Udruženje vodovoda Crne Gore uskoro će predstaviti projekat unapređenja vodovodne mreže

Zamjena 600 kilometara cijevi koštaće oko 100 miliona eura

U vodovodnim mrežama crnogorskih opština ima više od 600 kilometara azbestno-cementnih cijevi koje su ugrađivane sredinom prošlog vijeka. Projekat njihove zamjene polietilenskim PEHD cijevima priprema Udruženje vodovoda Crne Gore.
Objavljeno: 28. 02. 2019 - 07:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Skupštine Udruženja vodovoda Bojan Lazović kaže da će se završetkom tog posla obezbijediti dobar kvalitet vode za piće, poboljšati pritisak u vodovodnom sistemu, otkloniti negativni uticaj azbesta i enormno poboljšati ekonomičnost vodovoda zbog otklanjanja ogromnih gubitaka koji sada u pojedinim opštinama iznose i do 70 odsto.

- Veoma je važno da se na taj način ispunjavaju i zahtjevi Evropske unije, iz pregovaračkog poglavlja 27 o zaštiti životne sredine – kazao je Lazović.

MATERIJALI

Azbest je decenijama korišćen za izradu građevinskog materijala zbog pozitivnih karakteristika: niska toplotna provodljivost, dobra čvrstoća, pouzdanost, dugi vijek trajanja i niska cijena. U međuvremenu, otkriveno je da negativno utiče na zdravlje pa je u Evropskoj uniji 2005. godine zabranjena proizvodnja i prerada azbestnog materijala. U vodovodnim cijevima tog minerala ima 15 odsto, a istraživanja su pokazala da opasnost nastaje zbog toga što prilikom njihovog pucanja vlakna azbesta mogu dospjeti u vodu.

Sa druge strane, eksperti kažu da za sada nijesu otkrivene mane plastičnih (PEHD) cijevi.

-Kao njihove prednosti navode da je riječ o materijalu koji je apsolutno netoksičan i potpuno inertan u kontaktu sa vodom. Nemaju uticaj na miris i ukus vode, ne hvata se kamenac pa ne dolazi do smanjivanja protoka tokom dugoročne upotrebe, postojane su na UV zrake i na temperature od minus 30°C do 60°C, lako se nastavljaju… Takođe, njihova je prednost što su u odnosu na druge materijale od kojih se prave cijevi zbog visoke fleksibilnosti otporne i na seizmičke udare i pomjeranja tla – objašnjava Lazović.

U Udruženju vodovoda kažu da je, osim potencijalnih opasnosti od azbesta, razlog za zemjenu postojećih cijevi i njihova dotrajalost koja uzrokuje česte kvarove i gubitke. U Bijelom Polju, na primjer, vodovodna i kolektorske (kanalizaciona) mreža datiraju iz 1961. godine. Prosječna starost cijevi u Nikšiću je 35 godina, a pojedini djelovi postavljeni su još 1931. godine.

Projekat zamjene azbestnocementnih sa PEHD cijevima u vodovodnoj mreži u martu prošle godine predložio je Udruženju vodovoda prof. dr Mihailo Burić, a u junu je donijeta odluka da se radi na njegovoj realizaciji.

(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 1

vodovodi

28. 02. 2019 - 14:13

Bravo Lazovicu
Novi komentar