Predrag Jelušić. direktor JP Morsko dobro

Vrijeme je za drugačiju sliku Primorja

Nova kategorizacija plaža, izmjena i balansiranje cijena zakupa, kao i pravilo da se na kupalištima neće kao ranije šarenjeti reklamni suncobrani ili privremeni objekti koji odudaraju bojom i materijalima, samo su dio novina s kojima se ove godine ulazi u pripremu turističke sezone na Primorju, najavio je u razgovoru za Pobjedu direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.
Objavljeno: 04. 03. 2019 - 07:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da se na osnovu strateških procjena došlo do potrebe da se uradi takozvana tematizacija plaža koje su podijeljene u 12 kategorija čime je pored postojećih, poput hotelskih i javnih, ponuda dopunjena dodatnim kao što su plaže za aktivni t u r i z a m , izletničke, zatim plaže za kućne ljubimce, nudiste, parti kupališta… 
MODEL 
- Dakle, imaćemo cijelu paletu različitih kupališta u gotovo svim opštinama. Time smo napravili dobar pomak u ponudi. Navike gostiju se mijenjaju jer turisti ne žele da provode odmor samo na jednoj plaži. Žele da odu do nekog ostrva, da imaju organizovani fiš piknik. Podsjetiću da Ulcinj, recimo, ima prefiks aktivnog turizma, gdje ciljano dolaze gosti upravo zbog kajtsurfa kao vrste aktivnog odmora. Slično će biti sa ronilačkim plažama gdje će posjetioci imati priliku da uz licencirane ronioce i jasnu obuku imaju i taj aktivni segment na raspolaganju. U Boki, na primjer, imate lokacije za učenje vožnje čamaca na jedra, što je način da podstaknemo i taj dio nautičkog turizma – kaže Jelušić. 
Prema njegovim riječima, ovakav model doprinijeće da se dođe do zakupa sa jasnom temom i jasno propisanim obavezama. Tako će, na primjer, na tenderu za određenu plažu, recimo sa kajtsruf sadržajem, moći da se javi zakupac koji ima opremu i licencu za tu vrstu djelatnosti. Jelušić ističe da je pri kraju tender za hotelske plaže, a da će do kraja marta imati prve ugovore za kupališta ili da će, kako kaže, makar biti u drugom poluvremenu ugovaranja. 
- Cilj nam je da do 1. maja sva ili većina kupališta budu kompletno spremna za doček gostiju – kazao je prvi čovjek Morskog dobra. Jelušić podsjeća da će od ove godine na osnovu Zakona o planiranju i uređenju prostora umjesto ranijeg trogodišnjeg startovati petogodišnji period zakupa plaža i kupališta. 
SAGLASNOST 
- Vjerujemo da će to doprinijeti da zakupci budu odgovorniji prema prostoru, da će više ulagati u kvalitet ponude. Pri tome, zakonska novina je da svaki koji ispune uslove za izgradnju objekta dobija urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih se radi idejni projekat za koji će se tražiti saglasnost kod gradskog arhitekte. Svi su ranije komentarisali da su privremeni objekti ružni u pogledu boja i materijala. Sada će gradski arhitekta dati sugestije, reći da dotjeraju boju, materijale i tek nakon saglasnosti se ide na realizaciju glavnog projekta, bilo da je to šank ili neki ugostiteljski objekat. Uglavnom, ove godine ne bi smjelo da se dogodi da na terenu bude improvizovanih objekata po nečijem ukusu, mimo propisanog i odobrenog – navodi Jelušić. (Opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 1

Freeman

04. 03. 2019 - 10:03

Ti da kreiraš drugačiju sliku primorja ?!.
Novi komentar