Digitalizacija i poljoprivreda

Profesionalno, korektno i domaćinski za zeleno preduzetništvo

Usljed nedostatka online poljoprivrednog tržišta i zarad podrške poljoprivrednim proizvođačima kreirana je platforma www.seljak.me  kao prvo crnogorsko digitalno selo. .
Objavljeno: 25. 02. 2019 - 01:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

seljak-me

 

Sajt je počeo sa radom u avgustu 2017. godine. Od početka rada sajta uspješno je realizovano 7000 oglasa iz kategorija stočarstva, biljne proizvodnje, mehanizacije i plasirano preko 500 različitih domaćih prehrambenih proizvoda. Svakodnevno je sajt bogatiji za preko 20 novih oglasa iz oblasti poljoprivrede.

U najkraćem www.seljak.me spaja ponudu i tražnju na tržištu poljoprivrede. Živimo u informatičkom društvu koje karakteriše vrijeme brzih promjena, a opet nastalo na osnovama poljoprivrede. U takvom društvu poljoprivreda će proći kroz proces digitalizacije što je u svijetu trend već 10 godina unazad, a u Crnoj Gori se na tome naporno radi. 

seljak-me-2

 

Činjenica da se u 48 sati proda 800 kokošaka ili za pola sata jedno tele, dovoljno govori da kroz IT infrastrukturu transakcije na tržištu poljoprivrede obavljaju efikasno. Iako je posao većinom baziran na IT platformi, ne smijemo zaboraviti da se kvalitet poslovanja u sektoru poljoprivrede bazira na domaćinskim vrijednostima i kvalitetnim međuljudskim odnosima. Stoga se trudimo da naš odnos prema korisnicima sajta bude profesionalan, korektan i domaćinski.

 

gps-ogrlice-za-pracenje-stoke-2

 

Za uzvrat, dobijamo ono što nema cijenu – njihovo povjerenje. Vjerujemo da je to snaga i ključna vrijednost (core value) brenda Seljak.me.

Seljak.me je član Unije mladih preduzetnika Crne Gore, naučno-inovacionog centra Tehnopolis i član Nacionalnog i regionalnog ruralnog parlamenta.

 

gps-ogrlice-za-pracenje-stoke

 

Naš rad je takođe prepoznat od strane Ministarstva Poljoprivrede i ruralnog razvoja sa kojim imamo i zvaničnu saradnju. U sklopu uspješno realizovanog projekta Smart Start zahvaljujući Institutu za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) smo uspješno instalirali prvi senzor za teljenje, gps ogrlice za praćenje stoke i senzor za pčele.

 

senzor-za-teljenje

 

Ovaj projekat je realizovan u cilju digitalne edukacije poljoprivrednih proizvođača.  Iako su za inovacije potrebne investicije, to nas ne sputava tražimo načine da našim korisnicima pružamo kvalitetne usluge i olakšamo im da se digitalizuju. 

 

senzor-za-pcele

 

Pored digitalnih okvira dostupnosti naše usluge, koji se ogledaju u vidu zvaničnog vebsajta, zvanične e-mail adrese i naloga na društvenim mrežama, dostupni smo za kontakt i putem telefona kao i aplikacija Whatsapp i Viber, jer želimo da budemo dostupni svim učesnicima na tržištu poljoprivrede.

 

seljak-me-3

 

Kroz rad sajta kako do sada tako i u buduće želimo da na zdrav način povezujemo proizvođače i potrošače i nastavimo kreirati održivi lanac u kojem će svi učesnici biti zadovoljni. Zdrava poljoprivreda i zdrav odnos u tom lancu može samo doprinijeti boljitku poljoprivrede a zdrava hrana donosi zdravlje jednog društva. Svako dobro 

Autor: Marko Maraš, osnivač sajta www.seljak.me

 

Komentari: 1

Izviđač

25. 02. 2019 - 10:50

Bravo Marko. Hrabri kada vidimo ovako mlade osobe da bivaju uzori drugima u Crnoj Gori.
Novi komentar