Vuković: Jugozapadna obilaznica će biti završena u predviđenom roku

„Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se radovi na izgradnji Jugozapadne obilaznice odvijaju po utvrđenom planu i da ćemo u projektovanim rokovima, a moguće i nešto ranije dobiti jedan vrijedan infrastrukturni objekat koji će značiti puno za budući razvoj Podgorice“, istakao je danas gradonačećnik dr Ivan Vuković prilikom obilaska radova na izgradnji ove saobaćajnice.
Objavljeno: 25. 02. 2019 - 16:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je naglasio da pomenuta saobraćajnica kapitalno važna jer predstavalja i dio budućeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda, imajući u vidu da se u njenom trupu nalazi jedan značajan dio primarne kolektorske mreže.

“Jugozapadna obilaznica samo je dio buduće saobraćajne mreže koju “pletemo”oko Podgorice, jer smo unazad nekoliko dana raspisali tender za projektno rješenje za Zapadnu obilaznicu , saobraćajnicu koja bi trebalo da se nadoveže na Jugozapadnu obilaznicu i koja će povezati Cetinjski i Nikšićki put  sve do Komanskog mosta, odakle bi trebalo da već sredinom tekuće godine otpočne rekonstrukcija postojećeg puta prema Danilovgradu, odnosno pretvaranje te saobraćajnice u modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa” istakao je Vuković.

On je ocijenio da, ukoliko sve bude po planu, nije nerealno očekivati da za tri godine dobijemo moderan bulevar od podgoričkog aerodrom pa do Danilovgrada. “To će značiti zatvaranje saobraćajnog prstena oko Podgorice i neće  biti značajno samo za gravni grad, nego i za Crnu Goru u cjelini”, zaključio je Vuković.

Izvršni direktor kompanije “Bemax”, koja je izvođač radova,  Veselin Kovačević je saopštio da je do sada odrađen najveći dio zemljanih radova koji su se satojali od iskopa za fekalnu i atamosfersku kanalizaciju gdje su rovovi duboki između 7 i 8 metara. „Radi se o veoma zahtjevnom i komplikovanom poslu. Na trećoj dionici rute Jugozapadne obilaznice smo završili oko 85% iskopa, na prvoj dionici, gledano od Donjogoričke strane, završeno je preko 50% iskopa, a  krajem marata ćemo završiti sa iskopima i tada nam predstoje montažerski radovi na fekalnoj i atmosferskoj kanalizaciji, što će biti završeno u nardednih par mjseseci, odnosno nešto prije roka, što je karakteristika Bemaksa“ istakao je Kovačević. On je dodao  je po pitanju izgradnje mosta u dužini 157 metara, odnosno druge dionice Jugozapadne obilaznice, ugovorna obaveza konzorcijuma „Crnagoraputa“ i „Bemaksa“  bila izrada projektne dokumentacije, koja je završena  i poslata na reviziju, dodajući da vrlo brzo očekuje  pozitivnu reviziju i nakon toga brzi početak izgradnje mosta.

Radovi na izgradnji ove saobraćajnice započeti su početkom avgusta 2018. godine.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 15.668.356 eura, što je ujedno i jedan od najvrednijih saobraćajnih projekata na teritoriji glavnog grada. Jugozapadna obilaznica podrazumijeva saobraćajnicu bulevarskog tipa ukupne dužine 3.621 metara. Saobraćajnica će imati četiri trake, nadvožnjak u zoni KAP-a dužine 29,4 metra i novi most preko Morače dužine 157 metara.

Ova saobraćajnica je podijeljena u tri dionice. Dužina prve dionice je 1.354 m. Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka. Dužina druge dionice je 200,80 m. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta. Dužina treće dionice iznosi 2.066 m. U ovoj dionici je predviđena izgradnja  nadvožnjaka u zoni KAP-a.

Komentari: 7

Kucki komanin

25. 02. 2019 - 18:27

Svaka čast! Ova kompanija prevazilazi sve standarde Zapadnog Balkana ... rokovi, kvalitet, kompleksnost .... Postali su sposobni da odgovore na sve!
Cigo svoga konja hvali

25. 02. 2019 - 19:07

Kad tako prevazilaze standarde, zašto im je potrebno više godina da naprave bulevar kroz Lješkopolje ka Cetinju? Grade ga kao Skadar na Bojani i probili su sve rokove
Marko

26. 02. 2019 - 00:17

Bemax to ne radi vec onaj rapsali Tehnoput
flamantes

28. 02. 2019 - 20:43

Tehnoput je raskopao i godina dana prstom makao nije, pa je njima posao oduzet i dat Bemaksu, koji je u međuvremenu završio spoj od kružnog kod Aerodroma do kružnog kod Golubovaca.
Kole

25. 02. 2019 - 19:12

Biće završen prije donjogoričkog bulevara
kasnjenje

25. 02. 2019 - 19:57

Jao sta su ucinjeli od D. Gorice ono je prava katastrofa !!! Evo vec mjesecima proci sene moze a vidjeh cak jednog vozaca upao djipom u iskopani kanal . Saobraca se kao po mjesecevoj povrsini sv same rupe i prasina .Oni mestani ne mogu doci do kuce .
Kijesate

26. 02. 2019 - 12:09

Mijesate projekte. Donja Gorica - Tehnoput Zaobilaznica -Bemax I sve ostalo sto se razlikuje od našeg ćopavog posla po kvalitetu i rokovima radi Bemax
Novi komentar