Suđenje za pokušaj terorizma

ČAĐENOVIĆ: Kupovinu SIM kartica u rubljama nisu vršili ni Sinđelić ni tužioci

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici. Sutkinja Mugoša saopštila je da će sud pozvati lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića na sjutrašnje ročište, da bi ih upoznao sa dosadašnjim tokom dokaznog postupka.
Objavljeno: 28. 02. 2019 - 09:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da devet brojeva iz serije 447, koji su imali direktnu ili indirektnu komunikaciju od 14. do 22. oktobra 2016. godine, nisu telefonski brojevi operatera iz Velike Britanije, niti bilo kog operatera iz zapadne Evrope.

Preko ovih brojeva, koje je zakupila zadarma.com, pružaju se specijalne usluge komunikacije preko internert. Iz podataka dobijenih od pravosudnih organa Bugarske proizilazi da su sim kartice brojeva iz serije 447 – koje su koristili Sinđelić, Velimirović, Šišmakov i drugi – brojevi telefona dodijeljeni jednoj osobi sa imejl nalogom [email protected], te da su korišćeni i sa naloga [email protected]“, rekao je on.

Tužilac je naveo da je osoba s imenom Iljhan prijavila imejl nalog kod ruskog mobilnog operatera yandex.ru, te da je boravište prijavila u Rusiji.

Prvo logovanje s ove IP adrese obavljeno je 18. januara 2016, nekoliko dana prije boravka Mandića i Kneževića u Rusiji. Logovanje je izvršeno s IP adrese iz Damaska, iz Sirije. Ove IP adrese su prave i nema podataka da je za njih korišćena mogućnost skrivanja uz pomoć VPN-a ili Tora. Nakon februara 2016. s naloga [email protected], u većini slučajeva kada se lice logovalo na svoj nalog zadarme, prikrivane su stvarne adrese logovanja.To je činjeno sve do oktobra 2016. Posebno je velika aktivnost ovog imejla bila 13. oktobra, a tog dana je s ove imejl adrese vršeno logovanje četiri puta sa skrivenih VPN adresa u Sloveniji, a vršeno je uz upotrebu VPN-a iz Slovačke. Tokom 16. oktobra logavanje je vršeno s adresa koje pripadaju ruskim mobilnim operaterima, i to u vrijeme kada je većina okrivljenih u ovoj krivično-pravnoj stvari već bila lišena slobode“, pojasnio je Čađenović.

Kada je riječ o drugom mejlu – [email protected] – s kojim su vezani 447 brojevi, on je, prema riječima tužioca, prijavljen od osobe s imenom Aleksej Dedov.

Osoba koja je otvorila ovu adresu naznačila je podatke da je njegova adresa u Sloveniji, Podgorica. Prvo logovanje s ovog mejla na nalog Zadarme obavljeno je 13. oktobra uz upotrebu VPN-a IP adresa, koja ja identična adresi sa koje se logovan Iljhan 13. oktobra. Dedov se tog dana na Zadarmu logovao osam puta, a logovanje u 20:06 izvršeno je s IP adrese koja pripada provajderu iz Rusije. Logovanje kod istog provajdera izvršeno je i 14. oktobra u 01:11 časova, a tog dana su bila četiri logovanja s IP adresa iz Rusije. Logovanja je bilo sve do 25. oktobra. Posebno je pojačana aktivnost logovanja s ovog naloga na Zadarmu 16. oktobra, i to u periodu od 9 do 20:30 časova. Sva logovanja u kritičnim datumima su brojna i predstavljaju kontrolu komunikacija devet sim kartica. Plaćanje SIM kartica koje su naručene sa naloga Isljamov obavljeno je 20. januara 2016. u iznosu od 300 rubalja, a dopuna je izvršena 13. oktobra u oznosu od 5.000 rubalja. Posljednje logovanje s adrese [email protected] obavljeno je 9. decembra, a [email protected] 25. oktobra. To je nakon lišenja slobode Sinđelića“, naglasio je specijalni tužilac.

Čađenović je istakao da Sinđelić nije mogao pristupati ovim nalozima u novembru i decembru 2016, već je to činilo drugo lice koje je ostalo neidentifikovano.

Logovanja u Srbiji nisu vršili ni turisti ni tužioci iz Crne Gore. Imajući u vidu da su u to vrijeme u Siriji bile raspoređene ruske vojne snage, da kupovinu kartica u rubljama nisu vršili ni Sinđelić ni tužioci, u to vrijeme u Siriji mogla su boraviti vojna lica iz Rusije, pogotovo na teritoriji Damaska koja je bila pod kontrolom proruskih snaga“, podvukao je tužilac.

Na današnjem ročištu pročitan je i dopis Forenzičkog centra iz Danilovgrada, o opremi oduzuetoj od Jorama Friga. Analizom fotografija utvrđeno je da se radi o uređaju za detekciju i lokaciju uređaja za prisluškivanje.

Na sjutrašnje ročište, koje je zakazano za 8:30 časova, biće pozvani i optuženi lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, da bi se upoznali da sa tokom dokaznog postupka, sa kojeg su prvobitno udaljeni.

TOK SUĐENJA:

9:55 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja sjutra u 8:30 časova.

9:50 Sutkinja Mugoša saopštila je da će sud pozvati lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića na sjutrašnje ročište, da bi ih upoznao sa dosadašnjim tokom dokaznog postupka.

9:47 Izvršen je uvid u četiri fotografije iz Dikićevog telefona. On tvrdi da ih nikad nije vidio, te da ne zna o čemu se radi.

9:45 Advokat Dražen Medojević rekao je da je bi ovaj uređaj „poželjala svaka domaćinska kuća u Crnoj Gori“.

9:44 Pročitan je dopis Forenzičkog centra o opremi oduzuetoj od Jorama Friga. Analizom fotografija utvrđeno je da se radi o uređaju za detekciju i lokaciju uređaja za prisluškivanje.

2802dopisforenzickog

9:40 Odbrana smatra da kao dokaz ne treba izvoditi dopis Interpola Tirana o hapšenju Jorama Friga.

Radonja Drakulović kaže da ovaj dopis nije ni od kakvog uticaja, jer naši organi gonjenja nisu pokrenuli nikakav protiv Friga.

Advokat Jovanović smatra da se u postupak uvodi politika Albanije.

Čovjek je priveden kad je išao tamo na poziv biznismena i člana parlamenta vladajuće partije Toma Došija, da provjeri da li su mu ozvučene prostorije“, rekao je on.

9:34 Suđenje je nastavljeno.

8:50 Sutkinja je dala pauzu.

8:47 Odbrana je dostavila stranice jednih novina iz Srbije, iz kojih se može vidjeti da je 9. marta 2016. Slavko Nikić u negativnom kontekstu pominjao optuženog Bratislava Dikića.

To je bio i razlog, kaže njegov advokat, da Dikić istog dana pošalje poruku Predragu Niniću, ne bi li saznao razloge takvoga načina pominjanja. Odbrana smatra da su činjenice koje se imaju dokazati ovim od bitnog uticaja radi provjere istinitosti Dikićevog iskaza.

Odbrana je takođe dostavila i ugovor o prodaji Dikićevih nepokretnosti 30. decembra 2015. godine, iz kojih se, kažu, utvrđuje način sticanja dobiti iz koje je kupljena streljana.

8:35 Advokat Miroje Jovanović kaže da je Zadarma servis besplatan, te da iz toga proizilazi da je „onaj ko je htio da montira, htio da prođe što jeftinije“.

Zadarma je, navodi on, iz Bugarske, države članice NATO-a.

Osnivači Zadarme, IP Telecom Bugarska, su dva ukrajinska državljanina. Engleska, Ukrajina, Bugarska – zašto?“, pita on.

8:24 Advokat Jugoslav Krpović ocijenio je da je Boljevićevo svjedočenje „samo zamaglilo situaciju“.

8:22 Advokat Radonja Drakulović smatra da je Boljevićev nalaz ostao u domenu sumnje.

8:21 Čađenović je naveo da su iz Bugarske dostavljeni i podaci o posljednjim aktivnostima brojeva iz serije 447.

Predmetni brojevi više ne čine grupu od 100.000 brojeva, već je to devet brojeva koji su kupljeni od jedne osobe. Sinđelić nije mogao pristupati nalozima u novembru i decembru 2016. godine, već je to činilo drugo lice koje je ostalo neidentifikovano. Logovanja u Srbiji nisu vršili ni turisti ni tužioci iz Crne Gore. Imajući u vidu da su u to vrijeme u Siriji bile raspoređene ruske vojne snage, da kupovinu kartica u rubljama nisu vršili ni Sinđelić ni tužioci, u to vrijeme u Siriji mogla su boraviti vojna lica iz Rusije, pogotovo na teritoriji Damaska koja je bila pod kontrolom proruskih snaga“, naglasio je on.

8:20 Prva logovanja s pomenutih imejl naloga izvršena su, kaže Čađenović, u Siriji, a posljednja u Rusiji.

Druga imejl adresa s kojom su vezani brojevi korišćeni u Srbiji i Crnoj Gori, a koji počinju sa 447 – [email protected] – prijavljena je od osobe s imenom Aleksej Dedov. Osoba koja je otvorila ovu adresu naznačila je podatke da je njegova adresa u Sloveniji, Podgorica. Prvo logovanje s ovog mejla na nalog Zadarme obavljeno je 13. oktobra uz upotrebu VPN-a IP adresa, koja ja identična adresi sa koje se logovan Iljhan 13. oktobra. Dedov se tog dana na Zadarmu logovao osam puta, a logovanje u 20:06 izvršeno je s IP adrese koja pripada provajderu iz Rusije. Logovanje kod istog provajdera izvršeno je i 14. oktobra u 01:11 časova, a tog dana su bila četiri logovanja s IP adresa iz Rusije. Logovanja je bilo sve do 25. oktobra. Posebno je pojačana aktivnost logovanja s ovog naloga na Zadarmu 16. oktobra, i to u periodu od 9 do 20:30 časova. Sva logovanja u kritičnim datumima su brojna i predstavljaju kontrolu komunikacija devet sim kartica. Plaćanje SIM kartica koje su naručene sa naloga Isljamov obavljeno je 20. januara 2016. u iznosu od 300 rubalja, a dopuna je izvršena 13. oktobra u oznosu od 5.000 rubalja. Posljednje logovanje s adrese [email protected] obavljeno je 9. decembra, a [email protected] 25. oktobra. To je nakon lišenja slobode Sinđelića“, naglašava specijalni tužilac.

8:17 On kaže da je osoba sa imenom Iljhan prijavila imejl nalog kod ruskog mobilnog operatera yandex.ru, te da je kao svoje podatke prijavila adresu boravišta u Rusiji.

Prvo logovanje s ove IP adrese obavljeno je 18. januara 2016. godine, nekoliko dana prije boravka Mandića i Kneževića u Rusiji. Logovanje je izvršeno s IP adrese iz Damaska, iz Sirije. Ove IP adrese su prave i nema podataka da je za njih korišćena mogućnost skrivanja uz pomoć VPN-a ili Tora. Nakon februara 2016. s naloga [email protected], u većini slučajeva kada se lice logovalo na svoj nalog zadarme, prikrivane su stvarne adrese logovanja.To je činjeno sve do oktobra 2016. Posebno je velika aktivnost ovog imejla bila 13. oktobra, a tog dana je s ove imejl adrese vršeno logovanje četiri puta sa skrivenih VPN adresa u Sloveniji, a vršeno je uz upotrebu VPN-a iz Slovačke. Tokom 16. oktobra logavanje je vršeno s adresa koje pripadaju ruskim mobilnim operaterima, i to u vrijeme kada je većina okrivljenih u ovoj krivično-pravnoj stvari već bila lišena slobode. Logovanje s adrese [email protected] vrši se tokom novembra 2016. sa adresa iz Rusije koje nisu VPN adrese. Logovanje i kontrola naloga kod zadarme sa ovih IP adresa obavljana je i u decembru 2016. kada su svi okrivljeni, izuzev Šišmakova i Popova, bili uhapšeni i nalazili se u Crnoj Gori“, pojasnio je specijalni tužilac.

8:15Devet brojeva iz serije 447, koji su imali direktnu ili indirektnu komunikaciju od 14. do 22. Oktobra, nisu telefonski brojevi operatera iz Velike Britanije, niti pripadaju ostrvima u kanalu Lamanš. Oni takođe ne pripadaju ni njemačkim operaterima, niti operatetima bilo koje zapadnoevropske države. Preko ovih brojeva, koje je zakupila zadarma.com, pružaju se specijalne usluge komunikacije preko internert. Iz podataka dobijenih od pravosudnih organa Bugarske proizilazi da su sim kartice brojeva iz serije 447 – koje su koristili Sinđelić, Velimirović, Šišmakov i drugi – brojevi telefona dodijeljeni jednoj osobi sa imejl nalogom [email protected], te da su korišćeni i sa naloga [email protected]“, rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

8:07 Boljević kaže da nije razmatrao – jer to od njega nije traženo – da li provajderi do kojih je došao rade protivzakonito ili su zabranjeni.

8:05 Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević odgovara na pitanja odbrane.

8:04 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Komentari: 3

Tara

28. 02. 2019 - 10:26

Da je uspjela ova teroristicka organizacija.da udje u skupstinu..i da pocne daratuje na ulicama PG.. Sreca nasa..da je na vrijeme drzava sprijecila krvoprolice!
Tesla

28. 02. 2019 - 12:04

Kad se vidi samo obim,kostrukcija te logistika i umijesanost strane zemlje uhvati me jeza.I onda se samo sjetim prijetnji od strane DF-a na bini ,huh, stvarno ovo vise nema veze biti glup ili pametan da bi shvatio dali se sta spremalo ili ne. Ovo je, na osnovu reagovanja opozicije, cisto kao suza poznato bilo sta se zbiva i radi.Onda ima ona druga strana DK. Sve mi nesto govori da je on u finansijskom smislu imao debelu ulogu. Zamislite samo da niko od opozicije nije dao podrsku u radu SDT i VDT sto se tice cijele price.Zar vam to nije cudno?Ako toliko zelis pravdu i istinu - zasto onda ne dajes podrsku tome kad cijeli svijet to vec radi.Sjetite se samo podrske CIA i MI6, pa onda Njemacke obavestajne sluzbe?Ukratko, opozicija,neznam sve ko,imao je i te kako dobru informaciju o svemu sta se sprema. Nadam se da grijesim jer se gadim od pomisli sta se moglo desiti i sta su u stanju da urade.
FreeMontenegro

28. 02. 2019 - 15:42

Razbijeni mini diktatori df-ovaca u param parchad!
Novi komentar