Greške koje čaj čine opasnim napitkom

Svi uvijek pišu koliko je dobro piti čaj i kakve su sve njegove zdravstvene prednosti na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. Međutim, postoje situacije kada čaj gubi svoja ljekovita svojstva i pretvara se u ne tako poželjan napitak.
Objavljeno: 28. 02. 2019 - 17:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje objavljeno u ,,Journal of Food Composition and Analysis” pokazalo je da vrećice čaja s aromom citrusa sadrže i 30 puta viši nivo olova i aluminijuma. Ta dva sastojka vrlo negativno djeluju na naše organe, a prije svega bubrege i srce. Dakle, ako volite čaj s limunom, učinite to tako da u običan zeleni čaj dodate nešpricanu koricu limuna, umjesto da kupujete onaj s ukusom omiljenog agruma.

Nikad uz jelo
Treba znati i da čaj pogoršava apsorpciju gvožđa, tako da se ovaj napitak ne preporučuje uzimati nakon obroka. Dozvolite tijelu da normalno probavi hranu, a tek potom popijte čaj. Ispijanje čaja odmah nakon obroka pogoršava stanje kože, kose i noktiju, tako da nutricionisti savjetuju piti čaj tek 40 do 50 minuta poslije jela.

Ne smijemo preskočiti ni ovu činjenicu – previše jak čaj može izazvati akumulaciju fluora u kostima.

Kao rezultat, javljaju se problemi sa zubima i kostima, koji će s vremenom postati suviše krhki. Stoga, ako volite jak čaj, nemojte piti više od četiri šolje na dan. Česta upotreba negativno utiče na tijelo, što nećete vidjeti odmah, ali sigurno hoćete nakon nekoliko godina.

Mnogi ljudi misle da čaj ne utiče na kvalitet spavanja i strahujući od posljedica ispijene kafe, prije odlaska na spavanje piju čaj. Ali uzalud. Ljekari ističu da čaj razbuđuje nervni sistem, pa čak i ako zaspite bez problema, spavanje će biti plitko, a ujutro ćete se probuditi slomljeni.
Stoga, prije nego što pođete u krevet, umjesto čaja, popijte radije šolju mlijeka.

Komentari: 0

Novi komentar