Regionalni mediji prenose

Djevojčica koju je otac bacio s balkona izašla iz kome, njemu određen pritvor

Josipu Rađaku, ocu koji je u Pagu bacio djecu s balkona, određen je pritvor do 30 dana, potvrdio je Hrvoje Visković, istražni sudija Županijskog suda u Zadru. Najteže povrijeđena devojčica je izašla iz indukovane kome, ali je i dalje u životnoj opasnosti, drugoj su operisane kosti lica.
Objavljeno: 01. 03. 2019 - 18:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Djevojcica koju je otac bacio s balkona izasla iz kome, njemu odreden pritvor
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Djevojčica koja je prebačena u Zagreb više nije u indukovanoj komi.

"Stanje djeteta je ozbiljno, ali stabilno", saopšteno je iz bolnice. Dr Milivoj Novak kaže da ona ima teške povrede, ali da je njeno stanje u posljednjih 14 sati stabilno. Djevojčica ima povredu glave i to je najveći problem, istakao je.

"U petak nad devojčicom ne bi trebalo da bude zahvata. Na aparatu je za disanje i još uvijek je u životnoj opasnosti. Nije u induciranoj komi i reaguje na nadražaje", dodao je.

Zamjenik upravnika zadarske bolnice Edi Karuc otkrio je kakvo je zdravstveno stanje ostalih troje mališana. On kaže kako se osmogodišnjakinja koja je u petak ujutro operisana trenutno oporavlja na odjeljenju intenzivne njege u bolnici u Zadru.

"Operisane su kosti lica, ne oko. To je sve što smo planirali. Juče nije bilo hitno, danas smo to uradili da ne ugrozimo oko", rekao je Karuc novinarima.

I drugo dvoje djece dobro se oporavljaju. Dječak ima malu količinu vazduha u plućima, ali doktori očekuju da će se tokom dana i taj problem riješiti. Petogodišnjakinja je zadobila lake tjelesne povrede i prema Karucovim riječima ona je "najbolje prošla".

Otac se branio ćutanjem

Josipu Rađaku je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, mogućnosti ponavljanja djela i zbog težine počinjenog krivičnog djela, navode iz Županijskog suda u Zadru.

Visković je potvrdio da se osumnjičeni 54-godišnjak u svima fazama branio ćutanjem.

"Ne znamo ništa o njemu, nemamo nikakve informacije", kazao je.

"Propisana kazna za ovako teško krivično djelo je do 40 godina zatvora, a ako se odredi više kazni dugotrajnog zatvora, kazna se može popeti i na više od 50 godina", pojasnio je Visković.

Kako će teći proces zavisiće, pojašnjava, prvenstveno od toga šta će pokazati psihijatrijsko vještačenje.

"Osoba koja je neuračunljiva ne može biti kriva, određuje joj se smještaj na psihijatriji, najprije šest mjeseci, a potom prema potrebi", pojasnio je Visković.

Ispitaće se svjedoci i sprovesti vještačenje, primarno psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu, kako bi se utvrdilo psihičko stanje osumnjičenog prije krivičnog djela, a kako bi se znalo je li bio uračunljiv odnosno je li znao što je radio, kažu iz županijskog tužilaštva.

Kaže da su 54-godišnjaku uzeli krv i urin, ali da nalazi nisu poznati.

Komentari: 0

Novi komentar