U toku priprema nezaposlenih za rad u predstojećoj sezoni

Prijavite se za sezonske poslove

U sezoni, u prosjeku, radi nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori. Za dobre radnike, naročito one sa iskustvom i traženom kvalifikacijom, “sezona” traje mnogo duže od tri - četiri mjeseca
Objavljeno: 28. 02. 2019 - 10:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Zavodu za zapošljavanje u toku su pripreme nezaposlenih za sezonsko zapošljavanje. Posljednjih godina Zavod  je posredovao u zapošljavanju između 9.000 i 10.000 lica sa evidencije. Prošle godine ta brojka je bila 9.229, dok je, na primjer, u 2015. godini posredstvom Zavoda zaposleno skoro 11.000 lica. Inače, u sezoni, u prosjeku, radi nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

Stalni sezonci

-Sezonski radnici, posebno oni koje nazivamo “stalnim sezoncima” vide dobru priliku da zarade u toku ljetnje turističke sezone. Za dobre radnike, naročito one sa iskustvom i traženom kvalifikacijom, “sezona” traje mnogo duže od tri - četiri mjeseca. Oni su, posredstvom Zavoda, unazad nekoliko godina, dobili poslodavce sa kojima, od tada, svake sezone obnavljaju radni angažman – kaže načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima mr Sonja Ivanović.

Na osnovu minulog iskustva, Ivanović savjetuje i poziva da se prijave sva lica sa evidencije koja su zainteresovana da ove godine rade sezonski.

-U fokusu su nezaposleni turističko-ugostiteljske struke, ali i oni drugih zanimanja ili bez kvalifikacija. Veliki procenat poslova iz oblasti turizma i ugostiteljstva odnosi se, upravo, na pomoćne poslove, prije svega, pomoćni radnici u restoranima, kuhinjama, radnici na plaži, sobarice, vešerajke, higijeničarke – objašnjava Ivanović.

Kada je riječ o posredovanju, Zavod komunicira sa tri ciljne grupe. Prva grupa su, svakako, nezaposlena lica. U svim biroima rada u toku su pripreme nezaposlenih za sezonsko zapošljavanje, kroz formu informisanja, motivisanja i animiranja za ovaj vid radnog angažmana.

Posjedujemo, kako dodaje Ivanović, evidencije o nezaposlenima, o poslovima za koje su zainteresovani, njihovim znanjima i vještinama, prethodnim radnim iskustvima  i druge podatke koji ih preporučuju za određeni posao.

Tehnologija rada

Tehnologija rada sa nezaposlenim licima sprovodi se na jedinstven način, u svim područnim jedinicama Zavoda. Svako nezaposleno lice ima svog savjetnika, koji ga informiše, savjetuje, motiviše, usmjerava, uključuje u programe aktivne politike zapošljavanja i posreduje u njegovom zapošljavanju. Za sva nezaposlena lica se radi plan zapošljavanja, koji nastaje kao rezultat dogovora između nezaposlenog i savjetnika, u koji se, pored ostalog, unosi planirana aktivnost koju treba sprovesti u cilju zapošljavanja ili povećanja zapošljivosti nezaposlenog lica.

Sa druge strane, Zavodu je veoma značajna saradnja sa poslodavcima i tom segmentu poklanja se posebna pažnja. Posljednjih godina u fokusu je usluga posredovanja u zapošljavanju.

Ivanović naglašava da su poslodavci prepoznali značaj posredovanja i ovu vrstu usluge sve više traže. Posredovanje omogućava jednostavan, olakšan i brz način zadovoljavanja  potreba ponude i tražnje na tržištu rada. 

Na osnovu zahtjeva poslodavaca za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta, u biroima rada se organizuju predselekcije i selekcije, kojima se obavlja izbor kandidata, u cilju zadovoljavanja iskazanih kadrovskih potreba. Na ovaj način se postiže pozitivan efekat, jer se na jednom mjestu direktno sučeljavaju ponuda i tražnja, te stvara mogućnost upoznavanja obje strane sa onim što se traži i onim što se nudi na tržištu rada.

-Treća ciljna grupa prema kojoj usmjeravamo naše aktivnosti odnosi se na mlade ljude, koji su još u procesu obrazovanja. Obzirom da su u toku ljetnjih mjeseci oslobođeni od redovnih obaveza, veoma su zainteresovani da rade sezonski. Naši savjetnici za profesionalnu orijentaciju obići će škole i fakultete. Njihova obaveza je da ih informišu o poslovima u sezoni i animiraju da rade sezonski. U tom cilju, omogućićemo im i on-line prijavu na našem sajtu – ističe Ivanović.

Radnici iz okruženja navika i potreba

Sve turističke destinacije, ne samo, iz bližeg okruženja, imaju problem da obezbijede neophodnu radnu snagu, i po obimu i po kvalitetu. Samim tim što je riječ o zapošljavanju sezonalnog karaktera, te povećanog obima potreba poslodavaca, i to u određenom dijelu godine, prosto je nemoguće obezbijediti domicilnu radnu snagu u punom kapacitetu.

Angažovanje radnika iz zemalja okruženja navika je iz prošlosti, postojanje zajedničke države, ali i potreba, jer Crna Gora ne može svojim kapacitetima opslužiti narasle potrebe poslodavaca u jednom periodu godine.

-Dobro je da se razvijamo kao turistička destinacija, da bilježimo pozitivne trendove, ali je jako važno i da radimo na što većem uključivanju domaćih radnika u ovaj proces. Destinaciju čine i ljudi koji u njoj žive i koji su na usluzi turizmu, bilo u radnom ili nekom drugom aranžmanu. Zato treba učiniti sve da domaći radnici, i oni sa evidencije nezaposlenih i mladi ljudi, đaci i studenti, u najvećem mogućem obimu učestvuju u izgradnji i prezentaciji naše države kao turističke destinacije – poručuje Sonja Ivanović.

Uslovi rada stimulišu sezonce

-Posredstvom Zavoda, zaposli se oko 10.000 nezaposlenih na sezonskim poslovima. Ako uzmemo u obzir strukturu na našoj evidenciji: lica sa invaliditetom, starije od 50 godina, majke sa malom djecom, visokoškolce, te izražen deficit u ponudi zanimanja turističko-ugostiteljske struke, kao i period odvijanja turističke i poljoprivredne sezone, u gotovo istom periodu godine, onda ovaj broj nije zanemarljiv – smatra Sonja Ivanović.

To ne znači, dodaje ona, da ove granice ne treba pomjerati - treba.

-I Zavod i svi akteri kojih se tiče oblast tržišta rada moraju dati puni doprinos. Poslodavci, kao naši respektabilni partneri, treba da rade na poboljšanju uslova rada, kako bi sezonski poslovi postali atraktivniji – zaključuje Sonja Ivanović.

Komentari: 3

Tara

28. 02. 2019 - 10:27

Vrijeme je da zaposljavate nas narod!
Objektivni

28. 02. 2019 - 12:20

Uh , što ce vam se javiti. Ni 5% od radih mjeste nece biti popunjeno gradjanima CG . Nece . Jednostavno nece .
tutuno beracite

28. 02. 2019 - 13:07

na poloprivredni kombinat Podgoricata
Novi komentar