotu da vidiš "rušitelje države" i borce za "anarhiju". U istoriji Crne Gore nije bilo gospodstvenijih protesta: bez partijskih i nacionalnih obilježja. To vas "boli". Kada ne možete da "jašete na podjelama", onda ste izgubljeni. Ćao Danile iz Strazbura.
danilo s.

26. 02. 2019 - 09:05

Nepoznati kritičaru, Naćerao sam i ja vas da priznate da ste veljesrpski bot (sudeći po sloganima, Bečićevsko-dritanske provenijencije?) - i ništa više? Oznojio sam se kada sam shvatio svu plitkost ideologije onih koji predvode ove proteste. Kažete: „Cilj je da prisilimo vlast, da pod pritiskom građana podnesu ostavke najviši državni funkcioneri, a da nakon toga sa opozicijom predstavimo ponudu ‘uzmi ili ostavi’ (zaista demokratski?), sa vladom građanskog jedinstva (mora da se šalite? Pitaste li birače DPS-a i njihovih partnera da li su i oni za to vaše “jedinstvo”? Ima li vas više od njih?) koja će u određenom roku pripremiti prve slobodne izbore u Crnoj Gori, ali zaista slobodne izbore “ (Dž. Perović). Što je to no pokušaj ucjene i nasilnog rušenja legitimne vlasti koju priznaje cijeli svijet? I prazni slogani da se zavedu naivni? I što će se desiti ako ne uspijete? Koji je vaš sljedeći korak?
Novi komentar