Ministar odbrane Austrije

Kunasek: Vanjskom politikom i odbrambenom saradnjom do sigurnosti regiona

Ministar odbrane Austrije, Mario Kunasek, u razgovoru za Partner, časopis Ministarstva odbrane Crne Gore, najavio je da će se austrijsko Ministarstvo odbrane i dalje fokusirati na Zapadni Balkan, uz moguće jačanje angažovanja u misijama i operacijama koje EU vodi u Africi, kako bi se smanjili pritisci na ilegalne migracije u Evropi.
Objavljeno: 25. 02. 2019 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao uvjerenje da bi, ako bi se njegova ili ostale zemlje uzdržale od učešća u međunarodnim misijama, razvojni tokovi u regionima nesigurnosti mogli imati negativne posljedice po Evropu.“Moramo izvoziti bezbjednost“ poručuje ministar čija zemlja aktivno učestvujeu EUFOR-ovoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini i KFOR misiji na Kosovu, čime aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, Kunasek ističe važnost intenziviranja bilateralne saradnje, posebno u oblasti obuke za planinsko ratovanje:

„Kao ministar odbrane, nastojim da produbim bilateralne kontakte i odbrambenu saradnju Crne Gore i Austrije u svjetlu Zajedničke izjave iz Graca. Vjerujem da je važno intenzivirati našu bilateralnu saradnju u oblasti obuke za planinsko ratovanje i razgovarati o budućim inicijativama u vezi sa bezbjednim skladištenja municije i naoružanja“, kazao je ministarKunasek,čija je zvanična posjeta Crnoj Gori planirana za početak aprila.

Ocjenjujući perspektivu Crne Gore u EU, u kontektu njenog članstva u NATO kao jako dobru, Kunasek naglašava da dijeli i stav EU, iz posljednjeg izvještaja za 2018. godinu, u kojem se navodi da Crna Gora ostaje konstruktivno posvećena bilateralnim odnosima s ostalim kandidatima i susjednim državama članicama EU i da je aktivni učesnik u regionalnoj saradnji.

„Crna Gora ima sposobnosti i političku volju za pripremu sprovođenja „pravne tekovine“ Evropske unije - što je tijelo zajedničkih prava i obaveza kojih se moraju pridržavati sve države članice EU“, ističe Kunasek.

On je kazao da će zvanični Beč, na osnovu Zajedničke izjave koju su u septembru 2018. u Gracu potpisali ministri odbrane Austrije i Zapadnog Balkana, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije, tražiti mogućnosti za uspostavljanje dijaloga o regionalnoj bezbjednosti Zapadnog Balkana, baveći se pitanjima kao što su granična kontrola, ilegalna migracija i mogućnost pružanja vojne pomoći u slučaju katastrofa.

Zajedničku izjavu, potpisanu u Gracu, septembra 2018. formalno priznaju ministri odbrane Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ona izražava posvećenu političku volju da se intenzivira saradnja na Zapadnom Balkanu kako bi se povećala EU perspektiva ovih zemalja.

Kao zagovornik produženja služenja vojnog roka sa šest na osam mjeseci, ministar za „Partner“ objašnjava da su razlozi ove namjere unapređenje regrutovanje novog osoblja,kao i povećana raspoloživost broja vojnika za pružanje domaće pomoći i podrške međunarodnim misijama

Analizirajući koncept neutralnosti u modernom dobu, budući da je u njegovoj zemlji ustavno zabranjeno članstvo u vojnom savezu, kao i stacioniranje stranih trupa na njenoj teritoriji, Kunasek zaključuje: „Nama je jasno da jedna zemlja ne može sama rješavati moderne prijetnje, već su potrebni zajednički napori. Imajući to u vidu, Austrija podržava zajedničke strukture ZBOP-e, odbrambenu saradnju, misije, operacije i adekvatne finansijske mehanizme“.

Komentari: 0

Novi komentar